Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛ КОШЛУКОВ
ЕМИЛ КОШЛУКОВ

OT ПАОЛА ХЮСЕИН

"Не съм член на партия "Атака", никога не съм бил партиен член. Не одобрявам тази партия и смятам, че езикът на омразата не трябва да се насърчава", каза Емил Кошлуков пред Съвета за електронни медии по време на изслушването си в конкурса за генерален директор на БНТ.

Изявлението му бе в отговор на не един въпрос от страна на членовете на съвета по повод позицията му на програмен директор в тв "Алфа" през последната година. София Владимирова, председател на СЕМ, го попита какви гаранции ще даде, че е независим, тъй като това е едно от условията за поста, за който той кандидатства.

Кошлуков обясни, че е бил поканен на позицията програмен директор, но по-скоро с консултантска цел, за да подреди програмата. Заяви, че не е правил, нито създавал предавания. Поканата към него е била като към тв специалист. "Впрочем вие сте дали на тази медия лиценз за обществена телевизия", каза той на СЕМ.

По думите на Кошлуков гаранциите за неговата независимост са в неговата биография. "Съден съм за свободата на словото, така че няма да позволя повече да се случи." Пак във връзка с гаранциите той обясни, че ще излезе с публични мотиви за назначението на членовете на управителния съвет. Също така в БНТ, ако той й стане шеф, ще има пълна продуцентска независимост. Ще осигури и по-голяма финансова независимост на продуцентите, за да знаят, че не зависят от началника. Същевременно ще разчита основно на кадри от самата телевизия, няма да наема външни хора за продукции, които могат да са вътрешни. Обяснявайки, че хората в самата телевизия могат да се справят, даде пример с "Референдум", което е вътрешна продукция и е изключително добро предаване.

"Защо ме карате да коментирам жълти новини", попита Кошлуков членовете на съвета по повод писанията на "един вестник или списание", че е работил в партийна телевизия. "Защо 5 човека ви плашат, вие сте регулаторен орган", каза той. Впрочем допълни, че навремето, когато има протести пред ТВ7, че телевизията лъже, той - тогава неин ръководител, пише във фейсбук, че медията е постъпила некоректно и неетично и се извинява на зрителите. "Имам 80 000 последователи във фен страницата, това извинение имаше 3000 споделяния, вероятно е видяно от един милион души", каза Кошлуков.

Всъщност използването на социалните медии от страна на БНТ е една от основните му идеи в концепцията му. Той смята да създаде дирекция "Мултимедия", в която да има редактори за съдържанието на новите платформи, както и кросмедиен нюзрум. Коя точно социална мрежа ще използва БНТ основно, зависи от това какво се ползва най-много в България. Нищо обаче не пречи телевизията да има страница в инстаграм например - мрежата за споделяне на снимки, тъй като има огромен фотографски архив и може да прави галерии, има готови материали и видеосъдържание - всичко, което се търси днес и от младите. Целта му е да заинтригува децата на възраст от 13 до 18 години - времето, в което се изгражда лоялност към марката.

Според Кошлуков бъдещето на БНТ е в разпространение на съдържанието й върху много и различни устройства. Заради тях гледането на телевизия е времево изместено, а аудиторията е фрагментирана. Всичко това, което е част от новите технологии, променя зрителските навици.

В същото време на БНТ й трябват повече усилия и пари, за да се справи и конкурира с комерсиалните програми на търговските телевизии. Кошлуков е категоричен, че обществената мисия на БНТ трябва да се запази, тъй като търговските медии не правят предавания за зрителите, а за рейтинга и печалбите си. БНТ е единствената телевизия, която гарантира интересите на цялото общество. Според него няма силна демокрация без силна обществена телевизия.

Кошлуков смята в медията да бъдат създадени правила за кариерно израстване, които да имат и финансово измерение. Той обясни, че специалните групи в обществото са изоставени от другите телевизии, защото на тези медии не им е интересно. Но пък той ще въведе субтитри в предаванията за всички, които имат проблеми със слуха. Също и аудиотрак, за онези, които не виждат добре.

Целта му е регионалните центрове да се превърнат в местни телевизии. Според него продукцията и сега съществува, има и пазар, който може да бъде успешен.
За финансирането на БНТ предлага да се организира публична обществена дискусия. "Не можеш да кажеш какво да е финансирането, хората трябва да кажат. Затова обаче трябва пълен и прозрачен отчет пред обществото, след като му искаме пари."
Преди да изложи концепцията си пред СЕМ, Кошлуков се представи, като обясни, че е работил за всички големи телевизии - БНТ, Би Ти Ви, Нова тв и ТВ 7, докато я имаше. Също и в почти всички тв жанрове. "Това ми даде кураж да се явя за позицията", каза той.

Накрая обясни с усмивка защо е бил в САЩ в началото на юли, попитан за това от Иво Атанасов. "Бях, за да си легализирам дипломата за висше образование, която ви дадох", каза той. Обясни, че е завършил Калифорнийския университет, но за да бъде легализирана дипломата му у нас, трябвало печат от университета. Впрочем, това е проблем, с който се сблъскват стотици хора, учили в Америка. "За един печат ходих до САЩ", каза той.

Изслушването на Кошлуков беше последно в конкурса за генерален директор на БНТ. То беше и най-дълго - почти два часа, след като всички останали говориха пред СЕМ най-много час и 10 минути. Той говори умно и с чувство за хумор и успя да задържи вниманието на всички в залата без никакъв проблем.

По думите на председателката на СЕМ София Владимирова Кошлуков е представил и най-балансираната концепция.

Конкурсът завършва утре, когато се очаква СЕМ да обяви решението си кой е новият генерален директор на БНТ.