Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експертът по математика в образователното министерство Маня Манева разкри пред БНР, че седмокласниците, сбъркали при решаването на сгрешената задача по математика на националното външно оценяване, няма да бъдат компенсирани в оценката си. Тя определи грешката като формална и от нея не зависи решаването на конкретната задача.

Националното външно оценяване беше точно преди седмица и само ден по-късно от министерството признаха за допусната грешка в в геометричната задача номер 24, която носи най-много точки в изпита.

В условието ѝ е записано, че става дума за остроъгълен триъгълник. В подусловие "б" обаче е посочено, че трябва да се намери лицето на триъгълника, ако AB=14 см, което означава, че триъгълникът става тъпоъгълен. Зам.-председателят на Съюза на математиците в България Николай Николов уточни пред "24 часа", че решението на задачата не страда от грешката, но е възможно някои ученици да се зачудят дали правилно са решили подточка "а" и това да "изяде" част от времето им за работа.

Манева каза още, че при решаването на задачата за учениците не е от значение видът на триъгълника, както и градусната му големина.

Резултатите от изпита трябва да бъдат обявени на 5 юни.