Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо правят палати на изселниците, които от 20 г. не са идвали, негодуват местни

Парите се разпределяли без критерии и шефът на Обществения съвет напуснал

“Трагедията, вместо да обедини хората, ги раздели. Така е при усвояването на огромен публичен ресурс”, заяви при посещението си в пострадалото село министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той пристигна, за да инспектира на място как върви възстановяването и основно има ли напредък в строителството на новите къщи, за които чрез социалния фонд държавата отпусна 5 милиона лева.

Министърът обяви, че е за справедливо разпределение на помощите и най-добре е това да се направи чрез сформирания обществен съвет в селото. Това обаче взриви местните, които присъстваха на срещата, и

част от тях напуснаха ядосани,

за да се присъединят към председателя на ДПС. В това време той отиде да отдаде почит към загиналите.

Причината за скандала е, че мнозина, които са загубили близки, покрив и дом, смятат, че на техен гръб някои в обществения съвет се облагодетелстват с милионите. Те са убедени, че кметската управа

не контролира достатъчно дейността

на този орган, който разпределя набраните средства.

Включително местни обвиняват градоначалника, че толерира обществения съвет, който не зачита реалните нужди на пострадалите около 300 домакинства в селото. Недоволните даже възнамеряват да се срещнат с премиера в неделя, когато с мюсюлмански и християнски курбан ще бъде отбелязана годишнината от трагедията.

Средствата за възстановяването на Хитрино се контролират от общината и от обществения съвет, в който участват 11 местни жители.

“Контролираме усвояването на 2 милиона лева от дарителската кампания на БЧК - обясни пред “168 часа” членът на обществения съвет Стефан Стефанов. - С тази помощ бяха закупени обзавеждане и електрически уреди за пострадалите семейства. Нямаме отношение към средствата в останалите сметки.”

Стефанов е известен и като Спасителя, тъй като извади изпод руините на опожарените от експлозията къщи трупове на загинали.

Благодарение на помощта му мнозина бяха спасени

Според него средствата се разпределят по определени правила.

В зависимост от щетите домакинствата са в три групи и в две подгрупи. Най-пострадалите получават помощ от 15 000 лв. За втора са предвидени 9 хил. лв. А за втора “а” - 5000. Трета група вземат по 3 хил. лв. Най-ниското обезщетение било за трета група „а” - 1200 лева. Хората от тази група се наричат “квартиранти”.

Собствениците на напълно унищожен имот попадат в първа група, където обезщетението е най-високо, което подразнило хората от по-ниските категории. Инструкциите за групите били дадени от БЧК в София.

Малко след сформирането на обществения съвет оставка подава и председателят Севджан Акиф.

“Напуснах заради здравословни проблеми”, заяви тя пред “168 часа”. На въпрос верни ли са обвиненията от местни хора, че съветът работи на тъмно, без ясни критерии за отпускане на помощи, както изисква правилникът, Акиф отговори: “Доколкото знам, нямаше разписани критерии. Не искам да говоря повече”. Тя все пак обясни, че съветът посещавал поразените къщи. Собствениците попълвали информационни карти, където описвали щетите. На базата на тях общественият съвет решавал кой каква парична помощ ще получи. Според запознати с работата му обаче много зависело в какво настроение ще са членовете му.

“Аз съм от най-ощетените

Взривът унищожи къщата ми на два етажа - ядосва се собственикът Румен Русев. - Вторият беше устроен като жилище, а на първия етаж беше фурната. Всичко беше изпепелено. Загина жена. Независимо от това ОС ме сложи в трета група с най-леко пострадалите.” Членът на обществения съвет Стефан Стефанов обясни решението с факта, че фурната е търговски обект.

Русев не е съгласен с констатацията и вади нови скандални случаи. Според него, независимо че собствениците на съседните имоти живеели от години в Турция, попаднали в първа група с право на максимална парична помощ и обзавеждане. Огромните им нови къщи били почти готови. А на пострадалия Русев, загубил имот на два етажа, ще бъде построена къща от едва 85 кв. м. Той съжалява, че не се е срещнал с Мая Манолова, тъй като скрили от него, че тя ще идва, за да провери основателността на жалбите. Човекът твърди, че няма смисъл да занимава и премиера с тази несправедливост, тъй като всичко вече било решено.

“Нямам обяснение как на хора, които от 20-30 години не са стъпвали в Хитрино, им строят нови къщи. Защо се ремонтират и напълно необитаеми сгради”, пита студентката Рейханя Рагуб, която загуби в пламъците родителите си. Момичето беше почти отписано от живота с 90% изгаряния, но бе спасено благодарение на редица операции, заплатени от община Хитрино.

Сили да продължи напред й дава 13-годишната й сестра, за която се грижи. За нея студентката Рейханя ще бъде баща и майка. Новият дом за двете сестри бе изграден изцяло с финансова помощ от партия ГЕРБ. Обзавеждането бе закупено от парламентарната група.

Рейханя недоумява как, след като са преживели такава тежка загуба, се намират хора, които да им завиждат.

В Хитрино се стига и до други абсурди. От обществения съвет разказаха, че собственици на къщи, които не харесали предоставената им нова бяла дограма, я смъкнали и продали. Други направо я изхвърлили на сметището.

Общо 24 къщи се строят в Хитрино. 10 от тях са дарение от строителната камара. 13 се изграждат с 5 млн. лв. от социалния фонд, стана ясно от отчет на кмета на Хитрино.

Той негодува, че някои от недоволните

гледали в тавана, когато описвали пред ОС щетите.

Какви са сигналите на гражданите срещу нередностите в Хитрино, четете в хартиеното издание на "168 часа".