Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Циганите се удвояват на всеки 20 г., твърди шефът на Демографския институт на БАН

“България е в клинична демографска смърт. България изчезва”, каза по БНТ доц. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН.

“Въобще не става дума само за раждаемост”, обясни той. По думите му раждаемостта намалява с 3%. Освен това нацията ни е на първо място в света по смъртност, изпреварвайки африканските страни. “Отрицателният прираст е най-голям в света”, каза ученият.

“Компонентите не са раждаемост и смъртност – те са емиграция, застаряване и др. Тези 20 страни в света, които най-бързо изчезват, от тях 19 са бивши соцстрани. Това не може да бъде случайно – има някакъв фактор, който действа в тази посока”, каза доц. Иванов.

Първите 7 страни по самоубийства в света също са бивши соцстрани. “България е на първо място и по брой самоубийства”, съобщи демографът. Същото важи и за опитите за самоубийство. При нас “успеваемостта” е най-висока – един на всеки три опита завършва със смърт. За сравнение, средното за Европа е 1:7.

Доц. Иванов обясни също, че има огромни разлики в смъртността у нас според региона. Най-ниска е в София, а най-висока в бедните населени места като тези в Северозапада. “Разликата е заради качеството на живот”, посочи той.

“Въпросът е екзистенциален. България изчезва”, предупреди ученият. Според доц. Иванов НСИ крие броя на циганите и казва, че са 300 000. “Истината е, че циганите се увеличават на всеки 20 години 2 пъти”, твърди той. “Но в БАН получиха задача от Калфин да поправят демографската стратегия на България. И те я “поправиха”, добави демографът.

Защо изчезват русокосите и синеоки българи, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"