Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов Снимка: Архив
Цветан Цветанов Снимка: Архив

Дебатът ни отново създаде условия за противопоставяне на обществото. Уважавам Стефан Данаилов, но в днешния дебат той беше употребен. Защото няма човек, който да няма близък или да не е загубил близък от рак. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

И с треперещ глас разказа, че баща му е починал на 62 г. точно от рак. Загова не искам по тази тема да спекулираме в тази зала, отсече Цветанов.

Когато имаме бюджет с 485 милиона повече за 2018 г., това не е ли по-добра политика за здравеопазване, попита той. Разходите, които ще направи НЗОК са в размер на 407 млн. лв. Парите за здравеопазване за 2018 г. ще бъдат 4 млрд. и 712 млн. лв.

Уважение и респект, Г-н Данаилов, но винаги трябва да се търси баланса. Вие говорите за младите хора, но да сложим тук и тези, които си заминаха. И целта ни е да вършим политики, които да стигнат до хората, за да предотвратим тези заболявания, да бъдат по-малко, обясни Цветанов. Не е ли по-добре да имаме необходимото диагностициране, лекари, попита той.

И обясни, че в дебата е можело да излезе да говори Вежди Рашидов, който също се лекува от рак. Можеше да говори и Данчето Фандъкова, която също го преодоля. Но това, което и тя призовава, и всички, които минават по този път, е преди всичко профилактика и превенция, обясни Цветанов. И затова в бюджета бил направен точно този баланс. И всички млади хора да могат да минават на профилактични прегледи и да се предотврати това, което те нлучвало на Данаилов, Вежди, Фандъкова.

Цветанов се обърна към БСП с обвинението, че употребяват хората. За пореден път показахте, че не говорите за политики, а искате да употребите хората за политически цели, каза той на червените.

В този дебат не трябва да има популизъм и безотговорно поведение, а експертиза и възможностите на държавата, категоричен бе шефът на ПГ на ГЕРБ. И нека не спекулираме, че с тези 32 молекули и увеличаването на бюджета ще се реши проблема. Това може да стане с необходимата превенция, обясни Цветанов.

Той обясни, че 8 от молекулите се финансират в 11 държави от ЕС под условие, останалите 12 - в други 6 държави. Смятате ли, че те не правят нужното за спасение на човешкия живот, каза Цветанов.

От трибуната шефът на ПГ на ГЕРБ влезе в спор с Драгомир Стойнев, който го репликираше от място. И обясни, че в първия си управленски мандат ГЕРБ са спасили над 400 човешки живота с политиката си. С мерките сега стигнахме до 600, така че може би сме спасили много повече от вас, обърна се той към БСП.