Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имигранти, търсещи превоз, чакат на магистралите и на малките пътища. Не ги качвайте, дори да предлагат пари, съветват българи, живеещи в Гърция.
Имигранти, търсещи превоз, чакат на магистралите и на малките пътища. Не ги качвайте, дори да предлагат пари, съветват българи, живеещи в Гърция.

Имигрантите ги пускат, българските шофьори трябва да докажат, че не са част от престъпна схема за трафик, и лежат по 1 година в затвора

Не разпъвайте палатка, където ви харесва - глобата за диво къмпингуване тръгва от 150 евро

Почивката в Гърция може да се окаже кошмар за българите, ако ги спипат, че са качили чужденец на стоп.

Десетки хиляди българи и това лято са планирали да пътуват със собствен превоз в южната ни съседка. Това обаче може да им струва много нерви, пари за адвокати и проблеми с властите, ако полицията установи, че возят имигранти, предупреждават гърци.

И съветват българите да не рискуват, дори да ги молят със сълзи на очи майки с малки деца.

“Стопът в Гърция не е забранен, както погрешно информираха някои български медии. Автомобилът е лична собственост и можеш да возиш в него когото си поискаш. Важното е човекът, който си качил, да не е влязъл нелегално в страната”, обясняват българи, пребиваващи от години в Гърция.

Палатки и кемпери в Гърция трябва да се поставят само на определените за къмпинг места. Глобите за нарушителите започват от 150 евро.
Палатки и кемпери в Гърция трябва да се поставят само на определените за къмпинг места. Глобите за нарушителите започват от 150 евро.
Бежанците и мигрантите в южната ни съседка са около 60 000. Те не са затворени в лагери и имат право да излизат и да ходят, където си искат. Мнозина от тях са с фалшиви документи и знаят, че ги чака репатриране в Турция.

Има доста нелегални, които прекосяват страната и чрез канали за трафик се отправят към Западна Европа.

Проблемът е в това, че те пътуват на стоп. Някои говорят перфектно английски и така

заблуждават,

че са туристи

от Англия

Щом вдигнат ръка и колата спре, те показват фалшив паспорт и се молят да бъдат закарани например от Комотини до Солун или донякъде другаде.

Действието се развива най-вече в Северна Гърция, защото оттам пътищата водят към Европа. По-трудно им е да минават през пристанищата, защото там контролът е затегнат, полицията дебне заедно със сили на “Фронтекс”.

Затова предпочитат стопа. Предлагат и по 50 евро с обяснението, че са изпуснали влака или бързат за летището.

“Гърците знаят техните трикове и не ги качват. Българите обаче, като видят 50 евро, си казват защо пък да не си покрия с тези пари горивото”, казват запознати.

Според тях имигрантите стопаджии махат не само по магистрала “Игнатия”, но и по второстепенните пътища. Полицията знае това и дебне навсякъде.

Спира произволно

коли, проверява

багажници и

документи

на пътниците

Българите трябва да са наясно, че мигрантите стопаджии не махат на групи. Те са по един или двама или майка с дете. Така не привличат вниманието на властите. Главоболията за българите и румънците идват, когато униформените установят, че в колата има имигрант.

За него проблем няма - той бива изпращан в лагер, откъдето на следващия ден отново може да излезе. Адът настъпва за шофьора и за всички, които са в колата. Ако има деца, ги освобождават. Пълнолетните светкавично биват откарвани в близкия участък. И започват непрестанни разпити. Сдобиват се с обвинения, че са част от престъпна схема за трафик на бежанци. Гръцките полицаи са оборудвани с малки компютри и веднага

проверяват на

място дали

личните

документи

са фалшиви

Може с месеци да ги държат в ареста и да ги разпитват всекидневно.

“Откъде ги взе, защо ги качи?” са непрестанните въпроси. Иди обяснявай, че си качил в колата майка с дете, която говори добър английски. Гръцките власти не вярват. Трябва да го докажеш, а това е трудно”, твърди Надежда Танева, която от десетилетия живее в Солун.

Следващият кръг на ада е следствието, което може да продължи и година. През това време арестуваните са изпратени в близкия затвор. Трябва да наемат гръцки адвокат, който може да им поиска и 10 000 евро за защита, защото обвинението е за нелегален трафик на хора. А според гръцките закони това е тежко престъпление.

“Естествено, не може да се защитаваш сам като Георги Димитров на лайпцигския процес. Ако се отървеш с 10 000 евро, трябва да си благодарен”, предупреждават запознати. По думите им обикновено след 1 г. в затвора пострадалите биват оправдавани и освобождавани. Равносметката обаче е отчайваща - за 50 евро кяр са преживели страшни мъки.

“В никакъв случай не качвайте на стоп, защото имигрантите са много изобретателни. Ходят добре и чисто облечени. През летния сезон се появяват и в плажен вид, което заблуждава”, обясняват запознати.

Най-често българи са жертва на тази схема. Имало обаче арестувани и дори изправени на съд чужденци. Такъв бил случаят със състрадателно възрастно семейство англичани. Дошли на почивка в Гърция с каравана и качили на стоп имигрантка с дете.

Нелегалните

бежанци са и

отмъстителни

Ядосани, че са платили на трафикант, а той ги е зарязал на къра, те се добират до превоз на стоп. Ако полицията ги хване в българска кола, казвали, че са дали хиляди евро на този шофьор, сочейки към нашенеца.

“Много трудно той може да докаже, че не е взел парите. Гръцките власти отсичат: “Возил си нелегални и точка.” Запознати с патилата на българи, тръгнали на почивка в Елада, напомнят, че има още две неща, които не трябва да се правят. Не носете туби с бензин - чака ви глоба, могат дори да ви отнемат колата.

Не разпъвайте палатка, кемпер и каравана, където ви хареса - за диво къмпингуване глобяват.

“Глобите тръгват от 150 евро, защото къмпингът в Гърция е позволен само на определените за целта места и там се заплаща такса”, допълват запознати с гръцките закони. Никога не трябва да се пали и огън сред природата в Гърция. Глобите са от хиляди евро, а при нанесени щети затворът е гарантиран с продължителен престой.

Не носете в багажника туби с гориво, конфискуват колата

В никакъв случай не носете туби с гориво в багажника на автомобила, тръгвайки за Гърция, съветват запознати с тамошните забрани. Мнозина българи и румънци използвали този трик, за да им излезе по-евтино пътуването.

Не че гърците не правят същото, отскачайки в България с колите си. Това била и причина за опашките на Маказа в посока към Кърджали.

Ако хванат българин на гръцка земя дори с една туба бензин, го чака глоба. Ако горивото се окаже повече, може да му конфискуват и колата, защото се води средство за нелегален внос на акцизна стока.

“Няма спасение, няма обжалване. Някои българи се връщат обратно пеш”, разказват хора от Комотини.