Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На фона на други претенции далеч по-сериозно звучи версията, че киевската княгиня Олга (ок. 920 г. - 11 юли 969 г.) е българка. Дали заради военния конфликт с Русия, но тази хипотеза напоследък все по-често взима превес в сравнение с още поне четири такива и в самата Украйна.

"Тази именно Олга е първият голям деятел, който българите дават на русите - пише за нея Стилиян Чилингиров в книгата си “Какво е дал българинът на другите народи”, издадена през 30-те години на ХХ век у нас. - Тя се тачи от последните като истинска устроителка на руската държава, оставила име на твърде мъдра, велика и безсмъртна владетелка”. Олга, която според други проучвания всъщност се е казвала Хелга, е била съпруга на княз Игор, а след смъртта му управлява самостоятелно древната руска държава.За да обясни, че най-вероятно княгинята е българска принцеса, дъщеря на Владимир - братът на цар Симеон, и внучка на Борис I, соченият като “последен български възрожденец” Чилингиров с Паисиев ентусиазъм посочва и доказателствата:

“В един исторически документ, озаглавен: “Летописец руских царей”, е казано: Приведоша ему (на Игоря) жену от Плискова, именем Олгу, остроумицу и корен и основание вере християнской и наш вожд.” В друг исторически паметник “Родословец на руските князе”, е казано: “Игоря же (Олег) женив Болгарех, поят за него княжя именем Олгу. И бе мудра велми.”