Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Забелязал съм, че когато недоброжелатели искат да ме уязвят, обикновено вадят три „аргумента”. Първият са „килограмите”. Но сравнен с техния любимец „Шиши” аз съм направо вейка. Вторият е...родата. В нея търсят дядо, чичо, вуйчо „убийци на ястребинчетата”. Е, нямам такива роднини. Не е това моят род. Тегля им аз една нашенска, те пикаят газ, но продължават с „аргумент” № 3. Твърдят, че съм завършил института за „детски учителки” в Шумен. Това също не е вярно, макар че във всички случаи е по-добре да бъдеш детски учител отколкото комунист, например. Не съм завършил Институт за детски учителки, но което е по-важно – не станах комунист.

Институтът, който съм завършил днес е университет. Той бе филиал на Софийския университет „Св.Кл.Охридски” и на 10 август 1971 г. стана самостоятелен Висш педагогически институт ( от 1995 г. е университет „Епископ Константин Преславски”). В него преподаваха някои от най-добрите преподаватели от Софийския университет. Не просто най-добрите, но и най-нестандартните като мислене в ония тъпи комунистически години. Поклон пред тях.

Никога няма да ги забравя: проф. Петър Илчев – по старобългарски език. Проф. Донка Петканова – средновековна българска литература и фолклор. Проф. Надежда Драгова – възрожденска литература. Проф. Стойко Кабасанов – диалектология. Проф. Борис Симеонов – езикознание. Под негово ръководство провеждахме ономастични изследвания на селища, местности, лични имена в Шуменския край. Зад днешните турски наименования откривахме старите български имена и значения. Проф. Елка Константинова – българска литература между двете световни войни. Тя владееше магията да ни пренесе в атмосферата на „онова време”. Малцина знаят, че неин баща е големият наш литературен историк и критик Георги Константинов, а вуйчо – големият ни поет Николай Лилиев. Чрез нейния разказ оживяваше великото време на българската литература преди комунизма. Проф. Ванда Смоховска – славянски литератури. Малко преди да завърша през 1976 г. лекции вече четяха и професорите Тончо Жечев и Никола Георгиев. Който се интересува от история и теория на българската литература знае какво означават тези имена. Никога няма да забравя и тогавашните асистенти, а след това доценти и професори: Мария Тихова, Пейо Димитров, Надежда Бонева, Николай Димков, Кина Вачкова. Но сигурно някого забравям. Августовско време е – и като температура и като години.

И други събития са се случили на 10 август. Във Вашингтон е основан Смитсоновият институт . Това е станало през 1846 година. Англичанинът Джеймс Смитсон пожелал в завещанието си: „да се увеличават и разпространяват знанията сред хората“. Днес този Институт е национален център за научни изследвания и образование и е най-големият американски музей с над 140 млн. експоната. Толкова е постигнал Смитсоновият институт за 171 години. На шуменския университет му остават още 125 години и тогава ще го сравняваме с него.

Но ще кажете и с право: що за сравнение! Нерде Шумен, нерде Вашингтон. Но аз Шумен не си го давам и за два Вашингтона.

И други хубави работи са ставали на 10 август. Така например през 1954 г., на 10 август, в САЩ е забранена комунистическата партия. И това е част от обяснението защо САЩ са станали първа световна сила. Явно навреме са разбрали, че комунисти не трябва да управляват, не трябва да стигат до властта. Защото са съсипници на държавата. Затова и до днес в САЩ няма нито един комунист в Конгреса и Сената. А иначе, народ за гласуване имат много повече отколкото у нас. Но за комунисти народът там не гласува. У нас е обратното: комунисти – с лопата да ги ринеш. Затова и държавата ни все куца и крета. Но кое е още по-любопитно. Освен че имаме повече комунисти на глава от населението, отколкото в САЩ, то самите комунисти си пращат отрочетата в САЩ – акъл там да вземат. Дори и президентът наш – също за акъл в САЩ е ходил. Но за кратко време и това му личи.

А на 10 август 1987 г., т.е. преди само 30 години, в София бе официално открит паметникът „1300 години България”, същият който вече го няма и слава Богу. Защото не бива една европейска столица да се загрозява от социалистически плашила. Не бива. Та, такива ми ти работи на 10 август.