Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германците му дадоха 8 г., тук е лежал 3 г., а сега застава пак пред съда заедно с Котарака

Известният перничанин Стоян Кръстев-Драгановеца тъкмо си дойде от Германия на родна земя и вече лежи в Бобов дол, и Окръжна прокуратура - Перник го сюрпризира с нов обвинителен акт. След прекарани 4 г. зад решетките в затвора Росдорф в Гьотинген, Долна Саксония, 51-годишният мъж бе преместен в Бобов дол в края на април, за да доизлежи присъдата си за наркотици.

Преди дни в съда обаче бе внесено обвинението срещу него и авера му от Добрич Димитър Димитров-Котарака, бивш шеф на СИК за региона, за незаконно държане и разпространение на наркотици в особено големи размери.

Двамата ще отговарят за открити във "Фолксваген" 35 кг хероин за 3 101 045 лв. Дрогата бе намерена при полицейска акция на 26 ноември 2012 г. в Перник, само ден след рождения ден на перничанина. Антимафиотите от отдел “Наркотици” на ГДБОП имали сигнал за готвен трафик на дрога от Турция към България и след това за Западна Европа.

В автомобила на Димитров, паркиран в дома на Драгановеца, в специално изграден тайник зад задната облегалка, обшит с олово, бяха открити 70 пакета с хероин. При обиск в къща в с. Лесковец, ползвана от Драгановеца, бяха намерени и

50 бойни патрона, калибър 22 LR, българско производство.

Разследването за голямото количество дрога се е забавило, защото другият обвиняем - Котарака е бил известно време, с разрешение на прокуратурата, в Кралство Испания за провеждане на медицински изследвания и оперативна интервенция. Сега се очаква окръжният съд в Перник да насрочи първото заседание по делото.

То ще е поредното, по което на подсъдимата скамейка ще застане перничанинът. Той вече има три български и една германска присъда.

Стана скандално известен след индицент с певицата Тони Дачева през септември 2005 г. Тогава в хотелски комплекс “Райски кът” край азовир “Пчелина” той отказа да пусне певицата да си тръгне след нейно участие в ресторанта, защото искал тя да остане и да продължи да му пее на ухо. След намесата на полицията, Тони Дачева бе освободена. За скандалната случка Кръстев получи през 2007 г. присъда 6 месеца пробация за отправяне на закани за убийство срещу полицаи. Години по-рано пък е първият му сблъсък със съдебната система. Глобен е с 400 лв. за участие в хазартна игра.

Третата най-сериозна присъда от българското правораздаване досега перничанинът получава през октомври 2006 г. Наказанието му е 3 г. лишаване от свобода за наркотици и боеприпаси. През 1999 г. в брезнишкото село Лялинци са открити хашиш, амфетамини и фенетилини на обща стойност 24 588 лв. Кръстев занесъл сак и черна чанта на човек от селото и го помолил да го укрие за няколко дни. Полицията обаче направила обиск и открила освен два пакета дрога

и шашки, пистолет, ловна карабина, подцевен гранатомет, гранати, боеприпаси.

Докато излежава присъдата си, през 2009 г. Драгановеца е пуснат в отпуск от затвора да се лекува от дископатия. Отива на вилата си край язовир "Лобош" в с. Ковачевци. Една вечер излиза на брега на язовира и внезапно по него неизвестен открива стрелба. Затворникът е ранен в ръката и в сърдечната област. Лекарите в столична болница обаче успяват да спасят живота му. Върнат е обратно в затворническото общежитие в Казичене. По това време там лежи и бургаският наркобос Митьо Очите. Между двамата възниква спречкване, а Драгановеца изпраща писмо до медиите, в което

разказва как Митьо Очите го набил

Краят на присъдата му за дрога е на 23 януари 2011 г. Явно не си е взел поука от трите години зад решетките и на 26 ноември 2012 г. отново е спипан с наркотици заедно с Димитър Димитров-Котарака, за което сега застава пред пернишкия окръжен съд. Тогава е арестуван и след няколко месеца пуснат под гаранция. Тъкмо да се израдва на свободата си обаче, идва Европейската заповед за арест, издадена на 18 април 2013 г. от прокуратурата в Гьотинген. Оказва се, че го издирват по обвинение за незаконен трафик на наркотици.

Случаят е от септември 2011 г. Тогава 53-годишният българин Николай К. е арестуван с двама латвийци. Николай пътувал в Германия с “Хюндай Теракан”, а в акумулатора на колата имало тайник с дрога. Според немския съд нашенецът е трябвало да транспортира хероина срещу заплащане от около 1000 евро. На 16-и, около 20,40 ч, в района на мястото за почивка на федералната автомагистрала край Гьотинген, Николай К. се срещнал с двама латвийци, на които е трябвало да предаде дрогата. Пристигнала полиция и в тайника открила в оловна обвивка

4 пакета с 3966 кг хероин

Въпреки че Драгановеца не присъства на предаването, немските власти твърдят, че той играе важна рола. От проследени негови телефонни разговори се разбрало, че той е водил преговорите с чужденците и другия българин за трафика и условията, уточнил мястото на предаване. Така перничанинът за пореден път станал обвиняем и след като тук го задържат, е предаден през май 2013 г. на немските власти. Делото срещу него е приключило с окончателна присъда от 8 г. затвор, влязла в сила на 19 май 2016 г. Кръстев е дал съгласие сега да бъде преместен в наш затвор за доизлежаване на наказанието.

По време на делото в съда в Кюстендил, което мина на първа инстанция преди дни, за изпълнение на присъдата в България адвокатът му е пледирал за признаване на присъдата на съда във ФРГ, като се определи наказание от 6 г. лишаване от свобода. Обосновал се, че престъплението там се равнява на член от нашия НК, който предвижда по-леко наказание.

Съдът обаче е категоричен, че това не е така и приравняването на немското наказание по нашите закони дори предвижда затвор до 15 г. “Не са налице законови предпоставки за корекция на наложеното наказание от германския съд, тъй като максималният срок за престъплението по българския НК не е по-малък от размера на наложеното наказание с присъдата на германския съд”, категорични са кюстендилските съдии.