Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Д-р Канчелов, подложени ли сме на тези методи?

- Откакто съществуват човешки общности, водачи и лидери, присъства и въпросът за властта, за изборите и решенията. Във всяка човешка система тези характерни елементи присъстват по един и същи начин. Познаването им дава възможност на знаещите да предизвикват желани реакции.

Публичната манипулация е

най-старият политически трик

Тя винаги е насочена към определена група, активира страховете и надеждите, желанията и илюзиите на хората от най-уязвимите социални групи. Обикновено се увличат и близките до нея общности. Стартира публичен и социален процес, който бързо се разпространява. На този етап вече инициаторът може да го обогатява, да го насочва, като целта е да се постигне определена критична маса, при която този процес се самогенерира. Превръща се в една илюзорна обективна публична истина. Стига се до едно масово убеждение, след което настъпват закономерни процеси - активиране на ефекта на груповото влияние. Не трябва да се забравя и другият основен елемент - публичното внушение. При него се представят илюзорни или манипулирани факти, които голяма част от прицелните групи приемат за верни, без разумно да се изследва как са създадени и разпространени. Както е казал Фройд, психичната структура на човеците е еднаква и те имат един основен недостатък - че са внушаеми. Това дава възможност целенасочено да се влияе на мисленето чрез активиране на страхове, желания, надежди.

Бион установява, че една незряла група, каквато например е тълпата, много лесно може да бъде повлияна, да й се внушава и да се предизвикат очаквани реакции. Една от най-мощните техники на политиците е да използват това, че те не могат да са в неутрална позиция, винаги са в екстремностите - или са слепи поддръжници, или слепи противници. Което лесно се провокира и съвсем скоро ще го видим по площадите зад всякакви лозунги и маски. Да не говорим, когато бъдат активирани чрез заплаха. Тази техника масово се използва в политиката, в масмедиите и новините. Което обяснява защо те са пренаситени със заплахи. Това води незрялата тълпа до ръба на паниката и събужда инстинкта й за спасение. В подобни ситуации никой не търси доказателства. Все едно по време на кинопрожекция някой да изкрещи: "Пожар!" Всички скачат и бягат, без да се замислят дали е така, или не.

- Каква е силата на думите?

- Основоположниците на кибернетичната теория изясняват, че те и внушението са основни за формирането на реалността. Всъщност

действителността не е самата реалност,

а начинът, по който човек или дадена група говорят за нея. Преразказът за ситуацията се превръща в публична реалност. Говоренето в новините особено влияе на тези първични, базисни емоции и инстинкти. Доминиращото говорене стига до едно критично насищане и от този момент нататък се приема за реалност и истина. Всички тези знания успешно се използват в терапията, но за подобрение и за подпомагане на свободния избор на човека. Затова съвременните терапии не позволяват да бъдат използвани знанията им.

Такава е и мотивационната, която аз практикувам, етиката й не допуска да се прилага некоректно и манипулативно срещу свободата на личността.