Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди това архитектът на “Русия днес” бил с мистериозен гост, който е заличен от видеокамерите

Бившият политически съветник и пиар Михаил Лесин, намерен мъртъв в хотелската си стая във Вашингтон на 5 ноември 2015 г., е умрял от препиване. Три дни преди смъртта си руснакът е употребявал твърд алкохол от малки бутилки от минибара, вино, както и големи бутилки текила и уиски “Джони Уокър”.

В 58-страничен доклад на полицията на окръг Колумбия, изискан от “Вашингтон пост” по Закона за достъп до информацията, се казва, че Лесин е имал спречквания с охраната на хотела. Голяма част от доклада е заличена, включително страници с важни текстове, които описват подробно аутопсията. Така без отговор остава въпросът как полицията стига до извода, че 57-годишният руски съветник е умрял случайно след падане и удар на главата си в хотелската стая, предшествани от алкохолен маратон.

Михаил Лесин е бивш рекламен експерт, който натрупва състояние през 90-те години на миналия век. Бил е министър на печата от 2000 до 2004 г. по време на първия мандат на Владимир Путин и в този период осигурява пропагандата около поглъщането на независимата руска телевизия NTV, както и пропагандата и цензурата по време на войната на Русия в Чечня.

По-късно той създава англоезичната интернет мрежа с телевизия Russia Today, отразяваща пропагандните позиции на Кремъл. През 2014 г. най-известният опозиционен лидер в Русия Алексей Навални разкри, че Лесин притежава в САЩ имоти за милиони долари. Същата година медийният експерт подаде оставка като шеф на "Газпром-Медия" - холдингова компания, която притежава няколко известни телевизионни мрежи, подкрепящи Кремъл, и се оттегли в мълчание до смъртта си.

Лесин е бил поканен във Вашингтон, за да присъства на сбирка за събиране на награден фонд от 10 000 долара, организирано от “Удроу Уилсън център” на Института “Кенън”. Той обаче не отива, въпреки че сред гостите са били известен филантроп и главният изпълнителен директор на най-голямата частна банка в Русия. С това Лесин разгневява мнозина в Русия, които твърдят, че непоявяването му на важното събитие вероятно е свързано със започнало разследване за имотите му в Калифорния.

Службата на съдебните лекари първоначално определи причината за смъртта на Лесин като неизяснена, но едновременно с това отбеляза, че е претърпял травми при падане в хотелската му стая.

Лесин е умрял от раните по главата му, се казва в изявление на службата през 2016 г. Той също така имал наранявания по врата, торса, ръцете и краката, причинени от падане. При описанието съдебните лекари се позовават на “нови доказателства”, разкрити в хода на почти едногодишното разследване. Това заключение по-късно е променено до инцидент, причинен от “остра интоксикация с етанол” и случайно настъпила смърт вследствие на рани в главата. Лесин е бил сам в хотелската стая по време на падането, се казва в изявлението на службата на съдебните лекари във Вашингтон. Семейството на починалия обяви в предишни изявления, че е починал от от сърдечен удар.

В доклада от разследването на полицията, ФБР и съдебните лекари се казва, че “Лесин е употребявал много голямо количество алкохол - от момента на настаняването си в хотел “Фор сизънс” в Джорджтаун на 2 ноември 2015 г. до момента, когато след три дни сменя хотела и е намерен мъртъв в апартамент на 9-ия етаж в хотел “Дюпон Съркъл”. Според персонала на “Фор сизънс” той заявил, че е дошъл в града да празнува.

Пет минути след идването си на 2 ноември е изпил кола и малка бутилка водка. Той два пъти е отивал отвъд плота на бара и е грабвал бутилки с ликьор, след като му били отказвани.

Според информация от източници от двата хотела Лесин неоднократно се е спречквал с охраната, тъй като е ходил пиян по коридорите, като понякога е бил облечен само със синя риза и черно долно бельо. Служителите по сигурността са се обърнали към служители на Секретната служба на САЩ, които ги посъветвали да поставят гардове пред вратата му.

На 3 ноември в 13,45 в хотела Лесин се се срещнал с приятел, но не е ясно къде е отишъл този човек след това. След седем минути бодигардът е влязъл в стаята на Лесин и го е видял в леглото. Четири часа по-късно той взема още алкохол от минибара.

За неизвестния посетител при Лесин не се знае нищо повече, освен че след визитата в стаята му двамата са отишли в лобито на хотела. Многобройните разпити на свидетели и данни от записи с видеокамери са заличени в екземпляра на доклада, който е предоставен на “Вашингтон пост”.

На 3 ноември вечерта бодигардът забелязал синина под лявото око на Лесина. Служителят на хотела отбелязва, че гостът сякаш не чувствал болка и изглеждал много пиян. В доклада не се съобщава как е получена травмата.

“През нощта и сутринта на 4 ноември Лесин не излиза от стаята си. Когато после го е правил, често бил съпровождан от охранители. Той два пъти е излизал от хотела и винаги се е връщал с алкохол, единия път с шише “Джони Уокър”.

“Около 5 часа сутринта на 4 ноември гостът е излязъл от хотел “Фор сизънс” и в 5,30 се е настанил в “Дюпон Съркъл”. След това се е върнал отново в първия хотел, където в продължение на няколко часа е влизал и излизал от стаята си, като единия път се е върнал с нова порция алкохол от магазина. След прекратяването на престоя му в хотела се е прехвърлил в другия хотел.

В 14 часа същия ден охранител е влязъл в стаята на Лесин и е съобщил, че той е толкова пиян, че едва се държи на краката си. Друг служител от охраната на хотела влязъл в стаята на руския гост в 2,23 часа през нощта и го попитал има ли нужда от медицинска помощ. В доклада се казва, че Лесин е сложил ръка на рамото на бодигарда и му казал: “Не.” По-късно друг охранител е влязъл в стаята на Лесин и го видял да лежи с лице към пода, но дишал.

Охранителят се опитал да го събуди, но не можал, става ясно от доклада. В 11,30 часа на 5 ноември според полицията охранителят отново посетил стаята на Лесин, за да му напомни, че е време да освободи стаята и да се отпише на рецепцията преди напускането на хотела. Лесин както преди лежал с лице към пода. Той се обадил на телефона за спешна помощ. Тогава е констатирана е смъртта на Лесин.

Полицията открива много празни бутилки от твърд алкохол, взети от мини бара, както и три празни бутилкибира “Гинес” и две неотворени бутилки от червено вино”, пише “Вашингтон пост”.