Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абу Бакр ал Багдади е починал при въздушни удари на 10 юни над Рака, твърди сирийска телевизия.

Лидерът на т.нар. Ислямска държава е като котка с девет живота. След многократни съобщения, че бил отровен, тежко ранен и убит, според последни данни “халифът” Абу Бакр ал Багдади е починал при въздушните удари на 10 юни над Рака. Това съобщиха няколко източника, цитирани от сирийска държавна телевизия.

Не е ясно дали това е истина, тъй като досега е имало няколко фалшиви информации за смъртта на лидера, когото никой не е виждал от дълго време, коментира в. “Дейли мейл”.

Официалната медия на ИДИЛ АМАК нито потвърди, нито отрече новината за смъртта на най-издирвания терорист и проповедник на омраза, за чиято глава е обявена награда от $25 млн.

Според информирани източници Ал Багдади е загинал в ожесточените боеве за Рака. САЩ оказват подкрепа на водените от кюрдите Сирийски демократични сили, които се опитват да превземат столицата на ислямистите. На 10 юни превзеха предградието Романие и влязоха в предградието Сабахия и индустриалната част от изток. Групата на сирийските активисти “Рака 24” съобщи, че при въздушните удари в събота в столицата на “Ислямска държава” са били убити 13 цивилни, но не съобщи нищо за смъртта на Ал Багдади.

Видеокадър от въздушните удари през миналата седмица показва как над града падат фосфорни муниции и в поразените сгради лумва огън. Йордания, която е в режим на засилена опасност от проникването на ислямски екстремисти на територията й, съобщи, че граничните й власти са задържали няколко души, които се опитвали да преминат границата на кралството с камион и два мотоциклета.

Според иракското правителство Ал Багдади е роден в Самара в Ирак през 1971 г. Той се присъединява към съпротивата срещу американската намеса в Ирак през 2003 г. и известно време е в американски военен затвор. В документален филм се споменава, че Ал Багдади е успял да избегне залавянето му през 2013 г.

През януари 2014 г. ислямистите превземат Рака, а на 5 юли Ал Багдади произнася първата си публична реч по време на петъчна молитва в джамията на Мосул, записана на видео и публикувана в интернет. В нея той призовава всички мюсюлмани в света да му се подчиняват и да се присъединят към джихада под ръководството на “Ислямска държава”. Ал Багдади повече от година управлява “халифата”, който се простира от централна Сирия до покрайнините на Багдад.

През 2016 г. британски медии разпространиха фалшива новина от иракски източници, че Ал Багдади е бил отровен с месо и починал заедно със свои доверени лица. През януари т.г. се появиха съобщения, че ислямисткият главатар е критично ранен и се бори за живота си. Известно време той се укриваше в пустинята до обсадения Мосул в Северен Ирак.

Източници от разузнаването обаче твърдят, че е избягал от скривалището си в града, когато иракската армия си върна контрола над него по-рано тази година. Смята се, че тогава е отишъл в Рака. В съобщения се споменава, че неговият заместник Айяд ал Джумаили е убит при въздушен удар близо иракско-сирийската граница. През януари източници съобщиха, че Ал Багдади е тежко ранен в Северен Ирак, а през декември миналата година по данни на говорителя на Пентагона Питър Кук той е бил жив. “Ние ще използваме всяка възможност той да бъде изправен пред съда. Правим всички възможно за това”, каза говорителят пред Си Ен Ен.

През март т.г. Пентагонът потвърди, че “халифът” е жив, въпреки съобщенията за хаос вследствие на смъртта на командири от висшия ешелон на ИДИЛ. Според сайта “Хеви”

Ал Багдади е бил в изолация в последно време, тъй като голяма част от командирите му са убити във въздушните удари. Държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че ликвидирането му е въпрос на време. “Почти всички негови заместници вече са мъртви, в това число главните организатори на атентатите в Париж, Брюксел и навсякъде по света. Въпрос на време е да ги последва”, каза Тилърсън. Според иракски източници през март Ал Багдади е излязъл с т.нар. прощална реч, разпространена след загубите му в Неневия сред проповедници и духовници на “Ислямска държава”.

В нея той призовава да се затвори щабът на групировката, а неарабските бойци или да се завърнат в държавите си, или да се самовзривят, като срещу това ще получат "72 жени в рая".

През април т.г. бе съобщено, че ислямисткият лидер е ранен при опит на американски вертолет да се приземи на територия под контрола на ИДИЛ и да ликвидира Багдади. Американски и иракски официални лица описват Ал Багдади в последно време като лидер в изолация, който е загрижен най-вече за оцеляването си.

Дълго време се твърдеше, че той се укрива в луксозно и много добре укрепено скривалище в Мосул.

Осведомени източници твърдят, че немного далеч от него е ислямисткият Гуантанамо – така наричат секретен затвор за врагове на ИДИЛ, издигнат в преоборудвана за мъчения разкошна вила в Мосул – следа от властта на джихадистите в освободените от иракски сили райони.