Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Рихтхофен
Ген. Рихтхофен

Полк. Георги Дреников придружава и VIII германски въздушен корпус с командир ген. тогава, после фелдмаршал Волфрам Фрайхер фон Рихтхофен, който навлиза в Македония през 1941 г. Полковникът е началник на групата за връзка към Щаба на войската.

Щабът е установен в специален военен влак, придвижващ се според стратегическите документи на германската армия. Полк. Дреников със своята група е разположен в свързочния вагон на главното командване с надпис на немски отвън “Български офицер за връзка”.

Това става, след като Богдан Филов подписва през март 1941 г. споразумение за присъединяване на България към Тристранния пакт. "Тогава баща ми обяснява на германците, че исторически Македония е била българска. Те не знаеха това", коментира Иван Дреников.

Според него македонците го приемат радушно. През април 1941 г. само албанците протестирали в Скопие срещу германските и българските войски.

В Македония сега обаче смятат, че е било българска окупация. Сюжетът дори влезе във филмов сценарий - "Освобождението на Скопие". Лентата беше промотирана на фестивала в Струга "Братя Манаки" през септември 2016 г.

"Няма такова нещо. Особено в Струга са посрещнали нашите войски много радостно. Баща ми е бил първият български офицер, който е влязъл. Германците никога не дадоха цялата власт - само административна, без юридическа", коментира Иван Дреников. Първото, което се изисква от германците баща му, било да освободят всички военопленници от македонските земи.

Те обаче настояват да получат генерал-щабни карти на България в мащаб 1:20 000 или 1:25 000. Полковникът нарежда да им се даде друга - в мащаб 1:320 000. Дреников взема от картографското отделение на Въздушните сили исторически карти на България от Първото българско царство досега, с нанесени граници на разните увеличения и намаления на пространството на българската държава от създаването й и през течение на вековете.