Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше."

С това изречение започва първата книга "Стрелецът" (1982) от най-култовата поредица в научната фантастика - "Тъмната кула" на Стивън Кинг. Световноизвестният писател до последно държи именно тази фраза да сложи началото и на дългоочакваната кинотрансформация на неговия епос.

Средната земя най-сетне ще се открие на големия екран пред почитателите на осемтомната сага с фентъзи лентата "Тъмната кула" (The Dark Tower 2017) на "Сони" и след редица неуспешни опити на няколко продуцентски студиа през годините.

Режисьор е датчанинът Николай Арсел, който признава, че първите произведения, прочетени от него на английски,

са били именно творбите на

Краля на ужаса.

Писателят е известен със сериозното си ангажиране относно филмирането на всичките си творби, а за предстоящата продукция има думата дори по най-дребните детайли. Разбира се, той има отношение и по всички важни въпроси, засягащи сценария, в чиято разработка се включва наравно с Андрес Томас Йенсен, Акива Голдсман (“Оскар” за “Красив ум”), Джеф Пинкър и режисьора Николай Арсел.

Холивудските любимци Идрис Елба и Матю Макконъхи влизат в главните роли на вечните врагове и антиподи - Стрелеца Роланд Дисчейн и неговия противник - Мъжа в черно Уолтър Падик.

Изборът на част от актьорския каст и основно този на Елба за образа на Стрелеца провокира разгорещени спорове и недоволство главно заради абсолютното несъответствие на звездата с героя на Кинг.

“За мен просто си пасна. Той е толкова страховит мъж. Наложи се да отида при Идрис и да му разкажа плана си за цялото пътешествие на Роланд. Обсъдихме кой е този герой. Какво е важното? Каква е мисията му? Каква е психологията му? Опитахме се да разберем дали виждаме един и същи човек. И се оказа, че имаме еднакви идеи. Той имаше уникален поглед към героя”, обяснява режисьорът.

В същото време има твърдения, че отначало

Макконъхи е получил предложения

и за двата водещи персонажа

в лентата. Носителят на “Оскар” за “Клубът на купувачите от Далас”, изглежда, е сметнал, че повече ще му отива черният цвят, и затова избира да се преобрази пред камерата като злодея.

“Матю е невероятен актьор, който може всичко. Това е отношението ми и към Уолтър Падик. Той може всичко. Той е магьосник извън времето и като фен на Стивън Кинг аз съм чел и съм се срещал с Уолтър в различни превъплъщения. Той има много интересен поглед към света. Вижда го с определено възхищение, въпреки че очевидно е от грешната страна. Много се забавлявам с него”, коментира Арсел.

Феновете са предупредени от самия Кинг, че сюжетът на филма се развива в наши дни и ще стартира от средата на романа, но все пак ще включва пълната история. По всяка вероятност обаче приключението ще бъде поднесено различно така, както и Стрелеца Роланд ще бъде малко по-друг - но и не съвсем. Важното е, че зад всеки експеримент с описаното на страниците за кинопродукцията

стои одобрението на властелина на хоръра.

Както феновете на Кинг, така и обикновените зрители ще потънат чрез големия екран в света от въображението на писателя заедно с 11-годишния Джейк Чеймбърс (Том Тейлър). Малкият авантюрист е в постоянно търсене на приключения и не се поколебава да проследи мистериозна диря, която го отвежда към друго измерение - Средната земя. В загадъчния друг свят той среща Стрелеца с каубойско излъчване от граничната зона Роланд Дисчейн, който е в търсене на Тъмната кула - сърцето на целия свят. Той е последният бранител и цели да стигне до центъра на пространство-времето във въпросното здание, за да

спаси от унищожение Средната земя.

Така в похода към Крайния свят, където се издига кулата, към него се присъединява и Джейк. Роланд му спестява обяснението, че всеки негов спътник загива от ръката на могъщия му враг - магьосника Уолтър Падик, познат като Мъжа в черно.

Мисията на новосформирания и нетипичен тандем е повече от опасна и изправя двамата герои срещу купища ужасяващи чудовища, демони и кръвожадни убийци. Представете си мрачно фиаско в стил Кинг с лек уестърн привкус на подправка от типа “ала Серджо Леоне”. Има какво да се очаква, но и рискът от разочароващ резултат е доста висок. Все пак от култовата поредица на писателя са продадени повече от 30 милиона книги в 40 държави, а да се вдъхне нов вид живот на свят, съществуващ и възприет по свой начин в толкова много умове, е доста сложна задача.

“Стивън Кинг е сътворил един достатъчно голям свят,

на чиято основа може да се изгради цяла вселена”, категоричен е режисьорът Николай Арсел.

В “Тъмната кула” участват още Фран Кранц, Джаки Ърл Хейли, Аби Лий, Клаудия Ким, Катрин Уинки и др.

Премиерата на фентъзи лентата у нас е на 4 август.