Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Втора година "Интерпол" усилено търси турския гражданин Ениз Ченгел, собственик на фалиралата фирма "Ентуртранс", собственик на автобуса, който катастрофира на магистрала "Тракия" на 15 юни 2011 г. и се превърна в ковчег за деветима.

При катастрофата

на място загиват

8 души:

вторият водач Иван Чакъров и пътниците Мехмед Зюлфикер, Петя Кузманова, Пламена Кръстева, Йонка Георгиева, Бояна Рангелова, Ивиана Димитрова и Хайдемари Ингилиан. С много тежка черепно-мозъчна травма е бургазлийката Албена Самуилова, която през август издъхва в реанимацията на пловдивската болница. 11 пътници са със сериозни травми, определени от съдебни медици като средни телесни повреди.

Наказателното производство е образувано в Окръжната прокуратура в Пловдив, делото обаче се гледа в Бургас.

Като обвиняеми са привлечени трима - шофьорът Светослав Димитров, собственикът на фирмата Ениз Ченгел и шефът на транспортния отдел Николай Точев.

Те са признати за виновни и осъдени на три инстанции съответно 5 г. за шофьора и по 10 г. за Ченгел и Точев.

"В качеството си на управител Ениз Ченгел е носел пълната отговорност за гарантиране техническата изправност на използваните автобуси и безопасността на пътниците, превозвани с тях, чрез контрола, който е бил длъжен да упражнява, включително и над дейността на посочените служители.

Тъкмо за това той е бил лично уведомяван от някои от шофьорите за технически неизправности, но вместо да вземе дължимите мерки за отстраняването им, е имало случаи лично да разпорежда преустановяване

на ремонта

и изпращане процесния автобус на път", се казва в решението на ВКС от 21 октомври 2015 г., което е окончателно.

За изчезването на турчина - четете в хартиеното издание.