Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дафне Каруана Галиция
Дафне Каруана Галиция

Блогърката Дафне Каруана Галиция разкри корупция по висшите етажи

Разследваща журналистка в Малта беше взривена с бомба, поставена в колата ѝ, в понеделник. Дафне Каруана Галиция разкри връзки на страната си с офшорни данъчни убежища чрез изтеклите в медиите “Панамски досиета”. Нападението шокира Малта и бе осъдено от лидерите на ЕС, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Половин час преди смъртта на 53-годишната Галиция излезе последният ѝ пост в нейния блог, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

Блогът ѝ бе толкова популярен и влиятелен, че допринесе за избухването на политическа криза, когато тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан. Мускат отрече да е нарушавал закона и свика предсрочни избори през юни, които бяха спечелени от неговата Лейбъристка партия.

Неотдавна Каруана Галиция бе включена в списък на 28 души, които “формират и разтърсват Европа”. Обявиха, че тя сама върши работа колкото целия “Уикилийкс” с разкритията си за корупция и шуробаджанащина. 

СТЕЛА АТАНАСОВА, Малта

С украса от стотици свещи, цветя и писма осъмна централната част на Малта във вторник сутринта след вечерното бдение на острова в памет на местната разследваща журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция. То бе организирано чрез социалните мрежи само 6 часа след като 53-годишната малтийка бе убита. Тя бе взривена в мощна експлозия в колата си около 15 ч в понеделник в град Моста близо до дома си. Присъстващите започнаха бдението от Слима и го завършиха в съседния град Сейнт Джулианс, където положиха свещи на Мемориала на любовта. 

Жителите на острова палят свещи за Дафне Каруана Галиция.  СНИМКА: АВТОРЪТ
Жителите на острова палят свещи за Дафне Каруана Галиция. СНИМКА: АВТОРЪТ

Всъщност почти по цялото протежение на пешеходната алея успоредно на морето от Слима до Сейнт Джулианс се виждаха свещи от рано вечерта в понеделник - нещо необичайно за острова извън традиционния празник “Биргу”, отпразнуван два дни преди жестокото убийство.

То бе определено от местната преса като

“черен

понеделник” и

“деня, в който

музиката умря”

(препратка към песента American Pie, от началото на 70-те, символ за загубата на невинността в ранната рокендрол музика – б.а.). Любопитното е, че това се случва почти 40 години след като редакцията на един от най-големите вестници на острова – “Таймс ъф Малта”, е запалена. Тогава 10-ина души нахълтват през главния вход на всекидневника, оставяйки хаос и пламъци зад себе си. Така и не са открити извършителите до днес. Не са открити и извършителите,

подпалили

къщата на Дафне

Каруана Галиция

преди 11 години

В нощта на 14 май 2006 г. Пол, най-големият син на журналистката, забелязва, че къщата гори, а причината за това са 5 автомобилни гуми, пълни с бутилки с гориво, поставени в задната част на дома на семейството.

Упреквана от мнозина за острия си език, журналистката винаги е имала пламенни поддръжници в очите на местните жители, които не пропускат случай да се обявят срещу властващата корупция в страната. За най-сериозното разкритие на Каруана Галиция на острова се смята работата ѝ по най-голямото журналистическо разследване досега – “Панамските досиета”. Сред големите политически фигури с офшорни сметки в Малта са бившият министър на икономиката и началникът на щаба на премиера. Оказва се обаче, че офшорка на свое име има и Мишел Мускат - съпругата на министър-председателя. 

Следователи оглеждат полето, където бе взривена колата на малтийската журналистка.  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Следователи оглеждат полето, където бе взривена колата на малтийската журналистка. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Обвинението доведе не само до яростна самозащита от страна на Джоузеф Мускат, но и до предсрочни избори за страната, които се проведоха по-рано тази година. Те отново сложиха Мускат на премиерското място.

Малко след смъртта на блогърката стана ясно, че точно две седмици преди да намери смъртта си Дафне е подала оплакване в местната полиция, че е

била

заплашвана

За момента се смята, че жестокото убийство е именно заради случай, по който тя е работила в последните седмици.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат и лидерът на опозицията Адриан Делия дадоха отделни пресконференции след експлозията, като малко по-късно вечерта се срещнаха в парламента в Ла Валета. Джоузеф определи убийството като варварско. 

Разследващата журналистка на пресконференция през 2015 г.
Разследващата журналистка на пресконференция през 2015 г.

“В интерес на всички нас е да разрешим този случай, който е срещу всички ценности на демокрацията”, заяви той с риск да ядоса близките на Каруана Галиция, тъй като тя бе един от най-страстните критици на действията му. Опозиционният лидер Делия пък определи смъртта на блогърката като

политическа

смърт

и подчерта, че премиерът трябва да бъде обвинен за тази ситуация.

Съпругът на взривената журналистка Питър и трите ѝ деца- Матю, Андрю и Пол, подадоха неотложно искане в съда, с което декларират, че не желаят магистрат Консуело Серстри Херера, на която е бил даден случаят, да се занимава с разследването на убийството. Причината е, че

между двете от

години има война

Тя започва заради обвинението, подкрепено с факти от страна на журналистката, че Херера използва властта си, за да контролира хора на ръководни позиции както в държавната администрация, така и в медийната среда.

В молбата си близките на блогърката казват, че магистратката често е била против Дафне. Херера дори е образувала съдебно производство срещу журналистката. По тази причина има “явен конфликт на интереси”, който може да навреди на безпристрастността по случая. Междувременно

ФБР е било

помолено да

помогне

на местните власти да разследват убийството на малтийката, съобщи премиерът пред парламента.

Във вторник по обед пък бе организиран и протест пред съда, призоваващ за справедливост.

Не липсваше и международна реакция в медиите, като едно от най-впечатляващите изявления бе на основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асанж. Той обяви в личния си туитър награда от 20 хиляди евро за информация, която може да доведе до откриване на убиеца на журналистката. 

Жена поставя свещ в памет на журналистката на Паметника на любовта.
Жена поставя свещ в памет на журналистката на Паметника на любовта.

Синът: Видях части от тялото на

майка ми навсякъде около мен

Синът на Дафне написа във фейсбук разтърсващ коментар:

“Майка ми беше убита, защото стоеше между върховенството на закона и онези, които се опитваха да го нарушат като много други силни журналисти. Но тя също бе мишена, защото беше единствената, която го направи...

Никога няма да забравя как тичах около ада на полето (там е взривена колата на майка му - б.р.), опитвайки се да разбера как да отворя вратата, и крещях на двама полицаи, които се появиха с един пожарогасител. Те се втренчиха в мен. “Съжаляваме, няма какво да направим”, каза единият. Погледнах надолу и видях части от тялото на майка ми навсякъде около мен. Разбрах, че са прави, беше безнадеждно.

“Кой е в колата?”, ме попитаха. “Майка ми е в колата. Тя е мъртва. Тя е мъртва поради вашата некомпетентност.”

Взривената кола на блогърката
Взривената кола на блогърката
Няколко часа по-късно, докато този клоун министър-председателят правеше изявления пред парламента за журналистка, която демонизираше и тормозеше повече от десетилетия, един от полицейските сержанти, който трябваше да разследва убийството, написа във фейсбук: “Всеки получава това, което заслужава, кравешка тор, дано се чувстваш щастлива :)”

Да, това е мястото, където живеем: мафиотска държава, в която вече може да промените пола в личната си карта, но където ще бъдете изгорени на парчета, за да упражнявате основното си право - свободата...”