Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Мурутис  СНИМКА: АРХИВ
Христо Мурутис СНИМКА: АРХИВ

Гръцкият бизнесмен Христо Мурутис, който от 20 години живее в България, е готов да поеме всички финансови разходи на България, за да поиска отговорност от гръцкия сайт “Прото тема” относно оскърбителния материал под заглавие: “Внимание, българки!”

“Долна, ужасна и достойна за заплюване е тази расистка публикация, която поставя една цяла нация до стената. Долнопробна и расистка статия, която трябва да предизвика вниманието на прокурора.” В репортаж гръцкият сайт определя българките като леки жени, които се предлагат в Гърция срещу едно парче хляб. “Българките може и да не работят в публичен дом, обмислят обаче перфектно начина и пред мъжете се преструват, че ги обичат повече от всичко на света”, пише “Прото тема”.

“Ние, гърците, които живеем в България и познаваме българския народ отблизо, сме първите, които ще реагираме. Такива случаи е имало и при други нации, както и в Гърция. Лично ще бъда първият, който ще изиска от властите на гостоприемната и любима втора моя родина България да обжалват и дори да подадат съдебен иск срещу тази долнопробна “Първа тема”, каза Мурутис.

“След убийството на лекар на остров Крит от българин бяха “обесени” всички българи чрез този расистки репортаж. Но нито един от тези журналисти не писа за престъпленията на гръцките “предприемачи” през 90-те г. в Южна България. В България никога не са писани подобни текстове. Трябва да се поиска отговорност на издателя за тази клевета”, допълва той. Христос Мурутис е роден в Атина и присъства на българския пазар от 2000 г. Пристига в България като член на борда на директорите на интернет доставчика BITEX, който тогава е закупен от гръцките компании Germanos и LogicDIS. През 2002 г. основава “Юрокапитал Финанс” АД, където е един от основните акционери. Чрез компанията успява да се наложи като основен консултант и инвестиционен мениджър за гръцките инвеститори в България.

Само за периода 2004–2005 г. е управлявал инвестиционни проекти за над 100 млн. евро и е осъществил някои от най-успешните сделки на пазара на недвижимо имущество в страната. Към момента Мурутис управлява инвестиционен фонд с над 1 млрд. лева, инвестирани в България.