Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло е завършил втори клас през месец май.
Ивайло е завършил втори клас през месец май.

Делото срещу бившия градоначалник започна в съда без него

Почти 2 г. след като кметският джип помете 6-годишно момче пред училище в Трън, делото срещу градоначалника Станислав Николов най-после започна в районния съд в града в петък.

Станислав Николов
Станислав Николов
Той е подсъдим за катастрофа, при която по непредпазливост причинил тежка и средна телесна повреда на Ивайло Стоянов. Николов не се появи в залата, тъй като законът позволява на подсъдим, обвинен за леко престъпление, да не идва на заседанията.

“Искаше да

избегне медийния

интерес към

себе си”,

каза пред “24 часа” адвокатът му Георги Манолов. Защитникът допълни, че клиентът му подал оставка като кмет в началото на юни заради старта на делото. Според местни Николов го няма от седмици в Трън, мислят, че е на море с близките си в чужбина.

Анита Гълъбова е майка на Ивайло. Тя се надява да получи възмездие в съда.
Анита Гълъбова е майка на Ивайло. Тя се надява да получи възмездие в съда.
На 13 ноември 2015 г. около 7,50 ч на кръстовището край СУ “Гео Милев” в Трън, тогава първолак, Ивайло Стоянов отива към класната си стая. Заедно с него върви и майка му Анита Гълъбова, която е учител. Изведнъж обаче тя се сеща, че е забравила чанта с учебници вкъщи. Моли Ивайло да я изчака на тротоара, докато тя се върне. При опит да мине зад училищен автобус задницата на джипа “Фолксваген Туарег” на кмета, който също вози своя син до училището, помита Ивайло.

Вследствие на удара той е без далак и с половин черен дроб.

“След инцидента Иво сънуваше кошмари, пиеше успокоителни. Той плачеше и не искаше да пресича сам улиците. Страхуваше се от колите”, свидетелства пред съда майка му.

Трънчани охотно коментираха делото на петъчния пазар в града.

“Станислав

Николов е по-зле

и от Ценко

Чоков

Според мен няма да го осъдят, той ще се спаси”, каза пред “24 часа” жена на средна възраст на име Дора. Въпреки че кметският му стол е зает временно от Цветислава Цветкова, жената е на мнение, че истинският градоначалник е все още Николов.

Делото ще решава шефът на Трънския районен съд Михаил Алексов.

Една от свидетелките - Любка Лазарова, която е очевидец на катастрофата, разказа пред съда, че повече от година Николов почернил живота ѝ. “Той лично ме е заплашвал, че ще ме зарита. Врата ми е стискала неговата майка. Междувременно спряха майчинските на дъщеря ми - проплака тя пред съдията - Николов ми е викал голтачка, иска да пропъди семейството ми от Трън.” Тя пускала жалби срещу него в МВР, но оттам отговор нямало.

Прокурорът по делото в Трън и адвокатът на Станислав Николов - Георги Манолов (вдясно).
Прокурорът по делото в Трън и адвокатът на Станислав Николов - Георги Манолов (вдясно).
Дело можеше да няма, тъй като първоначално трънските полицаи и прокурори твърдяха, че момчето само се е блъснало в кметския джип.

През м.г. случаят попадна в полезрението на главния прокурор Сотир Цацаров и за да бъде обективно разследването, той го иззе от трънските прокурори и го даде на колегите им в Перник.

Те установили друго – Николов не бил внимателен и предпазлив и не намалил скоростта, въпреки че с джипа си се приближил към училище. Не се съобразил и с предупредителния знак “Деца” и блъснал 6-годишния Ивайло. Обвинителите допълват, че

кметът е

шофирал с 25

км/ч, но

скоростта

не била

съобразена

и не му позволила да спре при внезапната поява на детето.

Коз за разследването се оказал следственият експеримент, който потвърдил тезата на прокуратурата, че виновник за катастрофата е Николов. “Възможност за предотвратяване на инцидента е имало, при условие че скоростта не е надвишавала 11 км/ч”, сочат експертите.

“По време на разследването Николов се е държал достойно, оказал е първа помощ на момчето”, каза адвокатът му Георги Манолов.Той отрече клиентът му да е притискал свидетели в своя полза.

Един от адвокатите, който защитава малкия Ивайло Стоянов в съда, е бившият градски прокурор на София Николай Кокинов (вдясно).
Един от адвокатите, който защитава малкия Ивайло Стоянов в съда, е бившият градски прокурор на София Николай Кокинов (вдясно).
Ивайло е защитаван от трима столични адвокати. Един от тях е бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. Той каза, че с колегите си ще се борят за най-тежкото наказание за Николов. То е 3 г. затвор

След публикация в “24 часа” улицата пред трънското училище “Гео Милев”, на която пострада Ивайло, е обезопасена. На кръстовището вече има забранителен за паркиране знак.

Кръстовището край училището в Трън изглежда да е обезопасено.
Кръстовището край училището в Трън изглежда да е обезопасено.