Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чинията на Бузлуджа, един от емблематичните социалистически паметници, отново става собственост на държавата. На заседанието на Министерския съвет тази сряда ще бъде отменено решение на първото правителство на Бойко Борисов от 2011 г., с което паметникът на БКП се прехвърляше на наследницата ѝ БСП.

6 години от БСП не са подали официално искане чинията да им бъде прехвърлена като собственост, става ясно от мотивите на служебния регионален министър Спас Попниколов, с които предлага отмяна на решението за прехвърляне на Чинията на БСП. Няма и становище от председателя на социалистическата партия, че се отказват от имота. Междувременно са влезли в сила законови промени, според които частна държавна собственост може да бъде прехвърляна само на общини за решаване на неотложни нужди. Така дори сега БСП да си поискат официално собствеността, тя вече не може да им бъде дадена.

Прехвърлянето на паметника на Бузлуджа стана с решение на правителството, след като от БСП си го поискаха, за да ремонтират паметника. Социалистите дори бяха изчислили, че ремонтът ще им струва 15 млн. лв. Тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев пък поиска имотът да бъде върнат заедно с право на строеж, за да бъде обновен.

През 2016 г. Бойко Борисов, тогава премиер за втори път, покани БСП да спасяват заедно с ГЕРБ рушащия се монумент на комунизма на връх Бузлуджа.