Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди дни бе показана официалната графична визия на Пловдив за европейска столица на културата, а логото предизвика редица дискусии и вълна от всевъзможни реакции.

"Както и програмата, така и новото ни лого побират в себе си всичко, което обичаме в Пловдив, и с което се гордееем – от хълмовете, хилядолетните сводове и арки, Античния театър, Римския стадион, реката, през къщите, храмовете, калдъръма, керемидите, българската кирилица и най-вече богатата ни многопластова история. И всичко това заедно в един символ. Това е и най-голямата провокация и трудност - да бъдем наистина #заедно културна столица на Европа", гласи текстът, който анонсира новото лого на инициативата.

Кметът на Пловдив Иван Тотев също коментира критиките към новата визия.

"Цяла България говори за логото на Пловдив. И който не го е научил, вече го е научил. Всеки му придава нов символ и смисъл, което е и целта. Който го е измислил, е или тотален късметлия, или невероятен гений", заяви Тотев.

Иван Тотев
Иван Тотев

Графичният облик на Пловдив само за часове се превърна в една от най-обсъжданите и конфликтни теми сред арт средите. Намесиха се доказани професионалисти като Костадин Отонов, който нарече визията "постна пица", Емил Меразчиев, Илияна Манукова, Гаро Узунян, Станимир Видев, Николай Попов, Петър Салчев и още редица експерти и естети. Фотографът Стоян Стоянов дори обяви алтернативен нов конкурс за избор, в който представи осем визии, изградени на база приетото от Фондация "Пловдив 2019".

Един от шеговитите колажи на логото.
Един от шеговитите колажи на логото.