Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър сътвори голям международен скандал с прозрението си, че Адолф Хитлер не е обгазявал по време на Втората световна война. Спайсър сравни действията на Фюрера с тези на сирийския президент Башар Асад по време на брифинг в президентството. За да акцентира върху безчовечността на сирийския диктатор, говорителят обяви: „Имате човек, когото всички ненавиждат, като Хитлер, но дори и той не е падал толкова ниско да използва химически оръжия“.

Прозрението му бе посрещнато с възмущение от присъстващите в залата и те го попитаха защо пропуска избиването на милиони цивилни по време на Холокоста. В този момент Спайсър още повече се заплете, обявявайки, че Хитлер ги е пращал в специално предназначени центрове, а Асад обгазявал градовете. Думите му вдигнаха огромна вълна от възмущение и критики в социалните мрежи и предизвика мигновената реакция на опозицията.

„Шон Спайсър трябва да бъде уволнен, а президентът незабавно да се разграничи от изказванията му. Или той говори от името на президента, или президентът трябва да е внимавал повече, когато го е назначавал на този пост“, заяви Нанси Пелоси от Демократическата партия.

Сгафилият говорител опита да се защити по-късно с извинение по телевизията, а в социалните мрежи прати следното помирително послание: "По никакъв начин не се опитвам да омаловажа ужасяващия характер на Холокоста. Опитвах се да направя разлика заради използването на самолети за бомбардиране на градове с химическо оръжие. Всяка атака срещу невинни хора е нещо осъдително и непростимо".