Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С кървав преврат помита конкуренцията си за властта. 

Джузепе Салваторе Риина е едва на 17 години, когато баща му Салваторе (Тото) Риина го кара да удуши отвлечен бизнесмен, за да стане официално част от Коза ностра. Това е само един пример за жестокостта, която тече във вените на боса. Риина е непоправим престъпник, който не само убива своите съперници с безпрецедентен размах през 80-те и 90-те години, но също така се прицелва и в прокурори, журналисти и съдии, които искат той да бъде отстранен.

Сравняван е с Пабло Ескобар, но войната, която той обявява на държавата, е далеч по-кървава от деянията на колумбиеца.

Сред престъпленията, в които е обвинен, са няколко убийства на висши магистрати, между които съдиите Джанджакомо Чачо Монталто, Алберто Джакомели, Роко Киничи. Отговорен е за убийствата на прокурора Джовани Фалконе, както и за смъртта на съдията Паоло Борселино и на петима полицаи от охраната му.

Осъден е още за убийството на Барбара Рицо и 6-годишните й близнаци, които загиват в бомбен атентат, предназначен за друг висш магистрат - Карло Палермо. Сред присъдите му има още няколко за убийствата на вътрешни хора от мафията, за отвличания и заплахи.

А сред най-жестоките е това на 13-годишния Джузепе, син на разкаял се мафиот, който започва да сътрудничи на италианската полиция.

Именно смъртта на магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино обаче доведе до вълна от недоволство в цяла Италия. Протестиращи държат плакати "Не сте ги убили: техните идеи живеят в нас".

Тези убийства са преломни за Тото Риина. Неговата жажда за мъст го тика в лапите на закона, който до този момент си е затварял очите и е отричал, че мафията в Сицилия съществува. Полицията е длъжна да намери убиеца на прокурорите.

Бронираният "Фиат Крома", в който се вози Джовани Фалконе е взривен с 350-килограмов експлозив, поставен в храсти около пътя и задействан дистанционно. Когато преминава покрай бомбата, Фалконе кара с близо 160 км/ч, а в колата са били съпругата му и трима от гардовете им. Всички до един умират, а Палермо потъва в тишина. Обикновено изпълнените с глъчка улици затихват, а всеки пита другия: "Чу ли какво стана? Чу ли?"

Паоло Борселино е убит два месеца по-късно няколко минути след като позвънил на вратата на майка си. Бомбата била сравнително малка, съдържаща 90 кг експлозив.

Когато е задържан, всички смятат, че той може да помогне на полицията в борбата й с мафията, но той остава непоклатим. Не признава вината си за нито едно от убийствата, макар че в стенограма от затвора, публикувана преди три години, ясно се чува Звяра да разказва на друг затворник в часовете за разходка как е направил Джовани Фалконе на консерва от риба тон и как някой ден ще стори същото и с прокурора Нино ди Матео. Но всъщност той все пак говори за атентата срещу служителите на реда и типично в свой стил обвинява правителството, заявявайки, че то му е помогнало.

"Не гледайте винаги мен - казва Риина. - Те го убиха. Също така погледнете себе си."

Наричат боса и U Curtu (Малчото) заради ниския му ръст от едва 1,50 метра. Роден е в много бедно семейство, а баща му, който е военен, по невнимание умира след взрив на граната. Първото си убийство младият Салваторе извършва на 17 г. и влиза за няколко месеца в затвора. Излизайки оттам, се присъединява към мафията под ръководството на Лучано Лиджо. През 80-те и 90-те години "босът на босовете" държи цяла Италия на колене. САЩ го определят като най-влиятелния, могъщ и страшен лидер в света. Именно американското ФБР наема карабинера Карлос Алберто дала Чиеза да хване мафиота, ала четири месеца след това той е застрелян заедно със съпругата си.

През 1979 г. Марио Франчезе е първият журналист, който разкрива ролята на Тото Риина в сицилианската мафия. За което е убит.

Няколко години по-късно започва и кървавият преврат. Поредицата от зверски убийства, позната на света като Касапницата, започва с ликвидирането на боса Стефано Бонате през 1981 г. и продължава две години, докато Риина не се качва на трона на мафията.

През 1986 г. полицията започва мащабна акция срещу клановете. Задържа близо 500 души и осъжда всеки един от тях, благодарение на показанията на Томазо Бушета Тото Риина доста публично изразява мнението си по този въпрос, като поръчва убийството на Салво Лима, дясна ръка на министър-председателя на Италия по това време.

Това насочва властите към него и мафията, но босът знае как да ги заблуди. На 23 декември 1984 г. той поръчва да бъде извършен атентат във влака от Неапол до Милано, в който загиват 16 души и са ранени 266-има. А след това идват и убийствата на Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Година по-късно е заловен в плевня край Палермо. Докато полицаите слагат белезниците на ръцете му, той твърди, че са "направили огромна грешка".

Всички обаче благодарят на един човек - Томазо Бушета, бивш член на мафията, прогонен от Звяра.

Това ядосва Риина. Твърди се, че от затвора е поръчал убийството на брата на Бушета, двамата му синове и още 33-ма негови близки и приятели.

Зад решетките той поръчва атентат срещу журналиста Марио Костанцо, който е прекалено радостен, че босът е заловен. Бомба избухва до колата му в Рим, но някак си, той успява да се отърве, а 23-ма са ранени.

На 27 май взрив във Флоренция погубва петима, ранените са 33-ма . Атаки в няколко църкви и галерии убиват още 10-ина. Всичко това е резултат от гнева на Риина.

9 месеца след като го залавят, Малчото вече има 2 доживотни присъди, обвинен е в убийството на стотици, виновен е за смъртта на мафиотите Винченцо Пуцио и брат му Пиетро.

Казват, че ако говориш със Салваторе Риина, веднага ще си зададеш въпроса: "Това ли е убиецът, за когото всички говорят?"

Той е много образован, подхожда към разговорите с внимание. Притежава интелигентност и проницателност, което го прави непредсказуем, но и доста арогантен. Има странен характер, често праща съболезнования на близките на хората, чиято смърт лично е поръчал.

Синът му Салво Риина не веднъж казва, че се гордее с името и произхода си. Според него баща му бил спокоен, любящ и изключително сантиментален. Звяра просто следвал бруталните закони на сицилианската провинция.

Точно интелигентността го подтиква, когато е заловен, предвидливо да се въплъти в ролята на мил, объркан старец, който дори не знае за какво говорят разследващите.

Нервите му обаче не издържат и той показва хладнокръвния си нрав, започвайки да крещи: "Трябваше да ви избия всичките! Това е абсолютна диктатура на магистратите!"

Все пак Тото Риина е изобретателят на метода, имитиращ последната вечеря. Той обичал да кани своите жертви в дома си, за да хапнат, разказвал им истории, предразполагал ги да се успокоят, да се забавляват и да го чувстват като приятел. А след като неговият събеседник изяде и последната си хапка, Риина се озовава зад гърба му и започвал да го души.

Под неговото ръговодство силата на Коза Ностра била толкова голяма, че организацията е обявена за вторият най-голям работодател след държавата. И точно за това след смъртта на мафиота могат да се чуят и подобни реплики: "Когато Риина беше тук, всички Корлеоне имаха работа. Тези мъже ни даваха прехрана."

Други далеч не приемат новината толкова спокойно, а с чувство на приповдигнатост. Всъщност италианците, въпреки че са смятани за нацията, която е най-склонна да даде прошка, така и не прощават на Тото Риина. Алесандро Салусти, известен италиански журналист, директор на в. "Джорнале", публикува смело размислите си за смъртта на Малчото: "Когато някой почине, се казва "Мир на душата му!". Аз обаче се надявам душата на Тото Риина никога да не намери мир подобно на душите на прокълнатите в седмя кръг, за които Данте пише в "Божествена комедия" - да се потопят завинаги в горещата кръв на жертвите си.

Знам, че не съм този, който трябва да издава присъди, но така мисля. Тото Риина живя твърде дълго и много добре дори в затвора и вредата от този човек е нищо в сравнение с двадесетте и няколко години, които той прекара в изолация.

От часа на неговата смърт - 3,37 предната нощ, на земята има един кучи син мафиот по-малко. Това е добра новина. Не ме разчувства скръбта на близките му, подразни ме молбата (към журналистите) на дъщеря му за "мълчание и уважение". Бих искал да видя разследвани за подкрепа на мафията всички онези мафиоти, които в тези часове публично оплакват смъртта на героя си."