Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Все още няма забрана истинският и ментетата да не се продават заедно

Проверяващите засичат и серен диоксид 

Натуралният оцет е резултат от естествена ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол. Само тези видове могат да се наричат оцет. Заместителите имат синтетичен произход и се произвеждат от петролни деривати, което ги прави изключително неподходящи за консервиране на туршии и зимнина. Потребителите трябва да четат внимателно етикета, за да избират натурален оцет, обясниха експерти.

Много често в магазина заблуждението идва от неясното етикетиране, имитациите са предпочитани и заради по-ниската им стойност. Нарушенията на производителите на фалшив оцет понякога са в много големи мащаби.

През миналата година например агенцията по храните откри само за месец над 8000 бутилки с оцетни заместители.

Тогава бяха установени продукти със серен диоксид и с липса на информация за състава. При някои производители нарушението беше обратното - позволяваха си да добавят дори съдържание на витамини. Бе даден пример с продукт, за който на етикета се твърди за наличие на витамин С с надпис “Ябълков оцет с натурален пчелен мед и витамин С”. За да има право обаче да отбелязва какъв е оцетът, то той трябва да отговаря на определени изисквания. За да бъде наречен “винен оцет” например, течността в бутилката трябва да е получена чрез

оцетнокисела ферментация на виното

За означения като “ябълков оцет” и “плодов оцет” е нужно да са произведени чрез ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6% (съдържание на оцетна киселина - 60 г/л). На плодовите оцети - минимум 4,5%.

Някои производители използват графични трикове, за да измамят потребителите.

По-голям шрифт и по-ярък цвят за изписването на “ябълков” или “винен” лъжат, че оцетът наистина е такъв. При някои продукти изписването на думата “оцетен” е с намаляващи букви и “заместител” е с дребен шрифт.

На етикета може да бъде видяно дори неправилно изписване на синтетичната оцетна киселина Е 260. И не трябва да има добавки като “хранителна” или “за хранителни цели”. А такива допълнения са установени на етикетите на двама от производителите. В над 95% от случаите ниската цена подсказва, че продуктът е имитиращ. За хубава туршия трябва да се избират продукти на доказани производители, на които изрично пише “оцет” и нямат съдържание на синтетични киселини Е 260.

Трябва да се знае, че има производители на истински оцет, които пускат и имитиращи продукти, чиито етикети също внушават натурален състав или свойства за консервиране.

Продуктите, които са произведени чрез «разреждане на оцетна киселина Е 260, са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях трябва да са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.

Често пъти

потребителите съвсем умишлено са подвеждани

чрез снимка на зеленчуци, буркани, зимнина и надпис “за консервиране”, че този продукт има свойствата на натуралния оцет. Снимки на грозде или ябълки и думи като “оцетен”, “винен” и “ябълков” целят директно да внушат, че това е оцет.

Бутилките са 1:1 с тези на оригиналния, дори много от тях ги превъзхождат с цел потребителят първосигнално да посегне към по-евтина бутилка. Експертите са категорични, че ситуацията в големите градове е такава, а в по-малките населени места нарушенията са в пъти по-големи и плашещи. Според актуалната статистика продажбите на оцетни заместители имат по-висок дял от натуралните продукти 56 срещу 44%.

Имитацията, направена от вода и Е-та (химикали), често е опасна не само за туршията, но и за здравето. Такива храни не трябва да се дават на деца под 7 г.

Е 260 в повече от допустимите 6% може при консумация да доведе до силни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, защото тя е силно токсична при високи концентрации. Възможно е да се стигне и до алергични реакции. Дори има дело срещу производител, който докарвал виолетовия оттенък на “оцета”, като прибавял към химическата течност калиев перманганат.

Истинският оцет да бъде разграничен от ментетата и двата вида да са позиционирани на отделни рафтове в магазините е един от начините за предпазване на потребителите. В момента масово синтетична оцетна киселина е на рафта с истинския оцет, което може да се смята за заблуждаваща търговска практика

През тази седмица се очаква да бъде пуснат за обществено обсъждане нов закон за виното

“Ние се движим по регламентите на европейското законодателство. Имаше доста промени в тази област, които сме отразили. Част от тях са в посока да се облекчава много режимът на регистрация, заявления и документация за всички, които произвеждат оцет. Всичко минава в електронен вид”, заяви Красимир Коев, изпълнителен директор на агенцията по лозята.

Но в закона нямало да има записано изрично, че натуралният оцет и заместителите трябва да са разделени, както е с млечните продукти, които съдържат палмови мазнини.

Това е политика на веригите и магазините, които го продават, казва Коев. Според него такъв текст не можело да влезе в закона, защото означавало държавата да определя на търговците къде да позиционират стоката.“Може би трябва да има такава секция за всички продукти, за да не се бъркат хората. Но когато пише оцет, аз съм убеден, че това е оцет - оцетна ферментация на вина от ябълки или грозде”, каза още шефът на агенцията по лозята.

Според него трябва да се вземат по-радикални мерки, а не такива на парче Новият закон се очаква да бъде гласуван в пленарната зала през октомври и до края на годината да влезе в сила. Там частта с оцет и оцетоподобни ще бъде много подробно разяснена за всички,които внасят или произвеждат такива продукти. Според Коев поправката, която е направена в стария закон относно това кое е оцет, и че е продукт, който е от вино, ябълки, друг плод или алкохолен оцет, също имала превантивен ефект.

Защото всичко останало, което е произведено от химикали, носи друго наименование - подправка, подкислител и т.н. Има рязко повишаване на търсенето на оцет от естествени продукти от потребителите, твърди Коев. Поради това той смята, че е въведен значителен ред в предлагането на оцет и неговите заместители. С новите текстове в закона още по-ясно се диференцира кое какво е и кое може и кое не може.

Оцетът, който се произвежда и предлага на пазара, се следи от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Всички останали продукти, които се ползват за подкисляване, са под надзора на Българската агенция по безопасност на храните, обясни Коев.

Истинският оцет съдържа важни съставки

като витамини и аминокиселини, които подобряват жизнените функции на организма. Основните натурални оцети са виненият, ябълковият и балсамико.Оцетната киселина е основната съставка на винения оцет, като се съдържат и всички минерали и биологично активни субстанции, акумулирани в гроздето и преминали във виното. Освен тях има и други важни елементи, които подобряват качеството, от което нараства и хранителната стойност на оцета. Това са аминокиселини, витамини, рибофлавин, никотинамид, пантотенова киселина и др. РH на винения оцет е в границите от 2,4 до 3. Както и при виното, качествата на оригиналния оцет варират в зависимост от съставките и начина на производство. По-качествените оцети отлежават в бъчви около 2 години. Ябълковият оцет пък се произвежда от ябълкови джибри и съдържа над 90 различни съставки, които стимулират жизнените функции на организма. Цветът му е кафеникавожълт. При пиене, а не готвене, следва да се разреди преди изпиване, в противен случай поради киселинността си може да изгори гърлото.

Ябълковият оцет съдържа още ензими и

20 особено важни минерални вещества, витамини и микроелементи като калий,

натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор, витамините: С, Е, А, В1, В2, В6, бета-каротин, витамин Р.

Балсамовият оцет (Balsamico) е вид оцет, който се е произвеждал от концентриран гроздов сок от бяло грозде в Модена, Италия. Цветът му е много тъмен - кафявочерен, а вкусът му е богат и сладникав - до голяма степен високата киселинност на този оцет е прикрита от мекия му вкус.

Истинският балсамов оцет отлежава от 3 до 12 години. За разлика от синтетичните версии на винения оцет евтините балсамови оцети се произвеждат също от винен оцет в комбинация с карамел, захар и гроздов сок, т.е. дори тази версия на този оцет не е съвсем синтетична.

Оризовият оцет също все повече навлиза на западните пазари заедно с азиатската кухня. Съществуват три вида китайски оризов оцет - бял, черен и червен.