Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


Опитът на Брендо да се надлъгва с италианските магистрати наподобяваше по-скоро изкачване на Еверест по джапанки

Още в началото на съдебната одисея в Италия на Евелин Николов Банев, в която бяха вплетени десетки човешки съдби, се разбра, че въпросът не е дали, а кога.
Че рано или късно ще бъде осъден, стана ясно веднага щом осъдиха дребните пешки в аферата, наречена незнайно защо в България “Кокаинови крале”, а в Италия “Магна харта”. А и как иначе – ако си осъдил за виновно корабокрушение моряците, би било абсурдно, ако не осъдиш в крайна сметка и капитана.
През няколкото години, през които беше разследван и съден от различни съдилища в Милано и Рим,
Брендо приложи
най-различни
тактики
Опитът му да се надлъгва с магистрати, обръгнали в десетилетни битки с изпечени мафиоти, терористи или корумпирани политици, наподобяваше обаче по-скоро опит да изкачи Еверест по джапанки. През последните 30-ина години италианското правосъдие е изработило толкова много инструменти, свързани с поощряване на обвиняемите, които му сътрудничат, че може да накара и най-зaкоравелия да се обърне. Така и стана - Брендо
беше “закован”
в крайна сметка
от свои, които
свидетелстваха
срещу него
Но ето как Брендо игра на котка и мишка с италианското правосъдие.
Като начало, още докато през декември 2012 г. се намираше в затвора на Вогера, до Милано, Банев избра да го защитава миланска кантора, известна като тясно специализирана в сферата на престъпленията от икономически и фирмен характер. Адвокатите Марио Бруза и Серджо Спаньола, които поеха защитата на българина тогава, са известни с успешната си работа в много от знаковите процеси в Италия от ерата на “Танджентополи”, свързани с корупция, фалит и банкови престъпления. Банев се вслуша в съвета им да поиска съкратена съдебна процедура, което направиха и други 12-13 обвиняеми от аферата “Кокаинови крале”. Това значи, че процесът се води само на базата на документите, събрани при разследването, и че се провежда в заседателна зала при закрити врата. Обикновено защитата го иска в случаите, когато смята, че обвинението не разполага с достатъчно доказателства. От друга страна обаче, този метод осигурява в случай на осъдителна присъда
тя да се намали
автоматично с
една трета Стрaтегията на защитата на Банев тогава беше да се покаже, че неговото въвличане в италианското разследване не е достатъчно обосновано и аргументирано. С други думи, че няма никакви следи за финансово участие на Брендо във всички наркотрафици, за които го обвиняват.
Другият коз, на който Брендо разчиташе, беше безмълвието му. Неговият глас липсва в записите на подслушаните телефонни разговори между обвиняемите от аферата, навсякъде се говори за Дядо или за Б., но дали зад него седи Банев?
Брендо остана напълно безмълвен и пред магистратите. Както довериха на “24 часа” източници от съда в Милано,
Брендо мълчал
като риба на
всички заседания от предварителното следствие на съдията Енрико Манци.
Тактиката му - пълно мълчание и никакво сътрудничество на италианското правосъдие обаче утежни още повече положението му.
За сметка на него много от обвиняемите и свидетелите се разприказваха и дори разплакаха. Някои от тях изявиха готовност да сътрудничат на правосъдието, което в крайна сметка ги възнагради, намалявайки присъдите им. 630-те страници мотивация на присъдите, написана от съдията Енрико Манци,
наподобява
телефонен
указател с
десетки
български и
чужди имена
В него са описани обаче и безброй факти за кокаиновия трафик, чрез който през 2006-2008 г. е внасяна дрога от Латинска Америка към Западна Европа.
Съдията отсъди и кои са съдружниците в престъпната групировка. Зад Дядото, или Б., се крие Банев, зад Чичовците, за които става дума в телефонните разговори, се крият Матей Боев и Тинко Гарев, най-близки сътрудници на Брендо. Те пък държали връзката с италианците Антонио Мелато и Фабио Кателан, които организирали наемането на лодките и пласирането в Италия, и т.н.
Лъсват и следите от банкови трансфери чрез подставени фирми в Швейцария , както и свидетелства за пари, пренасяни с куфари по време на трафика.
В крайна сметка италианското правосъдие се оказа милостиво към няколко обвиняеми от аферата. Въпреки че ги призна за виновни, то ги възнагради заради пълното сътрудничество по време на разследването, признавайки им смекчаващи вината обстоятелства.
Някои просто
бяха принудени
да напуснат
Италия
Евелин Банев пък получи още на първа инстанция през 2013 г. максималното предвидено наказание от италианския закон – 30 г., които станаха автоматично 20 г. заради факта,че беше избрал съкратена съдебна процедура.
Присъдите на обвиняемите бяха потвърдени напълно и от Апелативния съд в Милано година по-късно. Някои от осъдените българи бяха поставени под домашен арест в Италия. Както разказа на “24 часа” един от адвокатите на българските “пешки” в трафика, някои от тях се озовали в окаяно положение, тъй като трябвало да наемат апартаменти в Италия, където да изтърпяват наказанието си. И всичко това - със семейства на гърба си и без никакви доходи.
Усещайки, че примката около врата му се затяга в Италия, намиращият се в България Банев реши да смени стратегията си. Тя започна със смяна на адвокатите му. На римски терен - с римски бойци, явно е бил посъветван. Затова и за защитата си пред Касационния съд в Рим Брендо нае един от най-добрите адвокати, специализирани в наказателно право – Карло дала Ведова. По-големият само с година от 53-годишния Брендо
Дала Ведова
е известен със
страстта си по
ветроходството (той е председател на Международната асоциация по уиндсърф), но най-вече като адвоката, който успя след осемгодишни процеси да извоюва оправдаване на клиентката си - американката Аманда Нокс. Случаят “Нокс”, в който американската студентка и италианският ѝ приятел бяха обвинени за убийството в Перуджа на английската студентка Мередит Керхер, беше дълги години по първите страници на англоезичната преса и дори по него беше направен филм.
Дала Ведова се оказа точният адвокат, който се насочи и към точната стратегия в защитата – да наблегне на факта, че миланските магистрати не са доказали технически добре, че Дядото, това е Банев.
И че в крайна
сметка Банев
няма нищо общо
с цялата история През септември 2015 г. Касационният съд потвърди присъдите на всички останали обвиняеми от “Кокаинови крале” и отмени тази на Брендо. Той обаче я върна за доразглеждане отново на Апелативния съд в Милано, но в друга секция.
Този път обаче делото на Брендо отиде в ръцете на закоравелия в съдебни битки магистрат Пиеро Гамакио. Това е съдията, който навремето успя да осъди на 8,5 г. бившия соцлидер и премиер Бетино Кракси за съучастие във фалита на Амброзианската банка на Роберто Калви. За душилия по следите на швейцарски сметки, тайна масонска ложа Пи Дуе, Личо Джели и Роберто Калви магистрат делото “Банев” се оказа със сигурност много по-лесна мисия. Въпреки че разполагаше със същите карти като другите съдии, той ги разигра различно. Най-важното – успя да докаже категорично, че Б., това е Банев. На всичкото отгоре с неговите камъни би по неговата глава - срещу Брендо в съда се явиха като свидетели двама негови бивши съдружници, които са играли важна роля в трафика - италианецът Антонио Мелато и Радослав Атанасов, известен като Ради.
В 110-страничната си мотивация съдията доказа аргументирано това, заради което делото бе върнато за доразглеждане - дали Дядото, който дърпа конците, е Банев.
Свидетелствата на Ради и Мелато се прибавиха и към многобройните доказателства, изложени от магистрата, който в крайна сметка заключи, че “е доказано отвъд каквото и да било съмнение, че върхът на асоциацията и координаторът на операциите, наричаният Дядо от Боев и Гарев при контактите им с италианските съдружници, трябва да се идентифицира като Банев Евелин Николов.”
Така на 21 март
2016 г.
20-годишната
присъда на Банев
беше
потвърдена
Месеци по-късно той отново обжалва пред Касационния съд в Рим. На 8 юни 2017 г. обаче обжалването му е отхвърлено от върховните съдии.
Все още мотивацията на съдиите не е публикувана. Едва след това присъдата ще стане ефективна.