Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато те боли глава, обикновено пиеш хапче, без да се замисляш защо те е заболяла. Би трябвало да си припомниш обстоятелствата, преди да се появи болката. Ако те се избягват, тя може да се предотврати. Сред причините за главоболие на първо място е:

Начинът на хранене

Продукти, които причиняват главоболие, са сирене, шоколад, кока-кола, мазни храни, богати на холестерол. Ако вдигате кръвно, минете на диета, бедна на холестерол.

Гладуване и диети

Гладът води до често и силно главоболие, тъй като мозъкът не получава достатъчно хранителни вещества.

Твърде много

течности

Да се пият много течности за отслабване, не е разумно. Нуждите на всеки човек са индивидуални и зависят от теглото и куп други фактори. Има значение не само колко течности са изпити, но и тяхното разпределение в клетките и пространството между тях (т.нар. градиент на концентрацията). Ако той се превиши, се появяват отоци. Превиши ли се градиентът на гръбначномозъчната течност, се повишава вътречерепното налягане и това провокира главоболие.

Предозиране

с витамини

Един от симптомите му е болка в главата. Особено опасно е предозирането на витамините от група Д. Витамин Д3 например при предозиране калцира кръвоносните съдове и меките тъкани и се образуват камъни в бъбреците. Затова той трябва да се приема в точно определени дози според съдържанието на калций в кръвта.

Лекарства

Някои обезболяващи медикаменти могат да причинят главоболие, което е парадоксална реакция на организма. Те трябва да се приемат само по предписание на лекар и да се следи реакцията. Ако на листовката им е посочено главоболието като страничен ефект, трябва да се избягват.

Вредни навици

Стрес

Той е фактор за много болести, не само болката в главата. Реакцията на тялото при стрес зависи от типа нервна система. Тя може да се прояви веднага или след време. При постоянен стрес главоболието става постоянно.

Алкохол

Ако след консумация на някаква алкохолна напитка човек го заболи глава, това означава, че тя е противопоказана за него. Добре е да се пие качествен алкохол, и то по малко. Не и вина, ликьори, шампанско.

Пушене

Пушач, страдащ от главоболие, трябва да се откаже от цигарите. Никотинът и катранът в дима им увреждат еластичността на кръвоносните съдове и ги свиват. Това влошава снабдяването на мозъка с кръв и той страда. Ако човек, който никога не е пушил, запали цигара, първото му усещане е виене на свят и главоболие.

Обездвижване

Хората, които прекарват много време седнали или легнали в затворени помещения, е добре да се раздвижват редовно. Разходките стимулират кръвообращението и премахват болките в главата.

Висока или ниска

възглавница

Главоболието може да е заради възглавницата, ако е твърде висока или твърде ниска. Забелязано е, че хипертониците спят на по-висока, а хората с ниско кръвно - на по-ниска възглавница.

Външни фактори

Жега или студ

Жегата е опасна за хипертониците. Лете те трябва да носят лека светла шапка. Да не излизат и да не извършват тежка физическа работа, особено свързана с навеждане, в горещините.

Студът също е вреден. Той свива кръвоносните съдове в мозъка, кръвообращението се нарушава и резултатът е главоболие. Студеният вятър пък провокира невралгия на троичния нерв, затова е добре да се носят шапка и шал.

Миризми

И най-скъпите парфюми могат да причинят главоболие на чувствителните хора. Реакцията към аромати е индивидуална и на някои им прилошава от мирис на бензин и терпентин, на други от парфюми, а трети не понасят миризма на пот.

Неудобни аксесоари

Шноли или ролки за коса, диадеми и неудобни очила също могат да отключат болка в главата.

Проблеми със

здравето

Преумора и

недоспиване

Работохолиците знаят, че недостатъчният сън и продължителната работа без почивка често водят до болка в главата. По-разумно е периодично да се дава отдих на тялото и човек да спи поне 6 часа нощем. Да излиза на чист въздух, да проветрява работните помещения, да прави кратки разходки.

Предменструален

синдром

Той е мощен фактор за пристъпи на главоболие при жените. По правило те се усилват в периода преди цикъла и изчезват след него.

Полово въздържание

За хора със силна сексуалност това може да се превърне в сериозен проблем. Обяснението е, че половите хормони участват в механизма, по който възниква главоболието. Страдат еднакво и мъжете, и жените.

Неудобна

работна поза

Работната поза в седнало положение може да доведе до остеохондроза на гръбнака. Нарушава се инервацията на кръвоносните съдове и се появява главоболие. Гимнастика и масаж носят облекчение.

Напрягане

на очите

При работа с компютър се налага да се правят почивки по 5-10 минути на час и леки упражнения за тялото и за очите. На хората, които прекарват повече от половината работен ден пред компютъра, им се полагат до 4 дни допълнителен отпуск.

При умерена болка в главата помага хладен или топъл компрес на тила. Народната медицина препоръчва да се сложи намачкан зелев лист на челото. На някои помага леко стягане на главата с превръзка.

Ако болките са упорити и нетърпими, нужно е да се направи образно изследване на главата.