Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Приятелите на Денис Петков, който бе убит на 11 март от български ром в Англия, опровергаха слуховете, че семейството на момчето няма финансовата възможност да го прибере в България.

"По собствена воля решихме да съберем пари, за да превозят тялото му в страната ни. Никой не ни е молил за това. Роднините му имат нужната сума, но ние искахме да направим жест към самия Денис. Това е най-малкото, което заслужава той", разказа пред "168 часа" Ерик Росенов.

След като разбраха за случилото се, неговите близки приятели направиха фейсбук страница "Подкрепа за семейството на Дени". На нея бе публикувана и банкова сметка, по която всеки, който има желание, може да преведе сума според възможностите си.

Местните медии в родния град на младежа изтълкуваха погрешно призива на приятелите му. В техни публикации те написаха, че сумата се събира, тъй като семейството няма тази финансова възможност. Десетки негови приятели реагираха с огорчение на това и побързаха да оборят твърдението.

След като завършва спортното училище "Олимпиец" в Перник, Денис записва висшето си образование в НСА. Там обаче не се задържа дълго. Поради финансови проблеми той прекъсва още след първите три месеца.

Това е и причината на 14 януари т.г. младежът да замине с приятел за град Тонбридж, който се намира югоизточно от Лондон. Там двамата работели на автомивка. Именно заради професията си Денис ставал рано сутринта, а във фаталната вечер купон от съседната кварира попречил на съня му.

Денис решил да направи забележка на живеещите там петима български роми, от които обаче не получил разбиране. Вместо да намалят музиката, те отвърнали агресивно на молбата му, като дори му скочили на бой. При саморазправата единият от мургавите младежи извадил нож и наръгал смъртоносно 19-годишния Денис.

На всичко това станал свидетел неговият съквартирант, който е с година по-малък. Именно той бил решаващият фактор за разследването, като споделил пред полицаите какво точно се е случило.

Към момента все още тече разследване по случая, а виновниците ще бъдат съдени по бързата процедура. Именно заради извършваните експертизи английските власти все още не позволяват тялото на Денис да бъде транспортирано до България.

Приятелите на момчето са категорични, че той не е придизвикал с нищо агресивните роми от съседната на неговата квартира и поведението им е било неоснователно. Те го определят като спокоен младеж, който не е влизал в спорове с никого. Смятат, че той със съвсем спокоен тон им е направил забележка да спрат музиката, очаквайки разбиране от тяхна страна.

Неговият приятел и съотборник Ерик Росенов го познава от дълго време. Пет години заедно тренирали футбол в юношеския отбор на "Миньор" (Перник)".

"Той беше много дисциплиниран и никога не закъсняваше за тренировки. Справяваше се много добре с този спорт и треньорът разчиташе много на него. Това му беше хоби и никога не се оплакваше, че е изморен и че иска да приключим по-бързо мачовете си. Играеше всеки път като за последно", споделил Ерик.

Какво още разказа той за Денис четете в печатното издание на "168 часа".