Мият депутатските коли в частна автомивка
Дата: 27.10.2010; рубрика: Крадци; автор: Сима Владимирова

МЕРЦЕДЕСИТЕ на депутатите отскоро вече се мият в частна автомивка в София в кв. "Хаджи Димитър". Това е станало малко преди лятната ваканция. От 20 г. депутатските коли се миеха в гаража на Националната служба за охрана. Там има автоматични четки, които измиват идеално, твърдят запознати. Не се поддържал щат за работници. Сега се налага Народното събрание, тоест данъкоплатците да плащат за измиването на мерцедесите.

ПОВРЕДА: Четките в мивката на НСО надрали стъклата на депутатските коли.
Така пестим в кризата.
"И досега колите са мити на частна автомивка. Сега

поканихме 10-те най-големи фирми,

които предлагат измиване в центъра и имат 24-часово работно време. Имало е преди време изискване да се почистват, преди да се приберат в гаража и някои са ги мили в НСО. В НСО автоматичните четки повреждат стъклата, а с пароструйката става по-добре" - твърди главният секретар на Народното събрание Иван Славчов.
Депутатските коли бяха общо 116 на брой, но от новата сесия са намалени до 60. Те се мият всяка седмица в автомивката, а на две седмици им се прави и вътрешно почистване. Цената за цялостната услуга е 14 лв. Като голяма поръчка собствениците са направили отстъпка и процедурата струва 10 лв. на депутатски автомобил, твърдят източници от Народното събрание.

ЕКСТРА: Колите на Народното събрание се ползват с предимство на частната автомивка.

Къпането се оскъпява и от факта, че за да стигнат до мивката, колите

изминават допълнително по 15 км всяка седмица.

За година се събират над 700 км.
"Не знам какъв е случаят, но нищо не се появява току-така. Корупцията сред управляващите се засилва - като се започне от миенето на колите, та да се стигне до апартаментите на министрите", заяви Антон Кутев.
"Не е редно да се мият в частна мивка, но аз отдавна не ползвам коли на Народното събрание и не знам", коментира соцдепутатът Румен Такоров.
Мерцедесите се миели вечер, преди да се паркират в гаража. Една част от тях се КАРАТ в НСО, което прави още по-интересно ненужното ходене на мивката "Хаджи Димитър". Друга част нощуват в гаража на Народното събрание срещу партийния дом.
Автомивката, в която ходят депутатските возила, е снабдена с видеокамери и на входа, и вътре. Така се контролирало колко пъти са влезли депутатските коли. На повечето местя за почистване на автомобили подобна техника няма.
Най-странното е, че за измиването на мерцедесите в частната мивка

не е обявявана обществена поръчка от Народното събрание.

Предстои да бъде обявена такава за сервиз на депутатските коли.
"Не сме обявили поръчка, защото сумата е малка. Поканихме няколко по-големи фирми, които са в близост до Народното събрание и по критерий най-ниска цена избрахме въпросната мивка", заяви Иван Славчов, главен секретар на парламента.
Обяснението на администрацията е, че не може да се пусне обществена поръчка, в която една държавна институция като Народното събрание да търси услуги от друга държавна структура като Националната служба за охрана. Досега 20 г.

ЕКСТРА: Колите на Народното събрание се ползват с предимство на частната автомивка.
такъв проблем не е имало.
Според запознати автомивката в "Хаджи Димитър" се мият всички луксозни коли в София.
Шефовете й са Румен Младенов, Верка Григорова и Иван Димитров. През 2006 г. Столична община продава на Румен Младенов имота в "Хаджи Димитър". Сделката е включена в публичния регистър на общината. Имотът е бил частна общинска собственост и е получил пазарна цена от 250 хиляди лв., като Младенов е дал в замяна един апартамент в "Люлин" и един в "Подуяне".


В НСО струвало 3,48 лв.

В НАЦИОНАЛНАТА служба за охрана депутатските коли са били измивани за 3,48 лв. Това съобщи главният секретар на НСО Красимир Михов на запитване на "168 часа". В гаража имало автоматична система за отчитане, така че автомобилите на народните представители не са били измивани безплатно. По същия начин се отчитало и измиването на колите на НСО, с каквито се возят президентът, премиерът и председателката на Народното събрание. Накрая на месеца НСО фактурира и праща сметката на парламента. На входа на мивката има датчик, който задейства системата, че колата на парламента ще се измие. После има втори датчик, където е същинското измиване и накрая италиански четки с конски косъм доизлъскват колите.
"Не може да е безплатно, защото ползваме вода от една помпа, харчим ток. Всичко това се плаща", коментира Михов. Накрая на системата има 4 вентилатора, които изсушават колите. Изискването е да се прибират в гаража чисти.


25.11.2010 23:56:18

garabet garabetov: докато мълчим и си седим така ще е

09.12.2010 01:19:30

georgiev: така е но народа ни е е----н

Турските изтребители свалиха руския Су-24 в далечна Сирия, на над 1000 километра от България, но от политическите реакции в София имам усещането, че стратегическият бомбардировач е паднал директно на площад Народно събрание . В сградата на нашия парламент в сряда се нажежи такова напрежение, такава мощна ангажираност с въздушния инцидент, че започнах да се чудя - чие е това Народно ...
168 Часа абонамент
ЕКСКЛУЗИВНО
Без възмездие