Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Палестинците са най-добрите ни приятели, с тях се карат само политиците", казват израелци

Светините в Стария град са разпределени между християни и мюсюлмани, някои дори процентно

Тръпки побиват всички, които някога са ходили в Йерусалим, след решението на Доналд Тръмп.

На ниво обикновени хора няма никакъв проблем. Араби и евреи от години живеят като приятели. Някои се наричат дори братя, което е истински шок за европейците, свикнали с размирните новини от района.

Разликата е единствено в това, че израелските райони в Йерусалим са чисти и подредени, а арабските много приличат на българско ромско гето - по разбитите улички се хвърлят боклуци, текат рекички с неизвестни течности, търкалят се прокиснали плодове и зеленчуци.

Кошмарната мръсотия се констатира от всеки чужденец, който бърза да сподели впечатленията си пред общителните израелци. Самите те търсят контакт с туристите и не пропускат случай да им кажат, че начинът на живот и мръсотията нямат нищо общо с

топлите човешки отношения

между араби и евреи.

"Различията не ни пречат, ние живеем заедно, помагаме си, най-близките ни хора са комшиите ни араби", сподели преди време пред "168 часа" мъж на около 50-те, който със съпругата си се разхождаше в центъра на Йерусалим. Според нея конфликтът с палестинците е само на политическо ниво и няма нищо общо с отношенията между обикновените хора.

Възрастната двойка недоумява

защо властимащите от двете страни не се вслушват в тях, а всячески нагнетяват напрежение. "Да, арабите могат да живеят в мърсотия, но повярвайте - те са добри хора, в неприятни ситуации те са ни помагали най-много. Сред тях са и най-добрите приятели", обяснява възрастната двойка.

Това е в ярък контраст със ситуацията в града. Независимо от приятелските отношения, за които свидетелстват и други израелци, Йерусалим е опасан от бетонни стени и бариери.

Зад тях са палестинските квартали.

Доскоро се смяташе, че арабите са около 40% от населението на Йерусалим, но последните данни сочат, че вече надминават 55% от едномилионния град.

Около загражденията задължително патрулират войници, въоръжени с автомати.

Израелската армия е буквално навсякъде. Когато си почиват, те сядат в кафенетата редом с чужденците и никога не изпускат оръжието си.

Въоръжени пазят и палестинските територии. Още на контролно-пропусквателните пунктове те щателно проверяват туристите, чиито екскурзоводи показват куп документи, че с групата са се запътили към даден манастир.

Туристическите групи, които ежедневно сноват между еврейски и палестински територии, задължително са придружавани от двама екскурзоводи. Единият проучва маршрута предварително,

съгласувайки

със службите

от двете страни посещението.

Крехкият баланс най-силно личи около Хълма на храма и Стената на плача. За евреи и християни Храмът е дворецът на цар Соломон. В момента обаче той е арабска територия и е превърнат в джамия, която се охранява от въоръжени палестинци. За мюсюлманите монументът е мястото, от което Мохамед се е възнесъл. Затова християните още на входа са предупреждавани да не влизат в джамията, защото могат да бъдат помюсюлманчени насила. Ето защо християните предпазливо обиколят само градината около него, след отправят към Стената на плача. Всъщност това е подпорната стена на Хълма на храма и там евреите оплакват разрушаването му.

Крехкият баланс личи и на Божи гроб, който се контролира от три църкви - гръкоправославната, римокатолическата и арменската, а ключовете се държат от мюсюлмани.

Всички тези църкви имат служби по график, който се спазва стриктно. Православните са в 1 часа през нощта, 3 часа по-късно е времето на арменската църква, а католическата започва в 6 сутринта.

Ако някой го наруши, започва караница между свещениците, която нерядко прераства и в бой.

Как израелската полиция решава проблемът, четете в хартиеното издание.

Доскоро Божи гроб опасан от метални колони, тъй като различните религии не можеха да се разберат кой да го ремонтира.
Доскоро Божи гроб опасан от метални колони, тъй като различните религии не можеха да се разберат кой да го ремонтира.