Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЗСЛЕДВАНЕ: Експерти направиха следствен експеримент на лодката в Царево
РАЗСЛЕДВАНЕ: Експерти направиха следствен експеримент на лодката в Царево

Висш офицер от МВР също обвиняем за загиналия Ялчън Ерджан. Делото в Къркларели е факт въпреки  отказа на съда в Страсбург за нов процес

Висш офицер от Гранична полиция, който отговаря за охраната на цялата ни морска граница, е сред четиримата българи, срещу които са повдигнати тежки обвинения в наказателния съд в Къркларели, научи “168 часа”.

Николай Костов и останалите трима - Живко Петков, Николай Петков и Михаил Цонков, неочаквано получиха призовки 9 г. след кървав инцидент с трима турски нарушители на държавната ни граница.

По време на операцията, разиграла се в наши териториални води край Резово на 17 април 2008 г., загина 41-годишният рибар Ялчън Ерджан. На борда на турската гемия освен Ялчън били и двамата му братя Заим и Енгин, навлезли в наши води за калкан.

От февруарските призовки, "възкресили" събитията от април 2008 г., става ясно, че на 21 март в районния съд в Бургас на четиримата ще бъдат връчени документи по изпълнение на съдебна поръчка, изпратена от РТурция.

Документите всъщност

са обвинителните актове,

изготвени срещу четиримата българи и внесени за разглеждане в Тежкия наказателен съд в Къркларели.

Новината, че граничарите, заловили и неутрализирали навремето турски нарушители, днес са подсъдими в Турция, идва за всеки от тях като гръм от ясно небе.

От 7 г. Михаил Цонков вече не е в Гранична полиция, за разлика от колегите си, които остават в системата на МВР и растат в йерархията.

Шокиращо е и друго - този път и срещу четиримата са повдигнати обвинения. В България разследване се водеше само срещу 32-годишния тогава Цонков, а тримата му колеги, участвали в операцията край Резово, бяха само свидетели.

"Ние все още не знаем подробности, но заявяваме, че четиримата не се признават за виновни. Наказателното производство в България срещу Михаил Цонков е приключило. Освен това самата турска страна или по-точно роднините на загиналия рибар

са получили отказ от Европейския съд в Страсбург за образуване на дело

Важно е обаче да се уточни, че към този момент в Българя няма постъпило искане за екстрадицията на граничните полицаи" споделя бургаският адвокат Росен Кожухаров, който се е заел със защитата на четирамата обвиняеми.

Той защитаваше Михаил Цонков преди 9 г., когато граничният полицай бе разследван за инцидента от Военната прокуратура. Разследването продължи близо 2 г., с инфарктни обрати, но в крайна сметка бе прекратено със становище, че липсва престъпление, а смъртта на рибаря е в резултат на нещастен инцидент.

Предисторията

В далечния 13 февруари 2008 г. български и турски служители на Гранична полиция

са принудени да свикат двустранна среща

заради многоройните навлизания в български териториални води на турски риболовни кораби, които хвърлят мрежи за калкан.

БАЩА: Михаил Цонков с 8-годишния си син. СНИМКА: АРХИВ
БАЩА: Михаил Цонков с 8-годишния си син. СНИМКА: АРХИВ

При всеки случай на засечени бракониерски гемии РГС Бургас информира турските власти. Данните, събрани в пункта за наблюдение и радиолокация в граничното село Резово, показват, че един от най-честите нарушители е риболовният кораб Оmer Reis-2 с постоянно местоположение при устието на река Резовска (Мутлудере).

По нареждане на българския министър на земеделието риболовът на калкан в български териториални води е забранен между 15 април и 15 юни 2008 г. За да се предотврати възможно бракониерство от турски рибари, на 14 април 2008 г. началникът на РГС Ц Бургас изпраща мобилната гранично-полицейска група за бордови контрол в граничната зона. Групата включва четирима служители от бреговата охрана под командването на главен инспектор Николай Костов. Само три дни по-късно се стига до реален сблъсък с турски нарушители и те не са случайни. Оказва се, че в наши териториални води отново е нагазила гемията Оmer Reis-2 на братята Ерджан от турското село Бегендик.

Инцидентът

В 6,39 ч. сутринта на 17 април 2008 г. пунктът за наблюдение в Резово регистрира риболовен кораб, който е проникнал на около една морска миля в българските териториални води. Рибарите на борда са видени да дърпат мрежи от водата. В 6,50 ч. мобилната гранична контролна група е изпратена да пресрещне кораба. След като полицейските служители, качени на надуваема моторна лодка, приближават гемията, разпознават системния нарушител Оmer Reis-2. На борда има трима мъже - загиналият по-късно Ялчън Ерджан и двама от братята му Енгин и Заим. Когато забелязват лодката на бреговата охрана, Ялчън и Заим Ерджан

започват да

прерязват мрежите,

а Енгин насочва кораба към турски териториални води. Лодката на бреговата охрана настига турския плавателен съд.

Ексграничарят Цонков
Ексграничарят Цонков
Посредством жестове, а след това и с думи на български и на английски език служителите от бреговата охрана дават нареждане на рибарите да спрат. Оmer Reis-2 не спира. Вместо това Енгин Ерджан насочва кораба към лодката на бреговата охрана, която е по-малка, в опит да я обърне и потопи. В същото време Ялчън и Заим правят опит да пробият гумената лодка на граничарите с металните куки.

Виждайки това, гл.инспектор Костов дава заповед на служителите си да стрелят предупредително. По-късно се установява, че са произведени над 20 изстрела, като част от тях са попаднали в дървената кабина с руля и борда на гемията. Виждайки, че турските рибри не се подчиняват, а напротив, Костов дава заповед на момчетата да се качат на риболовния кораб.

Тримата български граничари са с бронежилетки, които не им позволяват да носят и кобури, затова картечните им пистолети "Скорпион" са прикрепени на специални метални халки

към бронежилетките. Оръжията са били с включен предпазител, твърдят по-късно служителите на бреговата охрана. Пръв на турската гемия скача граничарят Михали Цонков, последван от колегата му Николай Петков, чиято задача била да обезвредят Ялчън Ерджан. Успели да го повалят на земята, след което Петков изтичал до руля, за да спре гемията.

В този момент Цонков и Ялчън Ерджан продължавали да се борят върху купчина рибарски мрежи. На няколко пъти по време на борбата Ялчън се опитал да вземе пистолета на полицейския служител, тъй като оръжието се било откачило от металната халка и висяло на късо въженце. Накрая

Цонков успял да

обездвижи Ялчън

и да му сложи белезници

В този момент обаче гл. инспектор Костов получил информация, че двата плавателни съда са на път да навлязат в турски териториални води и дал заповед на служителите си да освободят рибарите. Докато Цонков свалял белезниците на Ялчън Ерджан, турският рибар рязко го избутал към риболовните мрежи и Цонков се изтласкал напред.Точно когато граничарят отново хванал Ялчън, чул как той изохкал. Цонков погледнал към пистолета си. Видял, че оръжието било между краката му, заплетено в рибарските мрежи. Пистолетът бил насочен към гърба на Ялчън Ерджан.

Какви са данните от експертизите на тялото на турския рибар и какво казва ексграничарят Цонков пред "168 часа", четете в печатното издание