Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТРАТЕГ: Гениалният математик Джон фон Ньойман още през 1946 г. поставил целта - манипулиране на обществото чрез компютрите и слуховете.
СТРАТЕГ: Гениалният математик Джон фон Ньойман още през 1946 г. поставил целта - манипулиране на обществото чрез компютрите и слуховете.

Още през 1946 г. е поставена целта - социални мрежи, чрез които да се пускат слухове за моделиране мисленето на обществото

Поколения гениални психолози откриват: Ако обществото се облъчва с катастрофични новини, ефектът е, че спира да мисли

Ноам Чомски втрещен от елементарната манипулация за войната във Виетнам. САЩ и Русия прилагат същите схеми в конфликтите в Афганистан, Ирак и Сирия

Ленин, Хитлер и Мусолини първи се възползват от глупостта на тълпите

Мечтата за социални мрежи, чрез които обществото да се манипулира, е заявена като цел още през 1946 г. на първата кибернетична конференция. Тогава гениалният американски математик Джон фон Ньойман, който е сред създателите на изчислителните машини и е участвал в разработката на атомната бомба, обявил: човекът е един ефективно организиран природен автомат, който се поддава на линейно и математическо програмиране.

След което той и други учени развили следната теза - ако направят система, чрез която разнопосочна информация да идва от средата, а не от този, който иска да я разпространи, и е обработена по подходящ начин, по пътя на обратната връзка могат да се проследят реакциите на хората.

"Тогава ще може да се моделира човешкият разум", казват кибернетиците, които вече са създали първите изчислителни машини.

Още тогава започнало изучаването на груповото мислене и моделите, по които хората вземат решения.

За да има спонтанни реакции, трябва да има

и спонтанни мотивации

Поколения феноменални учени, психолози и психиатри работят, за да усъвършенстват дисциплината, известна днес като промиване на мозъците.

Може би затова нобелистът лорд Бъртранд Ръсел казва, че социалните психолози ще прилагат методите си на деца, които ще имат неопровержими доказателства, че снегът не е бял, а черен.

Като добавя, че ако не искате да ви имат за пълен ексцентрик, тогава в никакъв случай не трябва да казвате, че снегът е бял.

Починал през 1970 г. на почти стогодишна възраст, Ръсел заявява, че ако науката за промиване на мозъците се развие,

правителствата ще могат да контролират населението,

без да са му необходими нито армия, нито полиция.

Всъщност истинските научни проучвания как да се промиват мозъци започнали още по време на Първата световна война. Тогава племенникът на гениалния психолог Зигмунд Фройд – Едуард Бърнейз, работи в пропагандната служба на САЩ. Целта й била да убеди американците, че трябва да се включат в битката. Било решено шумно да се рекламира тезата, че Америка е призвана да спаси световната демокрация. В същото време умело се притъпявали новините, че това е истинска касапница.

В този момент британската армия работела с психиатрите на Тавистокската клиника, която била на нейно подчинение. Целта им била да изучават реакциите на вражеското население, поставено в крайно стресови ситуации. Както и с точност да знаят кога те спират да се съпротивляват.

Междувременно било установено, че 94 на сто от британците

изобщо не разбирали защо трябва да се бият с германците

Едва когато се включила пропагандната машина и било разгласено, че противниците им са зверове, които искат да ликвидират Бъкингам и да заличат монархията от лицето на земята, поданиците на кралицата се активизирали. Може би затова Едуард Бърнейз по-късно казва, че тези открития са отворили очите на умните хора как успешно да манипулират обществото.

Политиците бързо се възползват от откритията. Така например Хитлер стартира кариерата си, след като подробно е изучил трудовете на френския психолог Густав Льобон. Той установява, че когато човек е част от тълпата, изпада в примитивно психологическо състояние. “Тогава хората забравят за моралните си бариери и задръжки”, казва той. Като уточнява, че в подобна ситуация човек се връща към своята първобитна природа.

"Книгата на Льобон е настолна за Ленин и се изучава като учебник от Хитлер и Мусолини", казва пред "168 часа" психологът Моника Балаян. Според нея те много умело използвали изводите му, че в тълпата човек губи себе си, способността си критично да мисли.

"Освен това разработил правила, по които може да се въздейства на масите", казва Балаян.

Зигмунд Фройд така се вдъхновил от откритието на колегата си, че започнал да го изучава в детайли. Така на свой ред установява, че масите са крайно недалновидни и

когато човек стане част от тълпата, спира да мисли

Тезата на Фройд била, че когато една група или нация има харизматичен вожд, той може така да я облъчва, че да налага волята си и всички да са убедени, че го правят абсолютно доброволно. Според Фройд в подобна ситуация човек тотално забравя за съвестта си и се поддава на масовото настроение. Проучването му стигнало до извода, че

тълпите са движени от примитивни инстинкти

и като правило те не искат да знаят истината.

“На тях са им нужни илюзии, нереалното за тях винаги е водещо, фалшът им въздейства много по-силно от истината и те не ги различават”, установява гениалният психолог.

Хитлер и обкръжението му се възползват от тези открития и резултатът е едно от първите най-масови промивания на мозъци. До такава степен, че германците приемат за абсолютно нормални концентрационните лагери и чудовищните експерименти на Менгеле.

Хитлер поискал да се доразвие теорията на Фройд и наредил да се създаде програма, която да трансформира немските войници в японци – да са готови по всяко време да се жертват в името на Райха. Нацисткият психолог Фридрих Хофман подробно проучвал и опита на Китай,

чиято армия без проблем отивала на сигурна смърт

По-късно Хофман заедно с много други немски учени е привлечен на работа в САЩ.

Тавистокската клиника внимателно проучвала тези явления и правела свои експерименти. В резултат на това един от основателите й - бригаден генерал Джон Ролингз Риз, през 1945 г. публикува книгата си "Формирането на психиатрията в условията на война". Тезата му е, че на базата на програмирани модификации на поведението специални щурмови отряди от психиатри

могат да доведат

населението до психоза

Тезата е, че ако се създадат условия хората да се съмняват, да живеят в страх дори за живота си, изпадат в такова състояние, че не са в състояние да вземат адекватни решения.

Друго откритие на Тависток от Втората световна война е, че ако се пускат фалшиви новини, обществото прави такива причинно-следствени връзки, каквито очакват манипулаторите.

Тезата на един от създателите на Тависток, психологът Курт Левин, е, че обществото лесно изпада в параноя, ако има различни групи, които да го разделят по различни признаци. Споровете обикновено заглушават действията на манипулаторите.

Очевидно тези открития са се сторили много интересни за някои кръгове и в периода 1946-1947 г. един от инвестиционните фондове на Рокфелер решава да направи

солидна финансова инжекция

в Тавистокската клиника.

По този начин той я изважда от състава на британската армия и тя се превръща в независима неправителствена организация. Постепенно привлича средства от различни корпорации и разкрива центрове в почти всички големи световни градове.

Руснаците и корейците не остават по-назад и също имат невероятни постижения. Когато американските военнопленници от корейската война се връщат, всички са шокирани - те са завършени комунисти. Знае се само, че

методът на руснаците

е разгадан от САЩ

"В СССР се правеха много експерименти с възрастни и деца, които бяха показани във филма на режисьора Феликс Соболев - "Аз и другите". От лентата става ясно колко лесновнушаем е средностатистическият човек", казва Моника Балаян.

Впоследствие тези открития и проучванията на Тависток са тествани дали ще проработят във войната с Виетнам. В края на 50-те години американците добре помнят кръвопролитната Втора световна война и Корейската война и е ясно, че няма лесно да приемат нова, отново извън тяхна територия. Затова постепенно започва сатанизирането на виетнамските комунисти, какви изверги са, какви кланета правят, обяснява се как те застрашават световния мир и демокрация и че САЩ са призвани да бранят и т.н. Тависток проверява теорията си за социалната турболентност този път чрез телевизията. Според нея

населението ще е

в постоянен стрес

от новините за природни катаклизми, войни, недостиг на енергия, икономически и финансови колапси, криминални престъпления, убийства, терористични атаки и други шокиращи информации. Заключението на психолозите на Тависток е, че ако всичко това се поднася едно след друго, обществото може да се вкара в масова психоза. Тогава способността за критично мислене постепенно изчезва и надделява безразличието.

"Такава група

става лесна за управление

и ще се подчинява на нареждания и обработка",

смятат гениалните психолози на Тависток Ерик Трист и Фредерик Емери.

В началото подкрепата за войната във Виетнам е голяма. 2/3 от мъжете, служили там, са доброволци. Едва когато в средата на 60-те години оттам започват всеки ден да пристигат ковчези, се заражда съпротивата.

Дори интелектуалец като Ноам Чомски е потресен от това невероятно масово промиване на мозъци. В своя лекция той обяснява схемата така: "Едната теза бе, че ако продължим да се борим още по-непоклатимо, ако сме още по-жестоки, ще защитим Южен Виетнам и свободните хора от комунизма. От другата страна на дебата се твърдеше, че кървавата стратегия няма да ни помогне да постигнем тази благородна цел. Но никой не постави въпроса защо атакувахме Южен Виетнам и какво правим там."

Може би затова и Западът, и Русия с лекота се възползват от тези открития.

Всеки конфликт започва

по изпитаната схема,

разработена в Тависток. В началото се показва ситуация на тотална нестабилност и хаос. След това врагът започва да се демонизира, пускат се новини за изключителни извращения и насилие. Общественото мнение реагира точно така, както се очаква - с гняв. След това се съобщават информации, че се създават освободителни движения, сваля се диктаторският режим и на власт идва ново демократично правителство. Местните туземци са цивилизовани и всички могат да си отдъхнат. По тази схема се развива и конфликтът на руснаците в Афганистан. В Сирия бе приложен същият модел, но по друг начин - там те бранят демократично избрания от народа Асад. По тази схема действа и Западът в Ирак, Либия и Афганистан и др. Изумителното е, че 87% от американците са подкрепили първата война на САЩ срещу Саддам.

Каква тактика бе приложена в Либия и как се разделя обществото с групи и фалшиви новини, четете в хартиеното издание.

ОТКРИТИЕ: Фройд установява, че когато човек е част от тълпата, спира да мисли.
ОТКРИТИЕ: Фройд установява, че когато човек е част от тълпата, спира да мисли.