Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Гигова на 70 - президентът й връчва орден „Стара планина“

Световният елит отбелязва юбилея на най-златната от златните на световната купа в София

Легендарната Мария Гигова, която днес навършва 70 години, ще бъде удостоена с орден „Стара планина“ – първа степен по повод юбилея си. Президентът на България Румен Радев издаде указ емблемата на българската художествена гимнастика да бъде удостоена с най-високото държавно отличие за изключително големи заслуги за развитието на спорта.

Предложението бе направено от управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика към министерството на спорта, след което отправено от парламента към президента. А решението на държавния глава бе обнародвано в „Държавен вестник“ точно преди 70-годишния юбилей на Гигова.

Заслужен поклон пред успехите на Мария Гигова ще бъде направен от световния елит в художествената гимнастика по време на предстоящата световна купа в София от 5 до 7 май. Форумът ще бъде открит именно със специално тържество, посветено на 70-годишнината на първата елитна гимнастичка, спечелила три последователни абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика (1969, 1971 и 1973 г.). Това постижение на Гигова е вписано в книгата на рекордите „Гинес“. За случая от федерацията ни по художествена гимнастика поканиха ръководителите на всички световни сили в грациозния спорт да присъстват на тържество за юбилея на „Най-златната от златните“. Елитът на родната художествена гимнастика и ръководствата на всички наши клубове също са приветствани да се включат в празника – признание за гимнастичка №1 за ХХ век в България и света. Именно тържеството за 70-годишния юбилей на бившия председател на Българската федерация по художествена гимнастика – великата Мария Гигова, ще бъде кулминацията след първия ден от световната купа в София на 5 май.

Коментара ()

Вашият коментар