Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 10 септември 1997 г. бием с 1:0 след гол на Трифон Иванов и се класираме за Франция'98

В неделя, 10 септември, се навършват 10 години от последното класиране на българския национален отбор на световно първенство.

Тогава пред пълните трибуни на стадион “Васил Левски” с много себераздаване и малко късмет избраниците на старши треньора Христо Бонев победиха 1:0 Русия и станаха недостижими на първото място в групата.

А само то даваше сигурно класиране за първенството на планетата във Франция. В групата бяха още Израел, Кипър и Люксембург, а последният мач на нашите беше пак срещу Русия, но на московския стадион “Лужники”. Там в уникален дъжд, който превърна терена в истинско блато, българите паднаха 2:4.

Ден преди мача голямата звезда на нашите Христо Стоичков, който се беше завърнал в “Барселона” след едногодишен престой в италианския “Парма”, отново блесна с пророческо изказване. Три години по-рано преди четвъртфинала с Германия на световното в САЩ той изръси пред камерата на немската ARD: “Айнц, цу цвай, цу драй - дрън!” Сега на въпрос какво очаква от мача, Камата бе безкомпромисен: “На 9 септември 1944 г. руснаците са ни освободили, на 10-и ние ще ги освободим от световното.”

И се оказва прав. Заелите второ място руснаци се падат срещу Италия на баража и казват чао на мондиала.

Успехът срещу коравите руснаци не идва хич лесно. За първи път обаче във важен мач ни се усмихва късметът със съдията. Даже според руснаците не само ни се усмихва, ами чехът Вацлав Крондъл или си го връща за нашествието на съветските танкове по време на Пражката пролет 30 години по-рано, или пък осребрява последния си сезон като международен съдия.

Факт е, че има поне три много спорни положения в българското наказателно поле, при които можеше да се отсъди дузпа. Според една от звездите на “сборная” Игор Коливанов, сам потърпевш в една от ситуациите, неотсъдените дузпи даже са били пет.

Кулминацията на мача идва в 55-ата минута, когато 55-хилядната публика на “Васил Левски” и милиони пред екраните избухват - дълъг пас на Христо Стоичков намира Трифон Иванов и капитанът с глава вкарва скъпоценния гол. Голът е доста символичен, защото три месеца по-рано между двамата избухва скандал за капитанската лента.

На самото световно България отпадна още в предварителната група след 0:0 с Парагвай, 0:1 от Нигерия и 1:6 от Испания. Преди последния мач Стоичков и Пенев скандално напуснаха лагера на националния отбор, но самоотлъчката им остана без последствия.

След световното Христо Бонев подаде оставка, но бе оставен до първата европейска квалификация, в която Полша ни разгроми 3:0 в Бургас.

Какво се случи с националите, пратили

за последен път България на световно

Здравко Здравков

Тогава пази за турския “Истанбул”. След това пази главно в турски отбори, после играе в България за “Черно море” и “Литекс” и се отказва през 2007 г. Работи като треньор на вратарите в “Левски”, “Славия” и анголския “Интерклубе”. От няколко месеца е старши треньор на китайския втородивизионен отбор “Ханджоу”.

Радостин Кишишев

“Бурса”. След това се връща в “Литекс” и прави кариера в Англия за “Чарлтън”, “Лестър”, “Лийдс” и “Брайтън”. Отказва се през 2012 г. в родния “Черноморец” (Бургас). В момента е член на управителния съвет и директор на школата на бургаския клуб.

Трифон Иванов

“Аустрия” (Виена). Капитан и голмайстор в мача. След световното се връща за кратко в ЦСКА и приключва кариерата си в аматьорския ФАК “Аванти”. Започва бизнес. Почина на 13 февруари 2016 г. от масивен инфаркт в къщата си в село Самоводене. По това време бе шеф на зоналния съвет на БФС.

Милен Петков

ЦСКА. След това играе в Гърция, “Черно море” и приключва кариерата си в родния “Добруджа”. Започва да работи като мениджър. От няколко месеца е изпълнителен директор на “Добруджа”, който в момента играе в Североизточната “В” група.

Гошо Гинчев

“Анталия”. Приключва кариерата си във варненския “Черно море” през 2005 г. Бил е спортно-технически директор на “Берое”. В момента се занимава със строителен бизнес и е съветник в политическия кабинет на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Златко Янков

“Бешикташ”. Кариерата му продължава в Турция и България чак до 2002 г. След това започва да работи като треньор главно в бургаските клубове. От това лято отиде на работи в елитния турски “Самсун”. В момента е член на управителния съвет на “Черноморец” (Бургас).

Любослав Пенев

“Компостела”. Приключва кариерата си в “Селта” и се връща като президент на ЦСКА. След това оставя клуба в ръцете на Васил Божков и изчезва от футбола. Връща се като старши треньор на “червените”, “Литекс” и национален селекционер. От това лято централният нападател стана старши треньор на втория отбор на испанския “Валенсия”, който се състезава в трета лига.

Красимир Балъков

“Щутгарт”. Приключва кариерата си през 2003 г. в същия клуб. През 2005 г. играе един мач в “Плауен”, където е треньор. След това работи в “Грасхопър”, “Санкт Гален”, “Черноморец” (Бургас), “Хайдук”, “Кайзерслаутерн” и за последно е наставник на “Литекс”. От 2 години няма отбор и помага на ЦСКА.

Христо Стоичков

“Барселона”. След световното приключва с каталунците и се връща в ЦСКА. Играе още в Саудитска Арабия, Япония и САЩ, където приключва кариерата си в “Ди Си Юнайтед” през 2003 г. Национален селекционер на България, води “Селта”, “Мамелъди Съндаунс” и “Литекс”. В последните години е коментатор на американската телевизия “Унивисион”. Притежава 20% от акциите на ЦСКА.

Емил Костадинов

“Тигрес”. След мексиканския тим се връща в ЦСКА и приключва кариерата си след 4 мача в германския “Майнц 05” през 1998 г. Дългогодишен член на изпълкома на БФС, какъвто е и в момента. Работи два пъти и като изпълнителен директор на ЦСКА.

Йордан Лечков

“Бешикташ”. Напуска турския тим със скандал. След 3 години се връща в ЦСКА и приключва кариерата си в родния “Сливен”. Бивш кмет на града, в момента общински съветник. Вицепрезидент на БФС няколко мандата.

Ивайло Петков

“Литекс”. Влиза на мястото на Стоичков в 84-ата мин. След това играе в Турция и Русия и приключва кариерата си отново в ловешкия тим през 2011 г. Защитникът е спортно-технически директор в русенския “Дунав”.

Илиан Илиев

“Славия”. Влиза на мястото на Костадинов в 73-ата мин. След това играе в “Бурса”, АЕК, “Левски”, “Маритимо” и “Салгейрош”, за да приключи кариерата си в “Черно море”. Там започва и треньорската си кариера. Работил е в “Берое”, “Левски”, Ангола и “Локо” (Пд). В момента полузащитникът е старши треньор на старозагорския “Верея” в елитната ни група.

Христо Бонев

Селекционерът напуска след представянето на световното във Франция. След това работи за кратко в “Локо” (София), “Заксен” (Лайпциг) и “Локо” (Пловдив). Почетен президент на пловдивчани. На 15 януари тази година му бе направена успешна операция на сърцето броени дни преди 70-годишния му юбилей. Вече е напълно възстановен и ходи по мачове.

Къде са руснаците, провалили класирането

за Франция'98 след четири поредни успеха

Сергей Овчинников

Тогава е играч на португалския “Бенфика”. Общо взето, след този мач кариерата му в националния отбор приключва, като за това помага и неприятна контузия. Все пак успява да поиграе и в другия португалски гранд “Порто”, както и да стане два пъти шампион на Русия с “Локомотив” (Москва). Бил е старши треньор на “Кубан” и “Динамо” (Минск), а в момента е помощник в ЦСКА (Москва).

Юрий Ковтун

“Динамо” (Москва). Година след провала за световното защитникът преминава в “Спартак” (Москва), където хваща част от “златните” години и печели три пъти първенството, както и два пъти купата на Русия. Смятан е за един от най-грубите защитници в историята на местното първенство.

Юрий Никифоров

“Хихон”. Мълчаливият здравеняк направи добра кариера в Холандия след неуспеха на националния отбор в квалификациите за световното във Франция. Поигра 4 години в ПСВ “Айндховен”, после малко във “Ваалвейк”, за да приключи в японския “Урава Ред Даймъндс”. Сега е помощник-треньор във втория отбор на “Динамо” (Москва).

Алексей Косолапов

“Хихон”. Испанците се разделиха с него веднага след края на сезона. Върна се в “Локо” (Москва), изкара две години в израелския “Макаби” (Тел Авив), за да приключи кариерата си в казахския “Актобе”. Там започва и треньорската си кариера като помощник, а вчера отборът му падна 0:7 от “Астана” на Мъри Стоилов.

Игор Яновски

“Алания”. Един от малцината, чиято футболна кариера, а и всичко останало тръгва нагоре. Талантът му е забелязан от “Пари Сен Жермен”, който го привлича веднага след световното. Там изкарва три сезона, а в момента живее в Марбея и се ползва с добра слава като финансов консултант по сделки с недвижими имоти.

Ахрик Цвейба

“Алания”. Централният защитник е известен с това, че е играл за цели четири национални отбора. Има 17 мача за СССР, 1 за Общност на независимите държави, 1 за Украйна и 8 за Русия. В момента е шеф на скаутското звено в московския “Динамо”.

Виктор Онопко

“Овиедо”. Роден в Украйна, централният полузащитник избира да играе за Русия. В “Овиедо” остава до 2002 г., после се мести за един сезон в “Райо Валекано” и се връща в Русия. В момента е помощник-треньор в ЦСКА (Москва).

Андрей Канчелскис

“Фиорентина”. Може би най-успешният футболист от бившия СССР във Великобритания. Твърди се, че за трансфера му от “Манчестър Юнайтед”, където се чувства прекрасно, в “Евертън”, а оттам във “Фиорентина” са настояли руски мафиоти, които прибирали комисиона. След това играе в “Рейнджърс”, “Манчестър Сити” и “Саутхемптън”.

Дмитрий Алейничев

“Спартак” (Москва). Единственият от този отбор със значими европейски успехи. Трансфериран е в “Рома”, после попада в “Порто” при Моуриньо и печели купата на УЕФА и Шампионската лига. Като треньор на “Спартак” (М) привлече Ивелин Попов.

Игор Коливанов

“Болоня”. Завърши кариерата си в италианския клуб, след което се пробва като треньор. През 2008 г. направи юношите на Русия европейски шампиони, а за последно беше треньор на “Уфа”.

Игор Симутенков

“Реджина”. Известен е с това, че стана нещо като втори Босман. Заради него бяха преразгледани правилата за трансфери на играчи и извън Европейския съюз, когато играе в “Тенерифе”.

Дмитрий Хохлов

“Торпедо” (Москва). Влиза в 46-ата мин вместо Косолапов. След фиаското в квалификациите успява да си уреди трансфер в “Айндховен”, а оттам - и в “Реал Сосиедад”. Сега е треньор на дубъла на “Динамо” (Москва).

Дмитрий Черишев

“Хихон”. Влиза в 77-ата мин вместо Симутенков. Известен е повече като баща на полузащитника Денис Черишев, заради когото “Реал” (Мадрид) записа служебна загуба за купата на Испания срещу “Кадис”.

Борис Игнатиев

Треньор. След загубените квалификации е старши треньор само веднъж - на “Сатурн” (Раменское). В момента е пенсионер.

Съдията Крондъл в

момента е адвокат

Лично вицепрезидентът на ФИФА и шеф на руската федерация по това време Вячеслав Колосков подава жалба срещу чеха, който според него не е дал 3 дузпи в полза на гостите.

Колосков моли колегата си в Прага Франтишек Чваловски да го извади от списъка на международните арбитри и световното първенство. И той поддава, защото му е нужен гласът на Колосков за изпълкома на УЕФА.

Заради това кариерата на Крондъл приключва година по-късно с мача Турция - Финландия 1:3 в евроквалификациите на 14 октомври 1998 г.

Крондъл не е изваден от списъка с международните арбитри, защото е получил отлична оценка от съдийския наблюдател на мача Лео ван дер Крофт. Холандецът по това време е вицепрезидент на реферската комисия на УЕФА. Но отпада от списъка на арбитрите за световното, въпреки че е в предварителния.

Крондъл в момента е делегат в чешкия футболен съюз, бил е шеф на съдийската комисия. В Карлови Вари е собственик на една от най-старите адвокатски кантори, която носи неговото име.

От "24 часа"