Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младокът се поучи от несполуките на батко си Миша и влезе максимално подготвен в месомелачката на елитния спорт.

Вечните мъдреци от столетия насам ни поучават, че няма как и да си много красив, и да си успешен в трудна професия. По традиция помазаните от съдбата се пускат по течението и очакват природните им дадености да работят вместо тях. И обратното, по-невзрачните драпат със зъби и нокти, за да си спечелят своето място под слънцето.

Саша Зверев разби на пух и прах глупавите предразсъдъци. Момчето хем е красиво, хем постига изненадващи успехи във възможно най-трудния спорт, какъвто е тенисът. И то при положение, че е само на 20 години. Само преди няколко седмици русокосият симпатяга прегази Роджър Федерер на финала на "Мастърс" 1000 в Монреал. И съвсем оправдано накара светът да обърне поглед към неговото житие и битие.

Александър не може да си изкриви душата, че дължи всичко на родителите си. Те му дават и правилните гени за красивата физиономия, перфектната фигура и златните къдрици. А помежду другото го вкарват и в световния тенис с много обяснения и тренировки още от най-ранна възраст.

Семейството на Зверев емигрира от Русия в Германия през 1991 г. и родителите му се издържат като тенис учители. Тяхна първостепенна задача е да предадат уменията си на Саша и на по-големия му брат Миша и момчетата не ги разочароват.

По-големият от братята нахлува с гръм и трясък в световния тенис и през 2009 г. стига до номер 49 в световната ранглиста. Поредица от контузии обаче го изважда от голямата игра и той не успява да се добере до първата десетка, въпреки че от време на време напомня за себе си с победи над някой измежду първенците в световната ранглиста. Явно поучени от грешките си, родителите не пресилват толкова нещата при по-малкия си син Саша. На него му е наредено да се труди от сутрин до вечер във фитнеса в най-рискованите години, когато младежкият му ентусиазъм го подкокоросва да лети по корта, но младежкото му тяло не е готово на подобни натоварвания.

"Дължа всичките си успехи на родителите и на брат ми, разбира се.

Детските ми спомени са свързани единствено и само с корта. Пътувахме заедно с Миша по турнирите и още от малък бях подготвен с мисълта какво означава да си професионален тенисист. Усетих великите моменти на радост, плачех заедно с брат ми след тежка загуба. Баща ми, който е стигал до 175-о място в света, никога не ме е пресирал да избера точно тениса, но за мен нямаше съмнение какво трябва да е моето призвание", спомня си Александър.

И той като Григор Димитров получава уникалния шанс да се докосне до опита на най-великия тенисист за всички времена Роджър Федерер. Маестрото харесва агресивния му стил на игра и кани младока да бъде спаринг партньор.

"Едно е да го гледаш по телевизията, съвсем друго е да се изправиш срещу него на корта. Забравях за всичко друго, когато Роджър ме привикваше до мрежата, за да ми обясни нещо. Всяка негова дума е безценна, всеки негов съвет струва повече от стотици часове тренировки",

разнежва се Александър Зверев. Той явно умее да слуша добре и да попива опит, тъй като кариерата му върви стремително нагоре. На 17 влиза в професионалния тенис, а само три години по-късно вече е едно стъпало преди върха. Букмейкърите го наредиха на трето място сред фаворитите за спечелването на US Open след Федерер и Надал.

Не е малко да си на една ръка разстояние от легендите, при положение че кариерата ти тепърва започва. Но я си представете, че на Александър му писне да се занимава с тенис. И без това преди месец си призна, че последните успехи са го уморили до смърт. Той винаги остава почти до края на турнира, а следващият вече чука на вратата.

Саша няма да остане гладен, ако изведнъж изперка и промени живота си на 180 градуса. В модните среди ще го посрещнат с хляб и сол. Та кой би се отказал от момче с тялото на древногръцкия герой Ахил. Саша е висок 1,98 м и тежи 86 килограма, повечето от които са превърнати в мускули. Дяволитата му усмивка моментално печели женските сърца. Любопитното е, че за личния живот на Зверев не се знае почти нищичко. Той или упорито бяга от вредни за формата му любовни авантюри, или умее да крие от любопитни очи приключенията си извън корта. Списание Vogue не се впечатли от тази му стеснителност и го нареди сред седемте най-сексапилни тенисисти в света. Няма да е клише, ако предскажем, че Саша Зверев много скоро ще диктува модата в световния тенис в пряк и преносен смисъл.