Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скандалът между Бетина Жотева и Къдринка Къдринова тръгва, след като последната пита за евентуалното закриване на "Радио България". 

Представлявам Съюза на българските журналисти (СБЖ) – отговорен редактор на сайта на СБЖ съм, а също така съм председател на Сдружението на испаноговорящите журналисти. Както знаете сред закриваните редакции е и испанската редакция. Така че имам и лично отношение към казуса, но тук съвсем конкретно искам да задам два въпроса на господин Велев.
Единият – тъй като той няколко пъти повтори: „Радио България“ няма, то е само в интернет. Ами, в интернет има много интернет радиа – Радио Бинар какво е? Това е продукция на Българско национално радио. Интернет радио има, и в цял свят има интернет радиа. Освен това, те вече са в интернет, защо трябва да се закриват, нека продължат – това не струва нищо! Аз четох и слушах други Ваши интервюта, в които казвате, че издръжката на радиото струва един милион лева. Дайте разчет, кое точно струва един милион лева! Това са 26 души, със средни заплати по 600 лева. Кое струва? Предаватели няма, интернет е безплатен на практика. По какъв начин може това нещо все пак да се аргументира и финансово. Тук бяха изказани много мнения – стратегическата тежест и важност на това радио е изключителна, особено за външната политика на България в този крайно тежък международен момент и в нашия регион, и въобще в света.
Тези шест езика, особено пък в навечерието на европейското председателство – това са шест европейски езика – и френски, и немски, и испански, балканските, които бяха споменати – сръбски, гръцки, албански, просто е недалновидно да бъдат закривани.
Понеже един от народните представители тук спомена „посланици”, ще спомена, че има подготвено писмо от испаноговорящите посланици – те са останали вече малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела, ще отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам – имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър госпожа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на „Радио България“. Бихте ли обяснили, откъде имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга. 

Бетина Жотева отговаря: Трагедия е, че Съюзът на българските журналисти е в такива ръце. Много съжалявам. Това е невероятна долнопробна клюка. Много се извинявам, че занимаваме лично… За първи път чувам подобно нещо. Уважаеми дами и господа, господин Председател, моля за извинение.