Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Иван Иванов в съда.
Полицаи водят Иван Иванов в съда.

Майката на убитото дете: Всичко в държавата е такова

Майката на младежа, който имал специални образователни потребности: Абсурд е да носи нож, камо ли да намушка човек, той е страхлив, салам не може да си нареже и кара мен

Момичето имало над 3000 приятели във фейсбук - това показва двойствен живот, казват от прокуратурата

След като намушкал 11-годишната Никол в асансьора на бл. 108 в бургаския кв. “Меден рудник”, 15-годишният Иван Иванов отишъл да играе на криеница с приятели.

В началото момчето не подозирало, че Никол е издъхнала. Разбрал от медиите за нелепата смърт в Бургас няколко часа по-късно. Прибрал се вкъщи късно вечерта и на няколко пъти проверявал през телефона си новините.

Това разкри адвокат Камен Кънев, защитник на 15-годишния Иван. Пред юриста момчето казало, че не е искало да убие Никол, а само да я сплаши и да я “боцне”.

На много от задаваните му въпроси тийнейджърът не давал адекватни отговори или казвал, че не знае.

Иван така и

не обяснил

защо е носел

кухненски нож

със себе си.

“Момчето явно има проблеми, които аз очаквам да бъдат изяснени от една съдебнопсихиатрична експертиза. Самото престъпление говори, че в тази личност има нещо сбъркано. Дали е въпрос на възпитание, или начин на мислене и контакти, тепърва ще се изяснява”, коментира адвокат Камен Кънев. И допълни, че според него

развитието на

Иван било като

на 10-годишен

11-годишната Никол
11-годишната Никол
Въпреки че е защитник на обвиняемия, юристът каза, че престъплението е ужасно и мярка “задържане под стража” е най-адекватна.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Ангелов са събрани достатъчно доказателства, които уличават осмокласника в повдигнатото му обвинение. Прокурорът обаче отказа да разкрие повече подробности.

“Законът предвижда особени правила, когато извършителят или жертвата са непълнолетни. Едно от тях е гледане на делото при закрити врата, затова днес журналисти не се допускат”, коментира Ангелов.

В крайна сметка съдът наложи

постоянен арест

за 15-годишния

младеж

Той е обвинен в убийство по чл. 116 от НК, за което законът предвижда от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или до живот без право на замяна.

Ако бъде признат за виновен, осмокласникът ще получи редуцирана присъда между 3 и 10 г. затвор, тъй като е непълнолетен при извършване на престъплението.

Фаталната среща между Никол и Иван на 20 август била втората на живо, но две седмици те контактували усилено във фейсбук. Там те общували почти непрекъснато, а когато се видели в неделя, кореспондирали и с други деца, които тепърва ще се проверяват, разкриха запознати.

Още са неясни мотивите за жестокото убийство. В частичните самопризнания Иван казал, че с Никол се скарали дали да пушат наргиле.

“Факт е, че тези деца са живели повече във виртуалния свят. Един от важните въпроси е защо 11-годишно момиче отива някъде с момче, което е виждало само веднъж през живота си”, казва адвокат Кънев.

Майката на Никол - Мария Ставрева
Майката на Никол - Мария Ставрева
Не е изяснено и какво са правили около бл. 108 в кв. “Меден рудник”. Дали са търсили скрито местенце, където да пушат наргиле, или са отивали при някого. Според едно от предположенията тийнейджърите са

искали да се

качат на покрива

на блока

Няма съмнение, че петокласничката е убита вътре в асансьора, който бил целият в пръски кръв, разкриха криминалисти, присъствали на огледа.

Все още не са готови и взетите кръвни проби от момчето и момичето за употреба на алкохол и наркотици.

“Всичко в тази държава е такова, оставете ме, не мога да говоря”, промълви пред репортер на “24 часа” майката на Никол. Съсипаната Мария Ставрева, която работи като маникюристка в бургаски салон за красота, отказа да говори повече.

Около 13 ч във вторник тя напусна жилището си на ул.“Д-р Нидев” в центъра на Бургас, подкрепяна от свой близък.

АДВОКАТ КАМЕН КЪНЕВ
АДВОКАТ КАМЕН КЪНЕВ
На 23 август жената ще погребе дъщеря си, намерила смъртта си едва на 11 г.

От Лондон

пристигна бащата

на Никол

- Любомир Йончев. Родителите на детето са разведени от години, а от няколко месеца бащата има втора съпруга, родом от Казахстан, с която живее във Великобритания.

11-годишната Никол Йончева е умъртвена с една прорезна рана с нож в областта на шията.

Дълбочината на прореза е 3 см, което говори за нанасяне на удар със сила и целенасоченост, каза зам. апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова.

Репортерска проверка установи, че Иван Иванов е трябвало да започне новата учебна година в СУ “Петко Росен” в кв. “Меден рудник”.

Баща му е

пенсионер, а

майката работи

в Слънчев бряг

Тийнейджърът имал две сестри. Иван е задържан в дома си сутринта на 21 август.

“Абсурд е синът ми да носи нож, камо ли да намушка човек - твърди майката на младежа Донка и продължава: Той не може салам да си отреже, кара мен. Страхлив е, всички деца го бият. Страхува се да бъде сам, не пие и не пуши.”

Пред наш репортер тя разказа, че в неделя Иван се върнал от село Братово, където бил с баща си, изкъпал се и излязъл да играе с децата. Около 4 ч в понеделник на вратата на семейството се позвънило. Оказали се полицаи, които задържали момчето.

“Огледаха навсякъде, Иван питаше какво става.

Искам да си е

вкъщи детето, то

ще се побърка,

не може да

асимилира

нещата

Казва - да, добре, хубаво. Няма да се справи в ареста, трябва да си е при нас”, нарежда майката.

Донка каза още, че синът ѝ учил до 8-и клас в СУ “Найден Геров” като дете със специални образователни потребности. Нямал заболяване, но имал известно изоставане и с него работел ресурсен учител.

“В апартамента са намерени вещи, доказващи съпричастността на момчето към престъплението, както и вещи на убитата Никол”, каза шефът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов.

“Не е за пренебрегване фактът, че 11-годишното момиче е имало над 3000 приятели във фейсбук, което говори за един двойствен живот. Родителите трябва да упражняват по-строг контрол върху социалните мрежи, в които общуват децата им”, коментира прокурор Григорова.

След трагедията в Бургас от Регионално управление на образованието обмислят да включат родители в курсовете за квалификация на педагогически персонал по темите за престъпността и агресията в училище.

“Ще съберем директорите, които са пряко отговорни за това какво се случва в училищата, и ще уточним как да бъдат включени родители в тези обучителни курсове”, коментира началникът Виолета Илиева.