Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Често микроинсултът е негов предвестник

Всеки ден 240 българи имат микроинсулт. Така се нарича разговорно преходното нарушение на мозъчното кръвообращение. То прилича на инсулта, но при него не умират мозъчни клетки.

Въпреки това е опасно. При половината от случаите следва масивен мозъчен удар в рамките на 2 г., казват медици от болница “Света Анна”. Но според Дружеството на невролозите на САЩ най-честите рецидиви са до третия месец.

При преходна исхемична атака, както още е известен микроинсултът, временно спира притокът на кръв към мозъка. Това причинява замайване, обърканост, изтръпване и скованост в ръцете за известно време - от няколко минути до часове.

След възстановяването на кръвообращението се възвръща обичайното състояние. И човек не търси лекар, защото “му е минало”. Често дори не знае, че е получил ясен сигнал за проблем със съдовете в мозъка, който може да доведе до по-сериозно събитие. Затова невролозите съветват да се ходи на преглед, дори замайването да е минало бързо.

Още повече че може да е истински инсулт, но по-лек. Разликата може да установи само лекар с образно изследване на мозъка.

Всяка година около 35 000 българи получават мозъчен удар и за една пета от тях той е фатален. Много повече остават с тежки увреждания и се инвалидизират.

При инсулт решаващо за лечението е времето. Най-добри изгледи дава започване на терапията в първия час. Това е часът на “златния” шанс. Но най-късно 4 часа след първите симптоми. Всяка минута е от значение, защото за това време умират 2 милиона клетки в мозъка.

Към 80% от инсултите са исхемични - резултат на блокиран кръвоносен съд, обикновено от тромб. Останалите са хеморагични, при които настъпва кръвоизлив от разкъсан съд.

Въпреки нарастващите възможности на медицината да поправи щетите инсултът е крайно тежко заболяване. Затова е много важно да се познават симптомите и да се звъни на Бърза помощ.

Най-показателните са: промени в зрението; затруднен говор и съставяне на изречения; обърканост до пълна неадекватност; изтръпване на едната половина на тялото и/или лицето (зависи в коя половина на мозъка е инсултът); световъртеж; изпадане в безсъзнание; променен вкус; променено обоняние.