Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След журналистически въпрос, насочен към члена на СЕМ Бетина Жотева по време на заседание на комисията по културата и медиите в НС във връзка с казуса около „Радио България”, отговорната редакторка на сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Къдринка Къдринова стана обект на отправени от Жотева заплахи. Това твърди сайтът на СБЖ в свой материал.  

Заплахите са записани от репортерския диктофон на Къдринова, който е бил включен, за да записва цялата дискусия. Те са чути и от присъствалата на заседанието на комисията Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ. Къдринова, която е и председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, е сезирала Етичната комисия на СБЖ за случая.

Отговорната редакторка на сайта на СБЖ сочи, че ситуацията се е разиграла по време на състоялото се на 15 юни т.г. заседание на комисията по културата и медиите към НС във връзка с казуса около „Радио България”. Къдринова е задала пред микрофон свързан с този казус журналистически въпрос към Жотева и е очаквала в отговор да получи от нея разяснение, потвърждение или опровержение.

Видимо раздразнена от въпроса, Жотева не е отговорила на него пряко, като реакцията й пред микрофона в залата на заседанието на парламентарната комисия е била да определи като „трагедия” и „драма”, че в СБЖ работят такива журналисти.

По-нататък, докато дискусията продължава, Жотева се обърнала към Къдринова вече в личен план и отрекла неколкократно предварителната информация, предизвикала въпроса, да е вярна. На записа се чува как след това тя казва: „Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига.”

Къдринова репликира: „В нищо не ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице”.

Жотева продължава: „Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (сочи към служители на СЕМ, които седят наблизо и чуват разговора - б. К. К.). Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!”

Къдринова пита: „Това какво значи - заплаха ли е?”

Отговорът на Жотева е: „Абсолютно. Пред всички”.

След малко Жотева още веднъж се обръща и се заканва: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Къдринова коментира ситуацията по следния начин: „На сайта на СЕМ е посочено, че този осъществяващ надзор над електронните медии орган „се ръководи от интересите на обществото, защитава свободата и плурализма на словото и информацията”. Ето защо смятам за недопустимо член на структура, която следва такива принципи и дори надзирава дали другите ги спазват, да отправя заплахи към журналист по време на изпълнение на професионалните му задължения заради зададен журналистически въпрос. Дваж по-притеснително е, че подобно нападателно поведение бе упражнено по време на самото заседание на парламентарната комисия по културата и медиите в сградата на Народното събрание.”

Отговорната редакторка на сайта на СБЖ добавя, че сред няколкото отправени към нея заканителни реплики има и такава, в която Жотева погрешно й приписва принадлежност към медия, в която Къдринова е публикувала статии само като външен автор. Политическата оценка, която си позволява Жотева в тази реплика, също е в противоречие с надпартийния характер на СЕМ, чийто член е тя, смята Къдринова.

Отговорната редакторка на сайта на СБЖ е обезпокоена и от факта, че пак Бетина Жотева, включена по телефона в предаване на телевизия BIT на 12 юни т. г. в качеството си на член на СЕМ, а не на частно лице, изказва категорични и едностранчиви съждения по темата за „Радио България”, при положение, че СЕМ официално е оповестил, че още се въздържа да излезе с позиция по този случай.

„У мен растат съмнения доколко обективен, независим и отговарящ на Етичния кодекс на българската журналистика може да е такъв член на СЕМ в преценките, решенията и общественото си поведение. Ето защо отправям към Етичната комисия на СБЖ предложение да обсъди случая и излезе с позиция по него,” отбелязва Къдринова.