Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Програмата на общината предвижда купуването на 180 нови автобуса.
Програмата на общината предвижда купуването на 180 нови автобуса.

С оглед на новия приоритет за по-чист въздух в МОСВ разработват национална програма, която трябва да бъде приета от правителството.

Според бившия екоминистър Евдокия Манева ще бъдат отпуснати 3 млн. евро за абсолютно ненужно актуализиране.

"Ще се приложат същите инструменти за моделиране и определяне на източниците за замърсяване и

няма да се установи нищо ново

- категорична е Манева. - Тези пари трябваше да се дадат за конкретни мероприятия."

Според нея не са необходими никакви програми, а всяка община да издаде заповед с мерките, които ще се прилагат, за да дишаме чист въздух.

"Предлаганите мерки не са достатъчни - сподели пред "168 часа" и Ивайло Хлебаров от екологично сдружение "За Земята". - Има стъпка в правилната посока, но трябва да се допълнят и критерии, свързани със стимулиране на добрите практики."

"За съжаление всичко се прави с темповете на охлюв - коментира Евдокия Манева. -

Въздухът няма да се подобри с програми,

ако ще да ги преработват и 10 пъти. И на МОСВ, и на общината трябва да им се напомни един управленски принцип - ако искаш един проблем да не бъде решен, направи комисия, работна група или разработи програма."

"Крайно време е да обърнем страницата и да спрем с хитруването и тупането на топката, да покажем, че искаме да живеем като нормални хора - смята бившият екоминистър. - Все пак не откриваме колелото. Смятате ли, че не се знае какво трябва да се прави? Просто нечии доходи ще спаднат и затова някои само се правят на много загрижени, а ние позволяваме да ни лъжат."