Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Яков Юровски
Яков Юровски

Известни са само петима участници в разстрела на императорското семейство, въпреки че се предполага, че са повече. Това са комендантът на дома, в който са настанени - Яков Юровски, помощникът му Григорий Никулин, военният комисар Пьотър Ермаков, началникът на охраната на къщата Павел Медведев и членът на ЧК Михаил Медведев-Кудрин.

Първи изгърмява Юровски. "Изстрелът е послужил като сигнал за останалите чекисти", казва Николай Неуймин, шеф на отдела по история на династията Романови в Свердловския областен етнографски музей. Според него всички са се целили в Николай II и жена му Александра Фьодоровна. После Юровски дал команда да се прекрати огънят, защото един от болшевиките едва не останал без палец от безразборната стрелба. Всичките велики княгини били живи в този момент. Тогава убийците се насочили към тях. Престолонаследникът Алексей бил умъртвен последен, защото бил припаднал. Когато започнали да пренасят телата, установили, че Анастасия е жива, и я довършили с щикове.

Теорията за еврейския заговор идва от два факта. Първият - че комендантът Юровски е бил етнически евреин, но кръстен в лутеранската вяра, която е християнско-протестантска по своята същност. Филип Голошчекин също е принадлежал към юдейската общност. Няма данни дали е бил покръстен, заяви пред Би Би Си историкът Анатолий Степанов.

Най-голямата мистерия е, че никъде няма документи кой е заповядал масовия разстрел. Няма писмени свидетелства дали вождът Ленин е знаел, дали той е разпоредил, или някой друг.