Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Грейпфрут” в превод от английски означава “гроздов плод”. Наречен е така, защото расте на салкъми от 3 до 12 плода като гроздето. Култивиран е преди 4000 г. в Индия. През XVII в. е пренесен в Америка, където намира благодатна почва, особено в южните щати, в Куба и Мексико.

По хранителни качества този плод превъзхожда останалите цитрусови и е най-трайният от тях. Има по-твърда и по-дебела кора, която пружинира при натиск, но пък запазва плода годен за консумация до 7 месеца. Съхранява се на не по-малко от 5-6 градуса.

Цветът му е от жълт до тъмножълт. Сокът обаче варира до сиво-зелен, а и розов в някои сортове. Семките са бели, но вече има и много безсеменни сортове. На големина достига 15 см в диаметър. При покупка не вземайте меките и дребни плодове, както и тези с набръчкана груба кора, защото по-големият плод има по-тънка кора и пуска повече сок.

Месото на грейпфрута е сочно и ароматно с горчиво-сладък вкус. Трябва да се яде пресен, и то веднага щом се разреже – тогава е най-полезен. Не се яде заедно със сладки плодове или нишестени продукти, а с кисели плодове и орехи.

Плодът има изцяло алкална реакция. Сокът му е по-малко кисел от лимоновия и отлично заменя портокаловия, ако той не се понася от организма.

В плода се съдържат 4-7% захари, до 2,44% органични киселини, белтъчини, мазнини, пектини, гликозидът нарингин (придаващ горчивина), пирокатехин и витамините С - 40-60%, В1 - 0,03%, В2 - 0,015%, В5 - 0,015%, А, Р и D. Минералните соли са: калций - до 12 мг, фосфор - до 13 мг, желязо - 0,2 мг.

Грейпфрутът е с ниска калоричност. Среден по размер плод дава 74 калории, а 1 чаша неподсладен сок - 96. Това го прави превъзходен елемент във всяка диета за отслабване, макар да възбужда апетита. Плодът подобрява храносмилането, полезен е при повръщане, преяждане и препиване. С грейпфрут се връща бодростта след тежка физическа или умствена работа. Сокът му понижава кръвното налягане и е особено полезен при безсъница.

Защо трябва да се приема от възрастните хора, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"