Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-големите в света е изпран от българи

Отвличането с рекордно висок откуп в света е извършено с българско участие. През април 1996 г. изчезва немският милиардер Ян Филип Реемтсма. Съпругата получава писмо, закачено на оградата, че

похитителите искат 20 млн. марки,

за да го освободят.

"Организацията по отвличането бе перфектна - спомня си днес пред "168 часа" криминалистът Ботьо Ботев. - Тогава работехме тясно с колегите в Германия, защото в това отвличане имаше и българска връзка. Спомнете си Кузман Гуслеков."

Смята се, че именно той е финансовият мозък на операцията, а бившата му съпруга Мария е приятелка на организатора на престъплението Томас Драх.

Именно той и съучастниците му получават от близките на похитения 15 млн. марки и 12,5 млн. франка, след което освобождават похитения.

Има доста основания да се смята, че колосалната сума е изпрана у нас, тъй като след престъплението Томас Драх три пъти е бил в България.

През 1998 г., две години след похищението, той е заловен и един по един са арестувани съучастниците му.

"Помогнахме на колегите и цялата група

бе задържана

- всички направиха признания - спомня си Ботев. - Интересното е, че до момента колегите в Германия все още не са успели да открият цялата сума от откупа." Намерени са едва десетина процента от нея и има доста основания да се смята, че тя е изпрана в България.

У нас се връща и Гуслеков, който в периода около похищението вече развива бизнес на международно ниво. Под претекст, че трябва да се грижи за баща си, той започва да купува апартаменти и да си строи вила в курорта на Свети влас.

По същото време на трима души от обкръжението на Гуслекови в България банковите им сметки

започват да набъбват със суми от по 5 млн. марки

Впоследствие те обясняват забогатяването си със законния си свинарски бизнес.

Факт е, че над 90 на сто от парите, дадени за откупа в Германия, не са открити и до днес. Което означава, че финансовият мозък на престъплението Гуслеков добре се е справил. Но и той не се радва дълго на успеха и имотите си. Три години след похищението на милиардера Гуслеков е убит. Смята се, че причината са 600-те кг кокаин за Поли Пантев. Твърди се, че именно той е помолил Гуслеков да уреди грандиозната сделка, като от самото начало е знаел, че не може да я плати. Затова посредникът Гуслеков плаща с живота си.

За разлика от него през 2013 г. организаторът на отвличането Томас Драх бе освободен от затвора след 15 години зад решетките.

Едно от най-известните отвличания в Италия е на Джузепе ди Матео - 14-годишно момче, което

става жертва на италианската мафия

То е отвлечено и държано в плен цели 779 дни. Причината е баща му Сантино, който е бивш член на мафията, преминал на страната на правосъдието. През 1992 г. Сантино издава на полицията човека, организирал екзекуцията на известния прокурор Джовани Фалконе, стартирал процесите срещу мафията. "Перлата на Сицилианската мафия" и един от най-безмилостните и садистични членове в историята - Джавани Бруска, поръчва смъртта на прокурора, взривявайки го в колата му, в която е сложил огромна бомба с тегло близо половин тон. Тя е била поставена на магистрала в Палермо. Когато колата му минава в близост до точното място,

Бруска го взривява

Убива не само Фалконе, но и много цивилни граждани. Експлозията е била толкова силна, че е оставила голяма дупка на пътя и е отчетена от сеизмографите като земетресение. Скоро след инцидента бившият му приятел Сантино ди Матео го издава пред разследващите. Затова той плаща най-високата цена. За да му запуши устата Бруска, отвлича неговия 14-годишен син Джузепе ди Матео. Похитителите са с полицейска кола със син буркан и облечени като полицаи. В продължение на две години

изпращат ужасяващи снимки на измъчваното момче

настоявайки да оттегли показанията си. Тялото на сина на Сантино и до днес не е намерено.

Защо е отвлечен италианския премиер Алдо Моро, четете в хартиеното издание.

Кирил Гуслеков (вдясно) на плажа в Марбея.  Той е смятан за финансовия мозък, участвал в изпирането на откупа за   отвлечения   немския милиардер.
Кирил Гуслеков (вдясно) на плажа в Марбея. Той е смятан за финансовия мозък, участвал в изпирането на откупа за отвлечения немския милиардер.