Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

16-годишен иска да постъпи в КГБ, но там го попарват, че те сами избират кадрите си

Група олигарси го предупредили: Никога няма да бъдете президент! “Ще видим”, казал той

Получава всичко, което пожелае - от Сирия до американските избори, отбелязва “Форбс”

Олигархът Сергей Пугачов: Аз и дъщерята на Елцин му поднесохме властта. Когато видя 50-метровия басейн в резиденцията, разбрах, че това е таванът на мечтите му. Но той се оказа с огромен апетит

Кои са тайните зад възхода на един от най-влиятелните мъже в света - руския президент Владимир Путин, който отново е главен герой, след като над света за пореден път надвисна заплахата от трета световна война.

Американският президент Доналд Тръмп издаде най-драматичната си военна заповед от встъпването си в длъжност насам за изстрелването на 59 ракети “Томахок” по база на сирийските ВВС в провинция Хомс. В отговор на химическата атака срещу Хан Шейхун.

Най-острата реакция веднага дойде от страна на руския президент Владимир Путин. Той определи акта като агресия срещу суверенна държава в нарушение на нормите на международното право с измислен повод, който обясни като "инцидент с химически оръжия". След което Кремъл предупреди Вашингтон, че са на крачка от военен конфликт.

За много от световните лидери в момента решението е едно - Владимир Путин да се откаже от подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, който според мнозина е надминал по безскрупулност и бруталност дори баща си Хафез.

Британският премиер Тереза Мей и Тръмп смятат за възможно руският държавен глава да бъде убеден, че съюзът му с Асад не е от стратегически интерес за Русия. Ердоган дори призова Кремъл да спре да подкрепя сирийския режим и да помогне за ускоряването на действията за отърваване "от това зло".

В същото време Путин заяви, че Русия не прави грешка с военните си действия в Сирия.

“Нашите военнослужещи, нашата групировка, която воюва с международните терористи на друга територия, не на руска, правят това именно за да не може никой от тях да се върне тук. И ако все пак такова нещо понякога се случва, това показва, че сме направили правилния избор. Длъжни сме да направим всичко, за да минимизираме това завръщане”, подчерта руският президент.

Затова за Владимир Путин е доста трудно да отстъпи от своята линия.

Неслучайно

четири поредни години той е обявяван

за най-влиятелния човек в света

според класация на “Форбс”. Последната излезе през декември 2016 г., като след него на 2-ро и 3-то място бяха Доналд Тръмп и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

“От родината си през Сирия, та до американските президентски избори - руският лидер продължава да получава каквото пожелае”, отбелязва “Форбс”.

В тази връзка показателни са и критериите, по които се подреждат личностите в престижната класация. Основният е броят на хората, върху които човекът има влияние; финансовите ресурси, с които разполага; сферите на дейност и доколко активно използва властта си.

Иронията е, че дори в САЩ рейтингът на Путин е рекордно висок. По последни данни от февруари одобрението за руския президент достига максимум от 14 години насам - 21%. Резкият скок се обяснява на първо място с промяната на настроенията сред привържениците на Републиканската партия. През 2015 г. едва 12% от тях са одобрявали Путин, а сега са 32 на сто, или почти всеки трети. Социолозите отбелязват, че допитването е осъществено във втория месец от президентството на Тръмп и на фона на декларираните от него намерения да подобри отношенията с Москва.

Несъмнено

вече 17 години Путин е пълновластен господар на Русия

и има главна роля

и последна дума в най-важните световни сценарии.

Откъде започва възходът му? От една мечта. Още като ученик Владимир проявява нескрита охота към работата в разузнавателните служби на Съветския съюз. Въоръжен със своето горещо желание, едва 16-годишен той влиза в приемната на централата на КГБ в Ленинград с надеждата колкото се може по-скоро да се влее в редиците на “бойците на тихия фронт”. Там бързо попарват копнежа му с обяснението, че е невъзможно кандидатът да избере КГБ, а само КГБ може да избере него.

Тийнейджърът на мига се информира

какви са стъпките, които трябва да предприеме, за да бъде “привлечен”.

Трябва или да служи в армията, или да наблегне на правото и чуждите езици. Така се очертава пътят пред бъдещия лидер.

МЛАДЕЖ: Снимка от 1970-а, когато Путин е на 17 години.
МЛАДЕЖ: Снимка от 1970-а, когато Путин е на 17 години.

Владимир трескаво се подготвя да влезе в Юридическия факултет на Ленинградския университет и успява. Хъсът му не остава незабелязан и впоследствие наистина е потърсен от КГБ за щатен служител. Постепенно той се издига до полковник. Изпратен е на работа в Източен Берлин.

През 1989 г. в Дрезден тълпа от хиляди протестиращи току-що е съборила вратите на щабквартирата на Щази, а директно срещу нея е предният пост - резиденцията на КГБ на Ангеликащрасе.

Офицерите от службите наблюдават безпомощно разяреното множество. Сред тях е и 37-годишният и все още подполковник тогава Владимир Путин, който временно ръководи дейността в резиденцията и носи отговорност за нейните обемисти тайни архиви и персонала от четирима служещи. Малко след смрачаване част от тълпата се оттегля от сградата на Щази с намерение да атакува КГБ. Путин спешно се обажда до местното съветско военно командване с искането да изпрати подкрепления за защита на резиденцията. В отговор получава само обяснението, че

не може да се направи нищо, защото “Москва мълчи”.

Кариерата му е застрашена, но подполковникът не е готов да се предаде току-така. Сам и невъоръжен, той отива до външната врата и с рязък тон заявява на отличен немски език на хората, скупчени пред нея, че тази сграда се охранява стриктно.

“Войниците ми са въоръжени и са получили заповед да стрелят по всеки човек, който влезе вътре”, предупреждава Путин.

Блъфът му дава резултат, тълпата е убедена, че говори сериозно, и се връща пред Щази, а резиденцията и тайните архиви в нея остават защитени. Тази история предава американският историк и преподавател в Пенсилванския университет Бенджамин Натанс.

Официално Путин напуска КГБ след опита за преврат срещу Михаил Горбачов като президент на СССР през август 1991 г.

Пет години по-късно вече се е "инфилтрирал" в администрацията на първия държавен глава на Руската федерация Борис Елцин. През 1997 г. е назначен за заместник-директор на екипа му, а година по-късно оглавява Федералната служба за сигурност. През 1999 г. се придвижва светкавично към върха, като първо през март става секретар на Съвета за сигурност на Русия, а през август се издига до поста на министър-председател.

Звездният миг на Путин настъпва

с идването на новото хилядолетие

в навечерието на Нова година,

когато на 31 декември Борис Елцин прави изненадващото изявление, че се оттегля и за свой наследник избира министър-председателя.

Макар тогава Путин да се качва временно на престола в Кремъл, само пет месеца по-късно, на 7 май 2000 г., официално е избран за държавен глава на Русия. През 2004 г. печели отново и се впуска във втори мандат, а четири години по-късно отстъпва президентството на Дмитрий Медведев, но в качеството си отново на министър-председател тогава

продължава да дърпа конците и да държи властта в свои ръце.

През 2012 г. започва неговият трети мандат, който продължава и днес.

“Лично аз докарах Владимир Путин на власт. Девет месеца съм работил за това денонощно.” Това изтъква често бившият милиардер Сергей Пугачов, който напусна Русия през 2011 г.

Москва го търсеше чрез Интерпол, за да го съди по обвинение в присвояване на стотици милиони долари от Межпромбанк - Международната промишлена банка, на която той бе съосновател. По искане на Русия и активите му бяха замразени в целия свят, а дълго време някогашният приближен на Путин открива подозрителни устройства около себе си и усеща властния юмрук на стария си приятел.

“Как може Путин да се държи така? Направих за него всичко. Дори президент”, изповядва се Пугачов пред британския в. “Файненшъл таймс”.

Някогашният милиардер разкрива пред изданието, че задкулисно е помогнал на Борис Елцин да спечели втория си президентски мандат през 1996 г., а след това е разчистил пътя на Путин за идване на власт.

Пугачов успял да спечели благоразположението на президентската дъщеря Татяна Дяченко, чиято дума ставала все по-тежка с влошаването на здравето на Елцин. Богаташът усещал, че в Русия назрява истински преврат и парламентът иска да отстрани Елцин чрез импийчмънт, след което президентът и близките му щели да бъдат изправени пред съда. Това можело да бъде избегнато само с помощта на Путин като директор на наследилата КГБ Федерална служба за сигурност.

Така Пугачов и Татяна успели да убедят Елцин

да подаде оставка и да посочи Путин

за свой приемник.

След като временният държавен глава печели изборите през 2000 г., лично Пугачов завежда своя другар в президентската резиденция “Ново Огарьово” край Москва и му показва дългия 50 метра басейн.

“Очите му станаха огромни и кръгли. Разбрах, че той не иска нищо повече от живота. Мислех си, че това е таванът на мечтите му. Но излезе съвсем друго. Той имаше огромен апетит”, споделя олигархът.

Много бързо Путин се обкръжава с бивши сътрудници на КГБ в Санкт Петербург и властта на фракцията на “силовиците” укрепва. Пугачов все пак съумява дълго време да запази близките си отношения с президента, като някои хора в Москва смятат, че е държал на тази дружба, за да получи привилегии в бизнеса. Накрая обаче приятелството им рухва, а историята на Сергей Пугачов остава пример за съдбата на магнати като него, които изпадат в немилост пред Кремъл. По време на управлението си Путин

успява да моделира руската олигархия по свой вкус.

Самият президент признава пред тв канала “Россия 1” в интервю за документалния филм за 15-ата година от встъпването му в длъжност, че преди това да се случи, някои олигарси буквално му забранявали да стане държавен глава.

“Когато бях председател на правителството и Елцин обяви, че аз ще се балотирам за президент, някои от тях (олигарсите) дойдоха при мен в кабинета ми и казаха: “Нали разбирате, че вие никога няма да бъдете президент.” На това изказване Владимир Путин отвърнал: “Ще видим.”

След година Русия отново ще избира своя държавен глава и макар настоящият да мълчи, тишината е доста стряскаща за противниците му.

Преди няколко седмици кореспондентът на “Коммерсанть” попита Путин защо трябва да стане президент на Русия през 2018 г. и получи ироничния отговор:

“Провокатор. А защо не!”