Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кавгата му с Буш започва заради куче.

Бил Клинтън, Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп си прехвърлят властта в САЩ, докато лидерът на Русия е само един - Владимир Путин. Вечният опозиционер на западния свят.

"Той сякаш оглежда от главата до петите човека срещу себе си и преценява дали е достоен противник, или събеседник." Това са думите на бившия посланик в Москва Уилям Бърнс за президента на Русия. Изглежда, че част от западните му колеги никак не са му по вкуса. Всъщност според приближени на Путин са доста под нивото му. Той не веднъж или два пъти е упражнявал своята власт, карайки Ангела Меркел, Барак Обама, кралица Елизабет Втора и дори папата, да го чакат с часове за вече уговорена среща. Понякога изразява своето неодобрение публично, но по-често прави тънки намеци към своите гости, за да разберат, че не са добре дошли в родината му. Такъв бе случаят и с канцлера на Германия. Целият свят знае, че Меркел се страхува от кучета, но Путин дружелюбно пусна своя огромен черен лабрадор да подуши гостенката му.

Но нищо не може да се сравни с неразбирателството, което цари между него и американските лидери. Макар и с някои от тях да е имал лични приятелски отношения, то политиките на държавите им са успявали да ги превърнат за кратко време във врагове.

Точно така стана и с президента Тръмп, чиято победа се твърди, че е извоювана от Кремъл. Или по-скоро от червената армия от хакери на Русия. За един кратък период от вереме светът си мислеше, че Вашингтон и Москва най-накрая имат лидери, които ще се разбират.

В един момент всичко се срина и се оказахме на ръба на трета световна война. Но историята защо Путин толкова яростно се меси в американския вот е наистина дълга и започва още през 2010 г.

Тогава за първи път държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън посещава Русия и изпитва на собствените си рамене суровия нрав на Путин. Той я оставя да го чака доста дълго време сама пред гора от репортери. Когато най-накрая се появява, започва да я залива със сурови критики към Америка. Клинтън се опитва да защити държавата си и тогавашния президент Обама. Точно в този момент Путин заповядва всички журналисти да напуснат стаята.

Хилари никога повече не се връща в Русия. Тя деликатно отклонява всяка такава възможност. По-късно в Литва публично критикува политиката на Кремъл, което вбесява президента.

През 2011 г. улиците на Москва са пълни с хора, които протестират срещу властта в Русия. Путин, който по това време е министър-претседател обвинява Хилари Клинтън за случващото се . "Тя постави тона и по-късно даде сигнал на нашия народ да започне с протестите - казва открито руснакът. - А те я послушаха и с помощта на САЩ започнаха активна работа." Дали това е истина, или не, не е ясно.

"В нашето правителство държавният секретар Клинтън винаги следваше по-твърда линия към Путин и руснаците в сравнение с други хора от кабинета - казва Майкъл Макфол, съветник по Русия и бивш посланик на САЩ в Москва. "Путин бе твърдо убеден, че с Клинтън начело ние сме се опитвали да се бъркаме в неговото управление."

През 2016 г. започва кампанията за следващ президент на Америка и Клинтън се бори срещу Тръмп за поста. Битката е яростна, но по време на дебатите става ясно кой ще е любимецът на Путин.

Тръмп винаги е позитивен в изказванията си относно Русия и нейния лидер. Той открито заявява, че именно Путин е този, който е доказал на света, че кабинетът на Обама е посмешище. Но неговата връзка с Кремъл също датира от много отдавна. През 2007 г. милиардерът се възхищава "колко добре се справя Путин в изграждането на славното име на Русия". А през 2013 г., когато трябваше да посети страната заради конкурса "Мис Вселена", настоящият президент на САЩ се зачуди в туитър дали ще успее да се срещне с Путин и дали случайно той няма "да стане неговият нов най-добър приятел".

Армията от хакери на Русия може и да помогне на Тръмп да спечели изборите, но се оказа, че милиардерът не е добър в приятелствата.

След зловещата химическа атака над Сирия Тръмп в своя импулсивен маниер, изпрати няколко самолетоносача и 59 ракети, които да вдигнат във въздуха една точно определена военна база. А Путин, който подкрепя режима на Башар Асад, определи "агресивните действия на САЩ като недопустими спрямо една суверенна държава" и също така, че "те са в нарушение на нормите на международното право". Така романът между САЩ и Русия завинаги умря.

"Добрите отношения между Тръмп и Русия постепенно изчезват, защото мисля, че най-висшите членове на администрацията на Тръмп започват да осъзнават, че Русия не е сила на доброто в света, - казва пенсионираният адмирал Джеймс Ставридис. - Мисля, че реалността и събитията в Сирия показаха колко труден партньор е Владимир Путин."

Руският лидер от своя страна отговори на удара също в своя личен стил - с обвинение. Според него САЩ готвят нападение с химическо оръжие в Дамаск, което да припише на Башар Асад и по този начин да го натопи.

Жестоко твърдение, което подкрепя теорията на редица експерти, че отношенията между двете най-могъщи държави никога не са били толкова лоши от времето на студената война досега.

Връзките на Путин с останалите президенти на САЩ също са доста интересни. Макар че той е в изключително лоши отношения с Хилари Клинтън, които граничат с омраза, съпругът й Бил Клинтън в края на своя мандат е бил доста щедър на думи към руснака.

"Смятам, че Путин притежава огромен потенциал - казва пред "Ню Йорк таймс" бившият американски президент. - Мисля, че той е изключително интелигентен и внимателен. Смятам, че можем да направим добри неща с него"

"Намеренията му като цяло са благородни и честни, но той още не е взел решение каква политика да предприеме", споделя той.

По време на конфликта в Косово и бомбардировките в Югославия през 1999 г. Бил Клинтън дълго мислил дали да изпрати войска там, тъй като не искал да нагнетява напрежението в отношенията с Русия, която била солидарна с ръководството на Сърбия. Той може би остава единственият президент на Америка, който не се опитвал да вбеси Путин. Ала може би тук трябва да се отбележи и фактът, че двамата са колеги за доста кратък период от време.

След Клинтън идва Буш. Отношенията между него и Путин също са започнали приятелски, ала са завършили на два различни фронта.

В началото на своя мандат Джордж среща Владимир и успява да "проникне в душата му". "Погледнах го право в очите. Осъзнах, че той е много точен човек, такъв, на когото може да се вярва. Успях да усетя душата му." Това са думите на президента Буш, за които по-късно горчиво съжалява. Двамата често се срещат, дори ходят заедно на риба, но една конкретна случка всъщност отваря очите на Буш. Когато Путин е на визита в САЩ, Джордж бърза да запознае любителя на кучета със своя домашен любимец - Барни.

"Езикът на тялото му сякаш казваше: "И ти наричаш това куче?", споделя по-късно Буш-младши за своя руски колега. Следва визита на Джордж в Москва, където Путин му покзва своя питомец - "страшен черен лабрадор". "По-голям, по-силен и по-бърз от Барни", спомня си думите на Путин Буш. "Тогава разбрах много неща за Путин. Моето куче е по-голямо от твоето. Урокът е следният: внимателно слушайте какво казват другите, не бързайте да правите необосновани изводи за техните чувства, първоначално им дайте възможност да се изкажат", заяви Буш.

От своя страна руският лидер казва, че президентът Джордж Буш е "добър партньор и порядъчен човек", но добавя един много важен детайл - и на двамата "невинаги се харесва това, което говори или прави другият".

Но в един момент надеждата на Буш изчезва, а на нейно място идва разочарованието. Политиките на двамата се разминават в много аспекти най-вече по време на иракската криза. Путин се противопоставя на хода на Вашингтон да нападне страната без наличието на резолюция за разрешение за използване на военна сила от Съвета за сигурност на ООН. Но не това ги разделя, а именно малките намеци като този с кучето.

"Той не е добре информиран - оплаква се Буш. - Все едно спориш с осмокласник, чиито факти са грешни." През годините многократно се опитва да оправи отношенията, но президентът на Русия е твърдо решен да слуша своите съветници.

"Мисля, че Путин не е демократ повече - казва Буш пред министър-преседателя на Словения. - Той е цар. Мисля, че вече го загубихме"

И ако Буш се е опитал да проникне в душата на Путин, то Обама със сигурност се е надявал да влезе в главата му. Успехът му е също толкова минимален, колкото този на предшественика му.

Барак Обама винаги е отказвал да разбере логиката на руския лидер, като е казвал, че "Путин не греши изцяло. Има достатъчно въже за всички ни".

Когато Русия даде ход на въздушната кампания в Сирия, обявена като борба срещу силите на "Ислямска държава", смут се появи във всички западни сили, които са в коалицията анти-ИДИЛ. Неколкократно се стигна до засичане в небето между руски изтребители и самолети на американските и турските въоръжени сили.

Хладната атмосфера от предишните срещи между Путин и Обама се превърна в символ на срива на отношенията между двете страни. Дори езикът на тялото им свидетелства за неприязънта, която двамата изпитват един към друг.

Обама винаги изглежда притеснен, седейки до Путин, а руският президент е като "скучаещ ученик от последния чин на класната стая", както американският му колега сам се изрази. Двамата дори не си разменят погледи, минавайки един окрай друг на срещите на Г-20.

Анексирането на Крим от Русия бе финалния пирон в ковчега на отношенията между Обама и Путин. Тогава САЩ наложиха тежки икономически санкции на Кремъл, а в руските медии Обама бе описан като "слаб", "нецивилизован" и "евнух".

Преди да напусне поста през 2017 г. и да го остави в ръцете на Тръмп, американецът се обади на Путин по "червения телефон", който се използва при ядрени атаки. Молбата му бе проста - Владимир трябва да спре с намесата си в изборите на САЩ. Но това така и не се случи. И точно затова последните думи на Обама за Путин прозвучаха като предупреждение към Доналд Тръмп: "Той не е на наша страна."

Ала от всички тези дрязги става ясно само едно нещо - американците просто не разбират Путин, а Путин няма желание да разбере американците.