Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Ефектът Мандела” кара хората да помнят миналото по различен начин

Огромни групи от хора, които помнят миналото по различен начин. Учебници и исторически книги, които са записали събитията различно, от това, което човечеството знае. Събития, предсказани преди, които се случват сега. Възможно ли е да сме се сблъскали с друга паралелна вселена?

„Вижте какво става в Германия, вижте какво стана снощи в Швеция. В Швеция - не е за вярване. Швеция. Те приеха много бежанци и сега имат проблеми, каквито не са си и представяли."

Това изказване на новия президент на САЩ Доналд Тръмп преди няколко месеца предизвика недоумение и подигравки сред шведите. Ала последвалия реален атентат отпреди няколко седмици създаде най-новата конспиративна теория - че две паралени вселени са се сблъскали, а в една от тях, Доналд Тръмп вече е бил президент.

Според любителите на теорията на конспирацията, със създаването на ЦЕРН, кръстосването на две реалности е зачестило, а последните опити в ядрения колайдер буквално са обединили двете паралелни вселени. Думите на Тръмп за Швеция и изречението "мюсюлманите се радваха по улиците след 11 септември" са достатъчно доказателство за тях, да се каже, че това са спомени от друга вселена, в която президентът на САЩ вече е управлявал.

Конспираторите обясняват твърдението си още със спечелването на "Чикаго къбс" за пръв път от 1908 г. насам и това, че Хилари Клинтън е имала доста по-голямо предимство по време на кампанията от спечелилия на края Тръмп.

Наричат тази теория "Ефектът Мандела" и за първи път е описана през 2010 г. Доказателствата за него съществуват още преди да се роди конспирацията, в която е замесено името на Тръмп. Според конспираторите огромни маси от хора помнят събитията от миналото по два абсолютно различни начина. И не само. Съществуват исторически документи и книги, в които има осезаеми различия с нашата реалност, които не са дело на печатна грешка.

Смъртта на Нелсън Мандела е именно едно от тези събития, които обществото помни в две версии.

Всички знаем, че Мандела излиза от затвора и става президент на президент на Южна Африка. Смъртта му идва чак през 2013 г. Всъщнсто, явно не точно всички са убедени в това.

Според огромна маса хора Нелсън Мандела никога не излиза от затвора и още повече, той умира там още някъде през 1908 година. Те твърдят, че си спомнят ясно как новините са излъчвали клипове от погребението му, тъгата по улиците на Африка и дори трогателната реч на вдовицата му.

Представете си шока на всички тези хора, когато разбират, че всъщност Нелсън Мандела е жив и дори е управлявал.

Това не само доказва, че има паралелни реалности, но и че те непрестанно се сливат и остават отпечатъци в съзнанието на хората. Според конспираторите това се случва често, но е станало осезаемо едва сега, когато с появата на интернет хората могат да споделят глобално своите версии за нещата.

Редица исторически събития е установено, че подлежат на "Ефекта Мандела", като например съдбата на "Човекът пред танка".

Култовата снимка запечатва бурните моменти от юни 1989 г. няколко хиляди китайски студенти и недоволни граждани се събират на площад "Тянанмън", за да протестират против корупцията в правителството и липсата на свобода на печата. С ескалацията на протестите правителството изпраща войската, за да ги потуши, в резултат на което загиват няколкостотин души.

В хаоса на кръвопролитието човек застава пред колона от танкове, които пресичат площада. Съдбата му остава неясна - дали правителството го е вкарало в затвора, или не е въпрос на спекулация, а кадърът е забранен от китайското правителство.

Оказва се, че развоят на тези събития е различен в главите на голяма част от населението

Едни си спомнят как той просто си е тръгнал, а други - че колелата на машините са минали през него.

"Аз помня ясно, че момчето беше премазано. Съпругът ми от друга страна твърди, че то оцелява. Проверихме в гугъл и той се оказа прав. Но аз имам много чист спомен за това, дори мога да си визуализирам видеото, което гледах. Учила съм за това в седми клас!", споделя в интернет простраството една от потърпевшите на "Ефекта Мандела" и не е само тя.

"Помня кръвта по улицата и как това почти причини падането на комунизма в Китай. Всичко това е толкова странно. Той стана известен точно за това, че беше убит", пише друг "свидетел".

В убийството на Кенеди също има момент на съмнение.

Четири или шест човека са стоели в колата, когато президентът е убит? На снимки ясно се вижда, че между Кенеди и шофьора стоят още двама човека, но те всъщност не съществуват за другата половина от света, която е убедена, че в превозното средство е имало само четирима човека. За тях съществува все още теорията, че водачът на автомобила е всъщност убиецът на Кенеди и е почти невъзможно да бъдат убедени, че между него и някогашния президент е имало още един човек, който не би позволил това да се случи.

Твърдението, че хиляди мюсюлмани са тържествували по улиците, докато кулите близнаци са се сривали, не само беше споделено от Доналд Тръмп, но и потвърдено още от 1/3 от населението на САЩ, която участва в проучване. И не само. Тръмп категорично заяви, че е "100% прав" относно твърдението си, въпреки че веднага бе направен опит, да му се докаже, че греши. И въпреки че хиляди твърдят, че са видели празненствата по улиците, няма нито една снимка, видео или доказателство, че се е състоял подобен митинг.

Без съмнение всички жители на щата Ню Орлиънс помнят най-голямата катастрофа, която някога ги е връхлитала. Ураганът "Катрина" ги помита, но дали по едно и също време?

Според една част от населението най-лошият ден в живота им се е бил през април 2005 г., докато други си дават допълнителни три месеца без нанесени травми, твърдейки, че бедствието се случило август 2005 г. И всъщност, “Катрина” наистина връхлетя Ню Орлиънс през август, поне в тази вселена.

Годината на смъртта на Нийл Армстронг също е различна за повечето хора. По-голямата част от хората твърдят, че космонавтът си е отишъл от този свят през 2013 г., проверявайки в гугъл обаче, става ясно, че други са на мнение, че той си е отишъл година по-рано - през 2012 г. Част от тези хора също така ясно си спомнят, че докато е пътувал към Луната, Армстронг е споменал човек на име "Господин Горски", ала други никога не са чували подобно нещо.

"Ефектът Мандерла" засяга и спомените ни относно различни популярни моменти в попкултурата. Различни заглавия на снимки, логота на компании, дори имена на продукти за бита хвърлят в смут конспираторите. Едни ги помнят по един начин, други - по друг.

Така по-голямата част от обществото знае, че Сара Джесика Паркър участва във телевизионния феномен "Сексът и градът".

Ако сега проверите в мрежата или се върнете назад в спомените си, това твърдение ще се потвърди. Всъщност според много хора, някога сериалът се е казвал "Секс в града", но доказателство за това почти няма, а името на продукцията никога не е било сменяно.

И тук се появяват записи от поредица награждавания в различни години, в които всеки един от презентаторите казва "Секс в града", а не "Сексът и градът". Едва ли всички дружно са сбъркали името на едно от най-нашумелите предавания.

Когато пък се сетим за "Стар Трек", голяма част от феновете му помнят, че героят на Чакотай е убит в епизода Star Trek: Voyager. Представете си шока им, когато той се появява без причина по-късно в сериите, без никакво обяснение, а връщайки лентата назад, всички осъзнават, че той никога не е бил убиван.

Не само в "Стар Трек" има разминаване с действителността. Може би най-популярната реплика от филма, която се появява навсякъде - върху чаши, тениски, обувки и каквото още се сетите, е именно:

"Люк, аз съм баща ти"

Дори в свои интервюта,. актьорът, изиграл Дарт Вейдър Джеймс Ъръл Джоунс, я пресъздава точно по този начин.

Ако си пуснем епизода със заветната сцена обаче, ще станем свидетели на нещо изключително притеснително. Подобна реплика няма. Всъщност Дарт Вейдър казва: "Не, аз съм баща ти." Името на Люк не се споменава в близките няколко минути около репликата.

Но наистина ли това се дължи на сливане на паралелни реалности и ЦЕРН е отговорен за това? Според учените - не. Ядреният колайдер е място, което открай време провокира въображението на любителите на конспирациите, но то по никакъв начин не може да смеси близките паралени реалности. Това е теорията, с която се защитават работещите в един от най-големите научни проекти.

Други обясняват феномена с "колективните фалшиви спомени". Колапса на паметта не се случва изведнъж. Човек трябва да е подложен на стрес или травмиращ инцидент, за да се променят изцяло спомените му. Но това е нещо много лично и самостоятелно.

"Колективните фалшиви спомени" засягат голяма група от хора не защото са някакъв вирус или има нещо мистично в тях, а защото хората просто не обръщат внимание на детайлите и са склонни да вярват на всичко, което чуват.

А колкото по-интересни са темите, толкова по- лесно се създават "фалшиви спомени" за тях. 

За едно свое проучване изследователи помолили 489 души да класифицират 7 теми, като под номер 1 сложат най-интересната за тях, а под номер 7 - най-скучната.

Темите били футбол, политика, бизнес, технологии, филми, наука и поп музика.

Всеки от участниците трябвало да прочетат 4 "новини" за събития, свързани с най-интересната за него тема и още 4 - за събития, свързани с най-безинтересната.

Във всеки от двата случая три от четирите събития наистина се били случили, а последното било измислица. След прочитането им, участникът трябвало да сподели дали помни всяка от историите.

Резултатите показали, че само 10% от хората казали, че помнят лъжливото събитие, свързано с най-скучната за тях тема, но цели 25% от участниците твърдели, че си спомнят несъстояло се събитие, свързано с най-вълнуващата им тема.

"Когато човек срещне нова информация по тема, която го вълнува или с която е добре запознат, новината може да събуди спомени за подобни събития, които са "регистрирани" в мозъка му", обяснява Сиара Грийн, съавтор на изследването и психолог в Университетския колеж в Дъблин.

"Това довежда до чувство за нещо познато в новия материал и убеждението, че тази информация е била срещана и преди и съществува в паметта", допълва тя.

"Фалшиви спомени" или "сливане на паралелни реалности", конспираторите никога няма да имат единодушно мнение по този въпрос така, както светът няма еднакъв спомен за това, какво всъщност му се е случило.