Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако Ким изпрати ракети към Гуам, светът ще полудее

Дойде време да се инвестира в противоатомни скривалища, защото оттук нататък цената им може само да расте.

Възможно е ядрената война да започне още тази седмица. Преди десетина дни президентът

Тръмп заплаши

Северна Корея с

“ярост и огън”,

а в отговор Пхенян разкри плановете си да изстреля 4 балистични ракети “Хуасонг 12”, които да “обгърнат” американския остров Гуам малко отвъд териториалните му води. За да стигнат дотам те трябва да изминат над 2000 мили по хоризонтала и да прелетят над Япония.

От своя страна САЩ вероятно ще прехванат ракетите и ще ги свалят преди Гуам. Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун ще разтълкува този удар като военна агресия и нищо чудно да отговори с удар я по Сеул, я по Токио, а защо не и по Сан Франциско. И всичко това може да се случи още тази седмица, ако глупостта надделее.

Държавник с

такава пънкарска

прическа е

способен

на всичко

Внукът на Ким Ир Сен изглежда много по-голям параноик и от баща си, и от дядо си. Пръв от фамилията той започна да избива не само дисиденти, но и близките си роднини. Той не се спира пред нищо. Освен това той е първият от своята опасна фамилия, който наистина се кани да застраши територията на САЩ.

Ким е трето поколение деспотичен параноик, възпитан в жестоката обстановка на 65 години военно съществуване и военен режим. След примирието през 1953 г., Северна Корея все още няма мирен договор за сътрудничество с Южна Корея. Дори ние с Македония го подписахме, но Корейският полуостров още е на ръба на войната, а демилитаризираната зона между двете държави е най-опасното място на света.

И именно в последните десетина дни поводите за параноя се натрупаха твърде много. Пак миналата седмица, американските служби съобщиха, че Северна Корея вече разполага с близо 60 ядрени бойни глави, които са с достатъчно малки размери, за да се монтират на балистични ракети. Освен “Хуасонг 12”, Пхенян вече има и

“Хуасонг 14”,

която може да

да прелети

4000 мили

А най-новият и все още неназован модел, който бе изпитан на 28 юли, можел да прелети 6000 мили, тоест да удари Сан Франциско и Лос Анджелис.

Това е голяма изненада и студен душ за американските военни. Досега те смятаха, че застрашен е само Сеул, столицата на Южна Корея. Е, може би и Токио. Но за САЩ е недопустимо един Ким да може да удари по Северна Америка. Затова вероятността за превантивен “хирургически удар” е много висока. И ако след удара част от ядрения арсенал оцелее, отговорът може да бъде унищожението на Сеул с неговите 25 милиона население.

Затова напомням, че дойде времето да се инвестира в противоатомни скривалища. Да беше само Корейския полуостров, конфликтът може да се ограничи дотам. Но точно в момента целият свят е настръхнал и е нужна само една клечка, за да пламне от 10 места едновременно.

Разбира се, след живописната размяна на закани между Тръмп и Ким Трети, отвсякъде взе да звучи гласът на разума. Десетки световни лидери като Си Дзинпин, Путин, Меркел, Макрон и още много други призоваха към дипломация. ООН прие санкции срещу Северна Корея и този път Китай и Русия не наложиха вето, а обещаха да се включат във вразумяването на Ким.

Ако Китай наистина има намерение да притисне своя подопечен съюзник, то Ким III може и да клекне временно. Може да спре и ядрените опити, и изстрелването на нови ракети. Но ясно е, че той няма да се откаже да развива ядрения си потенциал, а просто ще спре да го демонстрира. Затова много американски генерали смятат, че по-разумно е ударът да се нанесе още сега, преди да е станало късно.

Може би

най-нашумелият

геостратегически

анализатор

в последните години е Джордж Фридмън, основателят на агенцията “Стратфор”, известна като “частното ЦРУ”. Напоследък той основа нов мозъчен тръст, Geopolitical Futures което би трябвало да се преведе като “Геополитически перспективи”. Миналата седмица той написа: “Аз продължавам да смятам, че войната е най-вероятният изход”.

До март тази година Фридмън бил убеден, че севернокорейците използват ядрената си програма колкото да имат аргумент в пазарлъците. В миналото Ким Втори подписа договор да я спре и срещу това получи сериозни помощи за гладуващото население.

Сега обаче по всичко личи, че Ким Трети наистина иска да застраши САЩ и да преговаря като равен.

Според Фридмън войната ще започне, преди да е достигната тази точка. А Фридмън не разчита само на логика и нюх. Смята се, че той изразява намеренията на американската разузнавателна общност и военните. Ако се канят да преминат към действие, те, естествено, няма да предупредят никого, а ще нанесат изненадващ хирургически удар с всички възможни средства. Плановете за такъв удар съществуват от десетилетия, но времето, в което могат да бъдат приложени, вече се изчерпва. Още съвсем малко и Северна Корея ще е недосегаема.

Ако това стане, Япония и Южна Корея бързо ще разработят собствени ядрени оръжия, а САЩ ще загубят военната си хегемония в района и възможността да притискат Китай. Затова, ако ще действат, трябва да действат бързо. Може би тази седмица, тази есен, тази година.

В края на 50-те и началото на 60-те години, когато атомните скривалища за пръв излязоха на мода, световното разбирателство бе просто и лесно. Тогава имаше само 2 противопоставени ядрени сили – САЩ и СССР. След като минаха на косъм от апокалипсиса по време на Карибската криза, те се разбраха като улегнали империи и повече не допуснаха пряк конфликт.

Тогава беше просто и лесно. Днес обаче сложността е огромна. Официално атомни бомби притежават 8 държави, но неофициално в клуба е също и Израел. Има сериозни съмнения, че ядрена бомба притежава и Саудитска Арабия, която от години си сътрудничи в тази област с Пакистан. Ядрената програма на Иран е замразена, но опитите с ракети носители продължават, а работата по бомбата може във всеки момент да се възобнови.

В същото време броят на тлеещите и активни военни конфликти по света надхвърля всичко познато през последните 2-3 века. Воюва се в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Украйна, Сахел и басейна на езерото Чад, Конго, Южен Судан, Мианмар, а доста други тлеещи сблъсъци може да се раздухат всеки момент. Например пак миналата седмица Тръмп подхвърли, че САЩ могат евентуално да се намесят с военна сила, за да сменят режима във Венецуела. Това може да означава гражданска война. В същото време намесата в Афганистан продължава вече 15 години и няма никакви изгледи да приключи успешно.

На фона на този глобален хаос

ядреното

възпиране

вече далеч не е толкова просто и лесно, колкото беше през миналия век. Факторът “случайна глупост” е нараснал поне десетократно, а уважението към чуждия национален суверенитет е само спомен.

През 1888 г. Бисмарк заявява “Един ден великата Европейска война ще започне от някаква проклета глупост на Балканите.” Точно това се случва през 1914 г., когато Гаврило Принцип застрелва австроунгарския престолонаследник и подпалва Първата световна война, която довежда до смъртта на десетки милиони, разпада на 4 империи и революцията на болшевиките, а само след 20 години – и до Втората световна война. А в средата на август 1914 г. нещата са изглеждали много по-тихи и спокойни, отколкото днес.

Затова повтарям, че сега не е време да се инвестира в небостъргачи, а в ядрени скривалища. Небостъргачите по принцип вещаят кризи. Защо ви е мезонет в небесата, когато още първата светлинна вълна ще ви ослепи, а следващите вълни ще избият прозорците и стените? Дори да оцелеете, без радиацията да ви довърши, асансьорът със сигурност няма да работи, а електрониката на мерцедеса ще е извън строя.

В момента пазарът за атомни убежища в САЩ, Южна Корея, Япония отбелязва небивало оживление. Предвидливите хора купуват и уреди за пречистване на водата от радиация, дълготрайни хранителни продукти, оръжие и семена, които да засеят, когато отмине холокостът.