Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румънката Ана Фечея пред съдебната зала в Благоевград ден след инцидента.
Румънката Ана Фечея пред съдебната зала в Благоевград ден след инцидента.

Румънката Ана Фечея, която при катастрофа рани тежко алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев получи условна присъда. Младата шофьорка сключи споразумение с прокуратурата, одобрено от районния съд в Благоевград. Наказанието й е 1 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, както и лишаване от право да шофира за 2,5 г.
На 23 август м. г., около 11,15 часа, на главен път Е-79, в района на местността "Османска чешма" в Кресненското дефиле, Фечея блъсна с колата си Петров и Ковачев, които са се движили по банкета край пътя. Тя шофирала "Ауди А6" към Гърция и е пътувала за Италия, където живее и работи от години. В колата сн ея бил съпругът й и малкото им бебе. Според съда водачката нарушила правилата за движение, не се е съобразила с пътната маркировка и с пътен знак, забраняващ движение със скорост над 40 км/ч. Тя карала с 64 км/ч, не е контролирала непрекъснато автомобила и загубила управление. Напуснала пътната лента за движение и навлязла в десния пътния банкет, където предизвикала катастрофа по непредпазливост.
По това време Петров и Ковачев правили обследване за влиянието на строежа на магистрала "Струма" върху биологичното ранообразие. При удара Ковачев получил средни телесни повреди, счупвания на дясна ръка и травма на левия крак. Алпинистът Боян Петров пострада по-тежко. Той получи счупване на левия крак, дясната ръка, трайно затруднение на движенията на тялото, разстройство на здравето, временно опасно за живота.
Съдът определи Фечея да плати разноски по делото 1600 лв., както и 230 лв. за писмен и устен превод. Тези суми ще бъдат приспаднати от 5000 лв., които тя внесе като парична гаранция.