Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Представители на разследващата комисия "Имерман" и на прокуратурата в Германия съобщиха само пред "168 часа" нови скандални подробности около зверското убийство на 24-годишната българка и сина й в Детмолд. Оказва се, че невръстният Ахмед е ликвидиран, защото се е опитал да попречи на изверга Томас Тюнерман да изнасили майка му.

Зад бруталното убийство на 24-годишната българка от турски произход и 6-годишния й син, извършено в Германия, стои невменяем немски рецидивист. Томас Тюнерман, който безпощадно отне живота на Хатидже Байрям и Ахмед, има зад гърба си присъда за изнасилване и опит за убийство на друго 24-годишно момиче.
Въпреки че той го пробол във врата и гърдите 20 пъти, то оцеляло, а на извършителя били дадени 8 години затвор. За разлика от тази жертва, която му била съседка, за Хатидже той се явявал хазяин.

През октомври 2016 г. младата жена напуска България със съпруга си и техния син и се премества в Германия. Идеята им била да намерят по-доходоносна работа. Това така и не се случило, тъй като малко след пристигането си семейството се разделя. Причината била у мъжа, който неведнъж упражнявал физически и психически тормоз над жена си. След поредица от подобни изстъпления Хатидже решава да го напусне и да заживее самa с 6-годишното си дете. Малко след това била наета като хигиенистка в магазин за мебели. Два месеца преди жената да намери смъртта си, тя и малкият Ахмед сменят адреса си и се нанасят в многофамилна къща в немския град Детмолд на улица "Имерман". За трагичния случай става ясно на 11 септември, когато Хатидже не се явява на работа и не вдига телефона си. В същия ден тя трябвало да попълни документи, които били донесени на работното й място от служители на организацията по настаняване.

Отсъствието й изненадва нейния шеф и семейството му, с които била в близки отношения заради трудната житейска ситуация на Хатидже. Те знаели, че тя е отговорен човек и това е нетипично за нея. Така директорът на фирмата Мустафа Йълмаз и неговият брат Каглар лично се заемат с издирването на младата българка.
Служителка от организацията за настаняване на младежи имала резервен ключ от жилището и отишла заедно с Каглар до дома на Хатидже. Там те не открили никого, но за тяхна изненада телевизорът и лампите били включени. Веднага след това се насочват и към училището, което Ахмед посещавал отскоро. Директорът споделил, че детето не се е явило и не е уведомен, че то ще отсъства. Тогава Каглар незабавно позвънил на полицията. На адреса веднага пристигнали униформени и започнали да претърсват цялата къща.

Още с влизането в нея те открили кървави петна точно пред входната врата за мазето. Следите стигали до горния етаж, където се намира и апартаментът, собственост на убиеца Томас Тюнерман. Органите на реда разбиват вратата на жилището и там всички се натъкват на покъртителна гледка - умъртвените тела на Хатидже Байрям и Ахмед.

По тях имало десетки прободни рани. В разследването се включили и кучета, но следа от извършителя и оръжието, с което жертвите са намушкани, нямало. Благодарение на технически средства за установяване на местоположението на 14 септември Тюнерман е локализиран в Хамбург, който е на 300 км от Детмолд, където е извършено убийството. В залавянето му участват редица полицаи, дори и хеликоптер. Томас е задържан по време на разходка в хамбургски парк, където по това време се провеждал местен фестивал. Установяването на самоличността му не представлявало трудност за органите на реда. За това помагнала достоверна информация, с която разполагали разследващите, а именно че преди седмица той наранил ръката си и носел подвижна гипсова шина. Също така на гърба му имал раница на немската армия. На следващия ден 53-годишният рецидивист е изправен пред съда, но не признава нито едно от извършените от него престъпления.

Според разследващите и двете жертви са умъртвени в мазето на многофамилната къщата, а след това телата им са пренесени в апартамента на Тюнерман. Полицията смята, че Ахмед е убит, защото е станал неволен свидетел на опит за изнасилване, последвао от умъртвяването на майка си. Не е ясно каква е причината убиецът да посегне на Хатидже, но от полицията са сигурни, че профилът на жертвата напълно съвпада с този на момичето, което хазяинът опитал да убие и изнасилил преди близо осем години. Тогава Томас Тюнерман кани на гости в предишното си жилище 24-годишната си съседка Сабрина, за да изгледат част от неговата колекция с филми на ужасите. Младата жена отказва предложението, от което Томас изпада в нервен изблик и й нанася тежък удар с юмрук. Сабрина изпада в несвяст, а веднага след това извергът я намушква 20 пъти с нож. Едва когато си мисли, че жената е умъртвена, брутално я изнасилва.

След това необезпокоявано изчиства кървавите следи, прибира дрехите й в сак и влиза в банята. Оказва се обаче, че тя все още е жива и с огромни усилия успява да стигне, влачейки се, до съседния апартамент, където получава помощ.
Тюнерман е задържан и осъден на 8 години лишаване от свобода, но заради добро поведение е освободен предсрочно в края на 2010 г. В хода на тогавашното разследване става ясно, че убиецът има установено умствено увреждане. Няколко пъти е прекъсвал образованието си в основното училище, тъй като бил отстраняван принудително, а проблемите му продължили и на по-късен етап в гимназията. През 1989 г. е изпратен в център за лечение на психично болни, където прекарва няколко месеца, а смъртта на неговата майка през 1996 г. допълнително влошава състоянието му. Въпреки всички сведения за разклатената му психика Томас
не е освидетелстван, преди време дори открива собствена компания, в която е ръководител на 25-има души. През 2014 г. бизнесът му фалира и е принуден да си търси нова работа. Към момента се е прехранвал от парите за наемите, които събирал.

"168 часа" успя да се свърже с разследващата комисия в Германия и главния прокурор по делото Кристофър Имиг. Те бяха категорични, че според аутопсията на младата жена няма данни тя да е изнасилена. Именно затова смятат, че детето е прекъснало Томас и той не е успял да реализира намерението си, както е било при предишния случай. Според магистрата и комисията "Имерман" именно това е била причината и детето да стане жертва на убиеца.

"Ясно е, че Тюнерман избира сходни жертви - жени, които са на еднаква възраст и са част от близкото му социално обкръжение. Дори методът на умъртвяване е един и същ", коментираха пред "168 часа" немските разследващи.
Хатидже започва работа при Мустафа Йълмаз преди шест месеца, а той и цялото му семейство приемат нелеката съдба на жената и детето й присърце, като веднага им подават ръка. Така стават изключително близки, а българката от турски произход започва за споделя всичко с работодателите си. Оттам Мустафа научил и за Томас Тюнерман, тъй като неговата подчинена му споменала няколко пъти, че 53-годишният германец се държал много свойски с нея и няколко пъти й помагал.

Какво смята турската общност в Детмолд за случилото се четете в печатното издание на "168 часа".