Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диаграмата с различните звена на ЦРУ, където се съхраняват кодовете, с които могат да се имитират хакерските атаки от различни страни.
Диаграмата с различните звена на ЦРУ, където се съхраняват кодовете, с които могат да се имитират хакерските атаки от различни страни.

След хакерско проникване на Китай в компютърните масиви на ЦРУ между 18 и 20 агенти на щатското разузнаване в Пекин са убити в периода 2010-2012 г., съобщи "Ню Йорк таймс" тези дни.

Скандалът се разгоря на фона на глобалната атака,

която порази компютри в цял свят. Основната версия е, че хакери са откраднали вирус, разработен в щатската Агенция по национална сигурност. Което даде повод на Вашингтон да обяви Москва за поръчител на атаката.

Инженери на "Гугъл" излязоха с по-различна версия. Според тях ясно личи почеркът на севернокорейските хакери.

Експертът по сигурност проф. Алън Удуърд смята, че следите сочат към Китай, като се позовава на подробности в кода, които съвпадат с часовата зона в Китай. Затова предположенията са, че поръчителят може да е в Пхенян, но атаката да е реализирана от Пекин. За мнозина в това няма особена логика, тъй като най-засегнатите страни от криптовируса Wannacry са Русия и Китай.

В "Майкрософт" също доста аргументирано се усъмниха, че най-вероятно вината е на американската АНС

Според тях тя, както и други правителства съхраняват данни за софтуерни дефекти в устройствата, които могат да бъдат откраднати от хакери по цял свят. След което да бъдат използвани по най-безочливия начин.