Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не бива да се позволява на болката да вгорчава живота. В много случаи тя може да бъде отстранена с малко почивка. Работа върши и обезболяващо хапче, взето в подходящ момент. Ефектът от него е по-голям, ако се вземе още при първия пристъп на болката. Когато тя стане непоносима, овладяването й е по-трудно. Това важи за всякакви болки – мигренозни, след операция, менструални.

Дори инжекции може да се бият неусетно за тези, които изпитват ужас от тях, ако кожата се намаже с анестетичен препарат.

Да се търпи болка, не е героизъм, напротив – това може да усложни болестта. Болката е вредна, защото напряга тялото и хаби силите, нужни за оздравяването. Влияе върху съня и храненето и води до синтез на хормони, които вдигат кръвното и пречат на отделянето на течности.

Хората ги боли различно. Въпреки богатия арсенал от аналгетици болката мъчи мнозина и това рядко е по вина на лекарите. Някои хора се срамуват да си поискат болкоуспокояващо, за други болката е нещо естествено и чакат да им мине. В 95% от случаите тя минава с подходящо лекарство. Но то трябва да бъде избрано от лекар, тъй като дори най-популярните не са универсални, а някои са вредни даже при хронични заболявания.

Антидепресантите, лекарствата за гърчове и конвулсии, бета-блокерите помагат при невралгични болки. Спазмолитиците и транквилантите пък са за мускулни спазми, а някои медикаменти за високо кръвно успокояват хронични болежки. Когато те станат непоносими, и при тежко болни се дава морфин, комбиниран със стероиди.

Какво помага

l Хапчета с екстракт от лайка се препоръчват при мигрена. За по-леки случаи и чаят от лайка облекчава.

l Магнезият помага при главоболие и мускулни крампи.

l Листа от прясно зеле леко се начукват или се намачкват с точилка, за да омекнат. Слагат се на радиатора да се затоплят. После се увиват около мускул или става, които наболяват.

l Рибено масло облекчава артритни болки.

l Масло от свещица помага при болка в гърдите. Когато тя е провокирана от хормонален дисбаланс и боли около зърната, помага разтривка с няколко капки карамфилово масло, смесени със зехтин или сусамово масло.

l При болки в корема той се разтрива с 1/2 ч.л. зехтин обратно на часовниковата стрелка. Може да се приема и вътрешно – по 1 с.л.

l Чаят от малинови листа е ефикасен при менструални болки. Препълнена чаена лъжичка листа се запарва с чаша вряла вода и се пие няколко пъти дневно.