Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жена от пловдивско село е била клъвната от змия и приета в болницата “Св. Георги”. Това е първият случай на ухапан от влечуго в региона.
“Не е успяла да я види добре. Имаше две дупчици на крака и лека степен на интоксикация”, каза лекар от клиниката по токсикология. Според него през летния сезон опасните змии са активни, а отровата им е по-концентрирана, тъй като горещината изпарява влагата от нея.
“Ако змията напада, за да се храни, отделя голямо количество отрова. При самозащита може да не впръска много, защото не е подготвена”, обясни лекарят.
Не всяко убождане от пепелянка или усойница причинява отравяне. Има и “сухо ухапване”, при което не е попаднала отрова, а има само следи от зъбите на влечугото и риск от инфекция. За да се докаже, че няма резорбция на отрова, пострадалият се държи под наблюдение поне 4 часа.
“Веднага след ухапването мястото трябва да се измие и охлади. В никакъв случай не бива да се изсмуква отровата, а по най-бързия начин да се потърси лекар”, каза токсикологът.
Според него ухапването от смок съвсем не е безобидно. Ако раната не бъде обработена, може да се стигне до инфекция, тъй като в устата и по зъбите на влечугото има много бактерии. При неправилно лекуване на възпалението може да се стигне до отравяне на кръвта и дори смърт.
Като предпазна мярка срещу влечуги при излети и работа навън да се носят дълги панталони и затворени обувки. Да се стъпва твърдо, защото змиите бягат от шума. При бране на горски плодове по шубраците първо да се огледа мястото с пръчка.